Histogram i kameran

Kamerans histogram är ett praktiskt redskap för att hålla koll på bildens ljushet

Så använder du histogrammet

Histogrammet är en kurva som visar fördelningen av ljus i bilden. När du ser den på skärmen innan du tar bilden är det till väldigt stor hjälp för att få bästa möjliga exponering.

19 februari 2018

Histogrammet visar exakt hur de olika ljusstyrkorna representeras i en bild. Varje pixel på sensorn tar emot en viss mängd ljus, och på en bild på 8 bitar definieras den här ljusmängden i en styrka mellan 0 och 255.

Informationen om ljuset sammanställs i histogrammet, där värdet 0 motsvarar svart och ligger längst ut till vänster, medan 255 representerar vitt och ligger längst till höger. Ju högre en stapel är, desto fler pixlar som motsvarar den här ljusstyrkan finns med i bilden.

I normalläget visar histogrammet den totala ljusstyrkan. Du kan även ställa in histogrammet så att det visar de tre RGB-färgerna: rött, grönt och blått. Därmed kan man hålla koll på eventuella färgstick. I regel är inställningen Ljusstyrka den mest användbara.

Här kan du använda histogrammet

Det är inte alltid du kan lita på hur din kameraskärm återger bilderna när du kollar dem, och det kan även vara svårt att se detaljer på skärmen i skarpt solljus.

Histogrammet är däremot mer exakt. När du kan se hur höga staplarna är i de olika områdena kan du nämligen få en uppfattning om när bilden är för mörk med detaljer som försvinner in i svärta eller när du får områden med urfrätta högdagrar.

Histogram med en bred kurva visar på hög kontrast, medan en smal histogramkurva innebär låg kontrast.

Ett mörkt motiv eller en underexponerad vild har övervikt till vänster, medan ett ljust motiv eller en överexponerad bild har övervikt till höger.

Histogram

Det översta histogrammet visar att bilden är underexponerad, det mittersta histogrammet visar överexponering, medan det nedersta histogrammet visar en korrekt exponering.

© Shutterstock

> Här kan du läsa mer om tekniken i kameran

Kom i gång med histogrammet

I normalfallet ska du trycka på kamerans uppspelningsknapp för att aktivera kamerans bildvisning. Sedan aktiverar du histogrammet genom att trycka på en INFO- eller DISP-knapp

Använd eventuellt joystick eller pilknappar för att bläddra fram till den önskade visningsvyn. I vissa kameror behöver du gå in och aktivera histogramvisningen i kameramenyn.

Med en konventionell DSLR-kamera kan du bara se histogrammet efter att du har tagit en bild, såvida du inte använder live view när du fotograferar. I kompakta systemkameror utan spegel kan du däremot visa histogrammet i både den elektroniska sökaren och på skärmen medan du fotograferar.

Använd exponeringskompensation för att öka eller dämpa exponeringen. Se till så att histogrammet inte når ända ut till kanten om du inte vill ha ett väldigt kontrastrikt motiv. Histogrammet ska alltså flyttas något åt höger eller vänster.

> Just nu kan du testa ett nummer av Bonnier Digital FOTO och Fördelszonen med över 400 videokurser för bara 29 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av