Fantastiska bilder med lågt stående sol

I den här bilden från Lofoten når solen bara in i delar av bilden, vilket ger en fin kontrast mellan de kalla och varma färgtonerna. 

© Bonnier Digital FOTO

3 tips som ger fantastiska bilder vid lågt stående sol

När solen står lågt på himlen ändrar ljuset helt karaktär, och man kan få de mest fantastiska bilder oavsett om det handlar om ett porträtt, ett landskap eller en klassisk solnedgång. Vi har sammanställt de tre bästa tipsen för att utnyttja det gyllene ljuset.

13 februari 2019

På hösten och vintern står solen lägre på himlen, vilket ger ett mjukare ljus som det är lättare att fotografera i än det hårda ljuset som dominerar under högsommaren.

Här får du våra bästa tips på hur du kan utnyttja det vackra, gyllene ljuset.

1. Öka exponeringen

Låg sol vinter linsöverstrålning ströljus motljus street

Den tydliga linsöverstrålningen förstärker kvällsstämningen i bilden som är tagen i november. 

© Shutterstock

När solen är med i bilden luras kamerans ljusmätare till att tro att bilden kommer att bli överexponerad, och då kompenserar den genom att underexponera bilden.

Därför bör du alltid ta en testbild och kolla histogrammet. I direkt motljus, som i den här bilden, bör det ligga en hög pelare långt ute till höger. Om så inte är fallet kan du lugnt överexponera bilden med ett eller två bländarsteg.

Själva solen fräter då alltid ur, men de omkringliggande detaljerna kan plockas fram i råkonverteringen.

> Läs också: Så använder du kamerans histogram

2. Använd linsöverstrålning som effekt

Lågt stående sol vinter linsöverstrålning ströljus porträtt

Här har man använt fenomenet linsöverstrålning som en stämningsskapande effekt i porträttet. 

© Shutterstock

Linsöverstrålning uppstår när solens strålar  – eller andra starka ljuskällor – når frontlinsen och strålarna sprids genom linselementen.

Fenomenet är tydligast när solens strålar faktiskt är med i bilden, men om strålarna når frontlinsen från sidan syns det snarare som ett slags vit hinna över bilden.

Linsöverstrålning ger alltid svagare färger och kontrast, vilket kan ge en platt bild. Det kan emellertid också användas för att skapa en speciell stämning i bilden, och många porträtt- och bröllopsfotografer använder sig av just det här uttrycket.

3. Fotografera med solen i ryggen

Lågt stående sol vinter linsöverstrålning ströljus landskap

När du står med ryggen mot solen får du ett fullständigt upplyst motiv utan störande skuggor. 

© Bonnier Digital FOTO

Kameror med stora sensorer har ett större dynamiskt omfång, vilket medför att de kan återge fler detaljer i de mörka och ljusa delarna av bilden, så när du fotograferar med fullformat utgör kontrastrika motiv oftast inte några problem.

Men om du har en kamera med en mindre sensor är det oftast bäst att placera dig med ryggen mot solen, så att du får en jämnare exponering med färre dominerande skuggområden.

På många kameror kan du också aktivera en funktion som varnar dig för urfrätta högdagrar när du granskar bilderna på skärmen.

> För prenumeranter: Så får du fler detaljer i högdagrar och skuggor med Lightroom. 

Redaktionen rekommenderar: Snygg kameraväska

Inför semestern eller fotorundan är det lämpligt att investera i en praktisk och rymlig axelväska.

I vår nya kameraväska finns det ett separat utrymme för en surfplatta, så att du lätt kan ha med den ut och föra över bilder från kameran via wifi.

Du kan få väskan med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

Erbjudande kameraväska Bonnier Digital FOTO

> Få en snygg och praktisk fotoväska till ett extraordinärt bra pris med Bonnier Digital FOTO. Få den tillsammans med 2 nummer av tidningen för bara 49 kronor HÄR.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av