En man flyger en drönare

Om du bor i ett hus i en stad kan det verka självklart att du får flyga med drönaren i trädgården, men det kan lätt bli olagligt.

© Shutterstock

3 sätt du riskerar att bryta mot lagen med din drönare

Drönare ger möjlighet att ta unika och fantastiska luftfoton. Men om du inte känner till reglerna för drönarflygning kan du riskera att få onödiga böter.

Drönare är många hobbyfotografers favoritleksak. De ger nämligen möjlighet att ta bilder som för några år sedan bara gick att ta från en helikopter.

I dag kan alla fotografer med en drönare och ett giltigt drönarkort (det nya, obligatoriska körkortet för drönare) ta dessa hisnande bilder från ovan, men du riskerar att bryta mot lagen om du inte sätter dig in i reglerna ordentligt.

I Sverige regleras drönarflygning genom två olika uppsättningar med lagar och regler, dels från EU och dels från svensk lagstiftning. Det gäller att ha koll på bådadera.

De EU-regler infördes den 31 januari 2021 har mestadels att göra med klassificering och identifiering av drönare, tillstånd och certifikat samt allmänna säkerhetsbestämmelser. De svenska lagar och regler som finns runt drönare gäller specifikt svenska förhållanden samt regler för fotografering och filmning med kameradrönare.

EU-reglerna hittar du häroch svenska Transportstyrelsens regler kan du läsa om här. Kamerabevakningslagen finns här och information från Integritetsskyddsmyndigheten finns här.

Nedan tar vi upp tre punkter som kan skapa förvirring och som kan göra dig till en lagbrytare. Håll tungan rätt i mun och undvik onödiga böter. Och glöm förresten inte att du måste vara 16 år för att flyga med drönare.

1. Flyg inte i trädgården om du bor inne i en stad
2. Visa områden ute i naturen är drönarfria områden
3. Flyg inte nära vägar

1. Flyg inte i trädgården om du bor inne i en stad

Egentligen är det inget som förbjuder dig att fotografera och filma din egen trädgård i stan. Det är din egen privata mark och du bestämmer över den.

Men risken är uppenbar att du bryter mot lagen om du skickar upp en drönare och fotar eller filmar här. Om kameran råkar fånga en person i trädgården intill och den personen går att identifiera, så gäller dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen.

Även om du inte har som uppsåt att filma eller fotografera dina grannar, så är det närmast oundvikligt och därmed otillåtet. Integritetsskyddsmyndigheten kan besluta om en straffavgift.

Läs även: Vad är en drönare – och varför ska du köpa en?

Villor ur fågelperspektiv

Här gäller det att vara försiktig så att man inte råkar fånga en ovetande granne på bild. 

© Shutterstock

2. Visa områden ute i naturen är drönarfria områden

Drönare kan ge magiska naturfoton, i och med att landskapets storhet i högsta grad blir synlig från luften. Men det finns flera olika ställen ute på landsbygden och i naturen där det är förbjudet att flyga med drönare.

Exempel på platser där det är helt förbjudet att flyga med drönare är i över fängelser, kärnkraftverk och militära områden. Vissa skyddade naturområden är också förbjudna. I vissa fall finns det ännu inga formella förbud mot att flyga med drönare, men störningen som drönaren utgör kan då vara förbjuden, till exempel i fågelskyddsområden. Visa alltid hänsyn, så att du inte stör fåglar och annat djurliv i onödan.

Luftfartsverkets drönarkarta kan du se några av de områden där drönarflygning är otillåten. Observera att kartan inte är komplett.

Du kan läsa mer om att flyga drönare i luftrummet här

Karta över platser där drönarflygning är olagligt.

Luftfartsverkets karta kan vara en bra utgångspunkt när du ska kontrollera om din flygtur hamnar inom lagens råmärken.

© lfv

3. Flyg inte nära vägar

Du bör avhålla dig från att flyga över vägar, i synnerhet tätt trafikerade vägar med en hastighetsbegränsning på 70 km/h eller mer. Om din drönare skulle störta ner på vägbanan, är risken för allvarliga olyckor stor, och du kan bli dömd t.ex. för framkallande av fara för annan eller allmänfarlig vårdslöshet.

> Se stor videoserie: 10 vackra naturfenomen att fotografera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av