Bild av grönskande skog tagen med kameradrönare

En drönare med kamera ger möjlighet att fotografera ur helt nya perspektiv, t.ex. rakt uppifrån. 

© Shutterstock

Vad är en drönare – och varför bör du köpa en?

Drönare med kamera är billigare och mer lättanvända än någonsin – du har inga ursäkter att inte investera i en kameradrönare. Här kan du läsa om varför de små helikoptrarna kan bli dina bästa vänner.

5 augusti 2019 av Sarah Marie Winter

För bara några år sedan var drönare så dyra och svårflugna att de var utom räckhåll för flertalet användare.

Därför var det nästan uteslutande professionella videofotografer som kunde tillåta sig att investera i den nya tekniken. 

I dag är drönarna användarvänligare, tillförlitligare, lättare och inte minst billigare än någonsin tidigare, och därmed har många fotografer fått upp ögonen för drönarnas egenskaper. 

Vad är en drönare?

En drönare är helt enkelt en obemannad, fjärrstyrd luftfarkost. 

Drönartekniken är långt ifrån ny, men i många år har den bara använts av regeringar för bl.a. militära ändamål, räddningsaktioner, övervakning, metrologiska mätningar och brandbekämpning.

Så varför ska du investera i en drönare med kamera? Du har säkert massor av utrustning som står högre upp på önskelistan än en liten flygande robot, men det finns faktiskt goda skäl till att spara ihop till den också.

> Se stor videoserie: 10 vackra naturfenomen som du kan fotografera. 

Nya perspektiv med en drönare

Det kan vara svårt att sticka ut som fotograf i en tidsålder där fler människor än någonsin tar bilder. Ett sätt att få dina bilder att sticka ut från mängden är att fotografera ur nya och intressanta perspektiv. 

Det är här drönaren kommer in i bilden. Den kan förflytta sig över områden som tidigare var svåra eller omöjliga att nå – branta klippväggar, djupa hav, brusande vattenfall eller förrädiska gungflyn, för att nämna några exempel. 

Det öppnar upp för scenarier, vinklar och idéer som tidigare var omöjliga, och resultaten kan bli näst intill konstnärliga.

Bild av färgglada båtar vid en strand tagen uppifrån med kameradrönare
Drönarfoto

De färgglada träbåtarna ser nästan ut som glasspinnar, där de ligger prydligt på rad. Den här bilden är tagen med en drönare med kamera, som gör det lättare att fotografera det här motivet än att hyra en helikopter och fotografera med din vanliga kamera.

© Shutterstock

Träna med leksaksdrönare

I likhet med alla kameratyper gäller det även för drönare med kamera att pris och kvalitet går hand i hand. 

Du kan absolut få tag på en drönare som kostar runt tusenlappen, men om den ens är en drönare med kamera, är kvaliteten oftast så låg att bilderna blir i stort sett oanvändbara.

Men om du aldrig har flugit en drönare förut kan det vara en bra idé att köpa en billig leksaksdrönare utan kamera för knappt tusen kronor, som du kan använda för att öva upp den grundläggande flygtekniken. Då får du bättre bilder redan från början när du ska flyga med en riktig kamera med drönare.

Det är nämligen inte någon större skillnad på hur man styr en billig och en dyr drönare, och då minskar risken för att du kommer att krascha din nya, dyra kameradrönare.

> Det är väldigt bra att ha med sig en kikare i väskan när du flyger med din drönare. Just nu kan du få en bra kikare med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor + porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

DJI-drönare ger mest för pengarna

Kinesiska DJI är världens ledande tillverkare av kameradrönare, och trots att företag som Yuneec och Blade har börjar ta sig in på marknaden, anser vi fortfarande att modellerna från DJI ger den bästa kvaliteten.

Även de minsta och billigaste DJI-drönarna kan ta jpeg-bilder på 12,0 megapixel, och många kan även spela in video i 4K-upplösning.

Om du är ute efter den bästa bildkvaliteten till ett överkomligt pris är DJI Phantom 4 Pro den bästa modellen på marknaden just nu. 

Med sin 1"-sensor kan den ta bilder i både jpeg och råformat med hela 20,0 megapixel samt spela in 4K-video med 60 bilder i sekunden. Samtidigt kan den flyga i upp till 30 minuter på en laddning med en räckvidd på 3,5 km.

> DJI Phantom 4 Pro fick toppbetyg i vår recension i Prylguiden

Vi har även recenserat andra modeller av drönare med kamera som du kan läsa mer om nedan:

> Läs vår recension av drönaren Yuneec Thyphoon q500 i Prylguiden

> Läs vår recension av drönaren DJI Mavic Air i Prylguiden

Bild av motorvägspåfarter som flätas in i varandra, fotograferade ovanifrån med drönare
Drönarfoto

Tråkiga motorvägar blir till vackra geometriska mönster ur drönarens synvinkel. Du kan även hitta fina mönster vid idrottsanläggningar och småbåtshamnar. 

© Shutterstock

Glöm inte regelverket

Drönarflygning omges av en rad lagar och regler, och de ändras rätt ofta. 

I februari 2018 började nya regler gälla i Sverige. Bland annat behöver du registrera din drönare om den väger mer än 7 kilo.

Du kan läsa om det nya regelverket i Sverige på Transportstyrelsens webbplats, där du hittar den senaste informationen.

Glöm inte heller att läsa på om lokala drönarregler om du planerar att ta med dig drönaren på semester utomlands. Reglerna skiljer sig nämligen åt från land till land. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av