Ju fler timmar du tillbringar framför datorn med ett bildbehandlingsprogram, desto större är risken att du stirrar dig blind på bilden som du jobbar med.
Det kan betyda att du till slut får en bild som ser artificiell ut, snarare än en förbättrad version av den ursprungliga bilden.
Här listar vi de 6 värsta felen som du bör undvika när du redigerar landskapsbilder.
1. Glömma att korrigera missteckningar
Det första du bör göra när du öppnar en ny bild i Lightroom eller Photoshop är att gå ind under Objektivkorrigeringar och fylla i kryssrutorna Ta bort kromatisk avvikelse och Aktivera profilkorrigeringar.
Om du glömmer bort det riskerar du att få missteckningar och färgfel i bilden, och när du väl har sparat den som jpeg eller någon annan komprimerad filtyp är det väldigt krångligt att komma till rätta med.
> Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder
2. Välja en helt neutral vitbalans
Inom vissa fotografiska genrer är det viktigt med korrekta färger.
Ett exempel är porträtt, som oftast inte pryds av alltför röda eller blå hudtoner. I de fallen är det bra att hitta ett neutralt grått område i bilden som man kan ställa in vitbalansen efter.
Det är dock inte fallet med landskapsbilder.

Om vi hade valt den automatiska vitbalansen i råkonverteringen hade alla de gyllene nyanserna från solnedgången gått förlorade.
© Bonnier Digital FOTOOm du gör samma sak med en bild av t.ex. en solnedgång, riskerar du nämligen att gå miste om de vackra gyllene färgerna på himlen, i och med att det grå området kommer att kompensera för det varma ljuset och hitta en mer neutral vitbalans.
Därmed är det också bäst att använda vitbalansinställningen dagsljus, även om det kan verka underligt när man fotograferar en solnedgång.
> Läs också: Så använder du vitbalansen
3. Lätta upp skuggorna onaturligt mycket
Vi brukar rekommendera att du i råkonverteringen börjar med att dra skjutreglagen Högdagrar och Skuggor en bra bit åt vänster respektive höger för att plocka fram några av detaljerna som har försvunnit på grund av hög kontrast.
Men allt ska naturligtvis göras med måtta: Det finns inte många bilder som mår bra av att du drar upp Skuggor ända till +100. Oftast ger det ett onaturligt resultat som påminner om en misslyckad HDR-bild från förra årtiondet.
Samtidigt får du oftast in mer brus i skuggområdena.
Du kan absolut lätta upp skuggorna i din landskapsbild – men gör det med måtta. Om du behöver lätta upp skuggorna ännu mer kan du lätta upp hela bilden med hjälp av reglaget Exponering och sedan kompensera genom att dra ner Högdagrar.

I den här bilden har man lättat upp skuggorna så mycket att bilden har fått ett onaturligt uttryck. Samtidigt har kontrasten försvunnit, vilket ger ett plattare utseende.
© Shutterstock4. Dra på färgerna för fullt
Det är frestande att löpa amok med reglaget Mättnad; allt ser bara så mycket friskare och frodigare ut när färgerna strålar. Men tänk på att det mycket snabbt blir för mycket av det goda.
Det finns både smartare och mer diskreta sätt att justera färgerna. Det lättaste är att öka Lyster i stället. Då gör man nämligen bara de mer dämpade färgerna kraftigare, medan de starkare färgerna i princip inte påverkas.
Ett annat sätt är att använda panelen NML i Lightroom. Det står för Nyans/Mättnad/Luminans, och med hjälp av den kan du justera såväl mättnad som nyans och lyster på varje enskild färg i landskapsbilden.
> Läs också: 6 saker du inte bör göra när du bildbehandlar porträtt
5. Göra bilden alldeles för skarp
Vi vill alla helst ha så skarpa bilder som möjligt, och både Lightroom och Photoshop har flera funktioner för att optimera skärpan som du absolut kan dra nytta av.
Det finns dock en sak som aldrig fungerar, och det är att använda funktionerna för uppskärpning för att rädda en bild som inte är i fokus.
Bildbehandlingsprogrammens funktioner för skärpa kan inte korrigera en oskarp bild, och det enda som händer är att det blir ännu tydligare att motivet inte är i fokus.

Öka inte skärpan för mycket – det blir snabbt fult.
© ShutterstockDet kanske inte är uppenbart att någon har dragit på för fullt med skärpan på den här bilden, men det syns desto tydligare på närbilden nedan ...

Alltför mycket extra skärpa kan förstöra en annars bra – och skarp – bild.
© ShutterstockDessutom bör du alltid lägga till skärpa lokalt i bilden, särskilt om bilden omfattar delar med oskärpa, t.ex. i en bild med litet skärpedjup.
Dessutom brukar extra skärpa på en himmel i regel se underligt ut, så undvik att öka skärpan i hela landskapsbilden.
6. Gå bananas med brusreduceringen
Brusreducering är en användbar funktion som kan rädda detaljer i bilden, samtidigt som kornen som orsakas av höga ISO-värden blir mindre tydliga.
Men i likhet med alla andra justeringar kan även detta gå till överdrift.
Det finns ingen som säger att en bild över huvud taget inte får innehålla brus, och om du överdriver brusreduceringen kan det sluta med att delar som tidigare var skarpa blir otydliga och luddiga.
> Läs också: Allt du behöver veta om ISO
Bonustips: Så undviker du felen
Du har säkert uppfattat att det generellt gäller att använda de många justeringarna med måtta i stället för att överdriva dem.
Vi är fullt medvetna om att det är lättare sagt än gjort, så därför rekommenderar vi att du regelbundet jämför den ursprungliga bilden med resultatet som du har för tillfället.
I Lightroom kan du göra det genom att klicka på knappen Före och efter under bilden.
Om du arbetar i lager i Photoshop, klickar du bort synligheten för alla lagren förutom det urspringliga, eller gå in i panelen Historik och bläddra tillbaka tills du kan klicka på Öppna.
Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling
Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?
Annars är det kanske nu du ska passa på att lära dig. Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.
Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Det betyder att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.
Med boken till hands kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig fram genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.
> Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

I boken 100 tips och kurser visar vi bland annat hur du får ut det bästa av färgerna i dina landskapsbilder.
© Bonnier Digital FOTO