Porträtt med olika korrigeringar av ögonen
Alldeles för vitt

En klassisk fälla är att göra ögonvitorna vitare för att skapa blickfång. Men om man går för långt ser det väldigt onaturligt ut.

6 saker du inte bör göra när du bildbehandlar porträtt

Undvik de här klassiska fällorna när du bildbehandlar porträtt, så får du betydligt bättre resultat.

Det finns väldigt många möjligheter att göra porträtt bättre i bildbehandlingen, men man ska vara medveten om begränsningarna – annars kan det gå väldigt fel.

Du bör vara medveten om de här sex punkterna:

1. Undvik att göra ögonvitorna vitare

När du vill få en persons ögon att framträda tydligare bör du hålla dig till att redigera pupillen och iris så att du får lite mer tryck i färgen. Undvik däremot att göra ögonvitorna vitare. Det ser snabbt väldigt artificiellt ut.

2. Se upp med skarpa övergångar mellan högdagrar och skuggor

Ljuset faller på ett speciellt vis på ett ansikte, och om man ökar kontrasten alltför mycket i bildbehandlingen får man snabbt ett mycket onaturligt utseende.

Det är viktigt att åstadkomma en jämn och naturlig övergång mellan högdagrar och skuggor när man t.ex. använder verktygen Skugga och Efterbelys för att framhäva delar av ett ansikte.

Undvik skarpa, hårda övergångar mellan ljusa och mörka delar.

Lager i Photoshop
Använd flera lager

När du arbetar i flera lager behöver du inte vara orolig över att göra fel; dina ändringar påverkar inte övriga korrigeringar.

3. Bildbehandla aldrig i bara ett lager

Använd alltid flera lager när du bildbehandlar i t.ex. Photoshop. Då gör det inget om du råkar göra något misstag – du kan enkelt korrigera inställningen utan att det går ut över andra justeringar.

Se till att vänja dig vid att alltid jobba i flera lager.

Läs också: 5 klassiska fotofel som du lätt kan korrigera i Lightroom

4. Hoppa inte över kalibreringen

Ju mer du använder din skärm, desto större risk är det att färgerna ändrar sig. Om du vill vara säker på att du jobbar med de bäst återgivna färgerna bör du kalibrera skärmen cirka två gånger om året.

Här kan du se hur du kalibrerar skärmen.

Porträtt med alldeles för mycket skärpa
Inte den skarpaste

Om du är lite för förtjust i de olika verktygen för att öka skärpan blir resultatet snabbt ett väldigt onaturligt porträtt.

5. Överdriv inte skärpan

Om din bild saknar en aning skärpa finns det ingen anledning att kasta sig över inställningarna och dra på för fulla muggar. Prova dig fram lite i taget i stället.

Överdriven skärpa syns väldigt tydligt, särskilt i hår där det ger ett skarpt och plastigt intryck, samtidigt som strukturen i huden också blir väldigt överdriven.

> I Fördelszonen, vår särskilda avdelning för prenumeranter på webbplatsen, kan du se en guide till hur du tar bra porträtt. 

6. Använd inte oskärpa på hud

Det kan vara frestande att använda oskärpa på huden för att snabbt och enkelt åtgärda ojämnheter. Men det är också synd, för då förlorar du en massa detaljer och struktur i huden, vilket också ger ett onaturligt intryck.

Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

> Just nu kan du få Photoshopskolan med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Läs mer om boken här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av