Landskap med Vintergatan

Astrofotografi är en tekniskt utmanande genre, men det finns en massa appar som underlättar fotograferingen.

© Shutterstock

5 oumbärliga appar för astrofotografen

Astrofotografi är en utmanande genre där du ofta behöver all hjälp som du kan få. Här kan du läsa om varför din mobiltelefon är din bästa vän när du ska fotografera himlafenomen.

15 juli 2019 av Sarah Marie Winter

Astrofotografi är en intressant genre, men den kräver också en hel del förberedelser. Om man alls ska kunna fånga några himlafenomen med kameran gäller det nämligen att stå på rätt plats vid rätt tidpunkt. 

Lyckligtvis medför den tekniska utvecklingen att det finns massor av appar som kan visa månfaser, stjärnbilder, mörka platser och mycket annat som gör fotograferingen betydligt enklare.

Vi har sammanställt fem appar som vi tycker är särdeles användbara vid astrofoto, och både iPhone- och Android-användaren får sin beskärda del.

1. Light Pollution Map
2. Dark Sky Meter
3. The Photographer's Ephemeris
4. Deluxe Moon
5. The Weather Channel

> Läs också: Så fotograferar du stjärnor

Stor fullmåne på himmel bakom mörka träd

Om du har ett visst motiv i åtanke, som du vill ha i förgrunden i fullmånebilden, är det viktigt att veta om månen faktiskt passerar bakom motivet.

© Shutterstock

1. Light Pollution Map

De flesta himlafenomen kräver att omgivningarna är så mörka som möjligt, och det kan vara svårt att hitta om du bor i ett tättbebyggt område.

Faktum är att även byar ute på landet kan vara så ljusförorenade att du behöver ge dig långt bort innan det blir så mörkt att du kan se Vintergatans band av stjärnor över himlen.

Med appen Light Pollution Map – Dark Sky får du inte bara en karta som visar ljusföroreningarnas utbredning över hela världen, utan också en karta, som uppdateras i realtid, över var man kan få syn på norrsken.

Du får även en kalender över meteorsvärmar, supermånar, månförmörkelser och norrsken, och du kan ställa in appen så att den meddelar dig när något av dessa fenomen inträffar. 

Appen finns till både iOS och Android. Ladda ned den i Fördelszonen här!

> Läs också: Så undviker du ljusförorening

2. Dark Sky Meter

Om du är osäker på om himlen är tillräckligt mörk där du befinner dig kan du använda dig av appen Dark Sky Meter. Den använder nämligen mobilkameran för att mäta hur ljus himlen är.

Appen är relativt enkel att använda. Du börjar med att mäta ljuset medan du håller fingret över kameran så att den är helt övertäckt.

När du har gjort det mäter du ljuset på nytt, men den här gången ska du rikta kameran mot zenit, det vill säga punkten på himlen som är rakt ovanför ditt huvud.

Appen visar också när solen går ner och upp, när det blir mörkt och ljust samt månfaserna med mera.

Appen finns för närvarande bara till iOS. Ladda ned den i Fördelszonen här!

> Läs också: Så tar du de bästa bilderna av meteorsvärmar och stjärnfall

Stjärnspår på himlen i tallskog

Polstjärnan ligger alltid mitt i stjärnspåren, så det är viktigt att känna till var den är på himlen om du vill ha en komplett cirkel av spår i din bild. 

© Shutterstock

3. The Photographer's Ephemeris

När det gäller landskapsfotografi är The Photographer's Ephemeris en av de allra mest användbara apparna, i och med att den visar hur solens lys faller vid en valfri tidpunkt under dagen.

Men appen är också väldigt matnyttig för astrofotografer, eftersom den bland annat visar månens faser, ljusstyrka och placering samt Vintergatans centrum och när den syns som bäst på himlavalvet.

The Photographer's Ephemeris använder sig av så kallad förstärkt verklighet för att visualisera natthimlen på ett så realistiskt sätt som möjligt. Det underlättar när man ska hitta rätt plats att fotografera ifrån.

Appen finns till både iOS och Android. Ladda ned den i Fördelszonen här!

> Se video: Talangfull landskapsfotograf lär dig att ta magiska bilder av stjärnor och Vintergatan.

4. Deluxe Moon

Om du drömmer om att fotografera månen, är den här appen det bästa redskapet utöver kameran. Den ger dig all information som du behöver om månen – exakta tider för månfaserna, för när månen går upp eller ner samt mycket mer.

Appen är faktiskt också användbar om du vill fotografera Vintergatan, i och med att den också visar hur mycket ljus som månen reflekterar tillbaka på himlen i sin befintliga fas. Därmed kan du se om det är för ljust för att stjärnorna ska kunna synas.

Den bästa tiden för att fotografera stjärnor är vid nymåne.

Appen finns både till iOS och Android. Ladda ned den i Fördelszonen här!

> Läs också: Ta fina bilder av månen

Norrsken över hav med sten i förgrunden

Chansen för norrsken ökar under vissa delar av året. Dessutom behöver du veta vad du ska hålla koll på i väderleksprognoserna. 

© Shutterstock

5. The Weather Channel

Vädret påverkar i väldigt hög grad hur bilderna blir när du ska ut och fotografera natthimlen. Om det t.ex. är helt mulet kan du lika gärna packa ner utrustningen och gå hem. 

En av de allra mest exakta väderapparna är The Weather Channel som, förutom att visa vädret, kan berätta om vindstyrkan, luftfuktigheten och sikten för den aktuella dagen. Om du planerar en fotorunda kan appen visa vädret tio dagar framåt. 

Appen finns till både iOS och Android. Ladda ned den i Fördelszonen här!

> Läs också: Så fångar du norrskenet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av