För bara en handfull år sedan var drönare med kamera så dyra och svåra att flyga att de var utom räckhåll för de allra flesta konsumenter.
Därför var det nästan uteslutande yrkesverksamma videofilmare som kunde investera i den nya tekniken.
Idag är drönarna mer användarvänliga, mer tillförlitliga, lättare och inte minst billigare än någonsin tidigare, och därför har många fotografer fått upp ögonen för vad man kan göra med en kameradrönare.
I den här artikeln får du svar på frågorna:

Ofta använder du mobilen som skärm när du flyger med drönaren. På skärmen ser du vad drönaren ser från luften med sin inbyggda kamera.
© ShutterstockVad är en drönare?
En drönare är en obemannad, fjärrstyrd luftfarkost.
Drönartekniken är långt ifrån ny, men under många år har den bara använts i statlig verksamhet, till exempel för militära ändamål, räddningsinsatser, övervakning, väderövervakning och brandbekämpning.
Varför bör man då köpa en drönare med kamera? Du har säkert massor av utrustning som står högre upp på önskelistan än en liten flygande robot, men det finns faktiskt goda skäl att spara till den också.
> Se stor videoserie: 10 vackra naturfenomen du måste fotografera.

De flesta drönare är utrustade med gps, kompass och sensorer som gör de flygande kamerorna otroligt stabila. Om man lyfter fingrarna från fjärrkontrollen står drönaren helt stilla i luften.
© ShutterstockVilka bilder kan jag ta med en drönare?
Det kan vara svårt att sticka ut som fotograf i en tid då fler människor än någonsin tar bilder.
Ett sätt att få dina foton att sticka ut i mängden är att fotografera motiven ur nya och fascinerande perspektiv.
Det är här kameradrönaren kommer in i bilden.
Den ger möjlighet att ta sig till platser som tidigare inte gick att nå – otillgängliga berg, djupa oceaner eller brusande vattenfall för att bara nämna några.
Det öppnar upp för scenarier, vinklar och idéer som du inte har kunnat förverkliga tidigare, och resultaten kan bli närmast konstnärliga.

På de flesta kameradrönare kan kameran riktas vertikalt nedåt. Det öppnar upp för helt nya motiv. Du kommer att upptäcka att det finns massor av vackra och fotovänliga mönster i landskapen när du fotar uppifrån.
© ShutterstockKräver drönare många timmars övning?
På senare år har drönarna generellt blivit mycket mer användarvänliga.
Om du släpper styrknapparna på fjärrkontrollen slutar drönaren att röra på sig och står då helt stilla i luften.
De flesta nya drönarfotografer märker snabbt att drönarna är mycket intuitiva och enkla att använda.
Du behöver inte oroa dig för att drönaren ska försvinna om du till exempel tappar kontakten på längre avstånd.
De flesta drönare har en knapp som gör att den flyger tillbaka till dig och landar helt automatiskt.

Det stämmer inte att drönarna är dyra. För under 5 000 kronor får du både 4K-video och stillbilder på 12 megapixel i råformat samt en massa smarta funktioner som gör det roligt och enkelt att flyga.
© ShutterstockVilken drönare ska jag köpa?
Precis som med alla andra kameror hänger pris och kvalitet ihop även när det gäller kameradrönare.
Det går nog att hitta en drönare för runt tusenlappen, men om den över huvud taget har en kamera är kvaliteten oftast så låg att bilderna blir i stort sett oanvändbara.
Om du aldrig tidigare har flugit en drönare kan du dock överväga att köpa en billig leksaksdrönare utan kamera (500-1 000 kronor). Med en sådan kan du lära dig grundläggande flygteknik, så att du får ännu bättre bilder redan från start när du ska flyga med en riktig kameradrönare.
Det är nämligen inte så stor skillnad på hur man styr en billig och en dyr drönare, och om du övar minskar risken för att du ska krascha med din nya, dyra kameradrönare.
DJI-drönare är mest prisvärda
Kinesiska DJI är världens ledande tillverkare av kameradrönare, och även om företag som Yuneec, Autel och Blade har börjat röra på sig anser vi fortfarande att modellerna från DJI har bäst kvalitet.
Även DJI:s minsta och billigaste kameradrönare kan ta jpeg-foton på 12,0 megapixel, och många kan även filma i 4K-upplösning.
Om du som nybörjare är ute efter den bästa bildkvaliteten till ett överkomligt pris är DJI Mini 3 Pro eller Autel EVO Nano+ de mest självklara valen just nu.
> DJI Mini 3 Pro får toppbetyg i vår recension i Prylguiden.
> Läs vår recension av Autel EVO Nano+ i Prylguiden.

Tråkiga motorvägar blir till vackra geometriska former ur drönarens synvinkel. Du kan också hitta snygga figurer och mönster i idrottsanläggningar och småbåtshamnar.
© ShutterstockÄr drönarreglerna svåra att förstå?
Nej, det är de inte. Med hjälp av appar som exempelvis Drönarguiden till mobilen kan du se var du får flyga.
I den här artikeln kan du också läsa om hur du undviker att bryta mot reglerna med din kameradrönare.