Fotograf med kamera framför vassbevuxen våtmark

Om du hör till den typen av fotograf som tar flera hundra bilder åt gången kan det vara bra att sortera lite bland bilderna innan du åker hem. 

Spara tid genom att sortera bilderna ute i fält

Vi har bett tre fotografer redogöra för sina respektive rutiner, från att de trycker på utlösaren till att bilden är färdigbehandlad och redo för att tryckas eller läggas upp på webbplatsen. De hade flera smarta knep – och ett av dem får du här.

9 november 2018 av Sarah Marie Winther

Alla fotografer har olika metoder för att hantera sina bilder efter att de har tagit dem – vissa har satt allting i system, medan andra ser sortering, efterbehandling och säkerhetskopiering som ett nödvändigt ont som man hastar igenom med vänsterhanden.

Däremot finns det vissa genvägar och tjuvknep som är bra att känna till, oavsett om man hör till de mest strukturerade eller är lite mer av den spontana typen. De underlättar nämligen bildbehandlingsarbetet och sparar därmed tid för fotografen.

Och vilken fotograf skulle inte hellre lägga mer tid på att fotografera och mindre tid på att sitta framför datorn?

> Läs också: Jobba snabbare i Lightroom med 5 kortkommandon

Sortera bilderna i förväg med smart funktion

Ett snabbt sätt att underlätta arbetet med att sortera och betygssätta bilder i Lightroom (eller något annat valfritt sorteringsprogram) är att markera bilderna i kameran så snart som bilden är tagen.

Funktionen finns hos många nyare kameror från bland andra Canon och Nikon. 

Hos Canon heter den Gradering, och du kommer åt den genom att trycka på Q-knappen bredvid skärmen när du är inne i bildvisningen. 

Ikonen är en stjärna, och när du väljer den kan du markera bilden med 1–5 stjärnor.

På Nikon heter funktionen Betygsätt, och du hittar den genom att trycka på i-knappen bredvid skärmen. 

Här kan du också ge bilden 1–5 stjärnor, och du kan dessutom markera bilden för att den senare ska raderas.

Få många fler tips för en effektiv rutin i Bonnier Digital FOTO

Funktionen är särskilt användbar eftersom du kan markera en bild meddetsamma när du har tagit den om du tycker att den är lyckad. 

När du sedan kommer hem kan du börja med att gå igenom de markerade bilderna. Det kan spara dig rejält med tid. 

Tipset kom från den norska hobbyfotografen Rose-Marie Karlsen. Vi har bett henne, en semiprofessionell fotograf och en yrkesfotograf att tipsa oss om sina fotorutiner, och de har gett oss massor av tips om sortering, justering och säkerhetskopiering. 

Du hittar alla de här tipsen i Bonnier Digital FOTO nummer 18/2018. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa det nya numret av tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här kan du dessutom läsa de senaste nio numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av