Fotografera fryst såpbubbla med iskristaller
Såpbubbla

När det är tillräckligt kallt kan du frysa såpbubblor. Sedan har du ett vackert motiv att fotografera. 

© Shutterstock

Så fotograferar du frysta såpbubblor

Snö och frost förknippas främst med vackra naturmotiv, men om du redan har testat att fotografera snöflingor och iskristaller får du här en idé till ett annorlunda vintermotiv.

8 februari 2021

Låga temperaturer är ofta lika med vackra naturfenomen som lämpar sig perfekt för makrofotografi, t.ex. rimfrost, istappar och håris. Men du kan även försöka dig på att skapa ditt eget naturfenomen. 

Det enda som krävs är en skål med såpvatten, ett sugrör och en smula tålamod. Sedan kan du blåsa vackra frysta såpbubblor som ger unika bilder.

I videon nedan visar konstnären Michelle Lynz Fritz hur hon får en såpbubbla att frysa till is genom att lägga den i snön. 

Perfekta frysta bubblor med hemliga ingredienser

Du kan antingen använda den färdiga blandningen i såpbubblebehållarna som man köper i leksaksbutiken, eller så kan du göra din egen blandning utifrån följande recept:

  • 35 ml diskmedel
  • 35 ml glycerin
  • 2 kryddmått socker
  • 200 ml varmt vatten

Glycerin gör bubblorna tjockare, och sockret gör att ytan får de vackra kristallerna. Sedan kommer man till problemet med hur man ska frysa bubblorna så att man senare kan fotografera dem.

För bästa resultat ska temperaturen helst ligga på eller under 6 minusgrader. Det går visserligen att frysa bubblor även i mildare väder, men det är svårare och tar längre tid. 

Det är också bäst att utföra experimentet när det är vindstilla så att bubblorna inte spricker eller blåser bort innan de landar och kan frysa.

Så fotograferar du frysta såpbubblor:

  1. Välj en plats där det faller in mycket ljus och det finns en snygg bakgrund. Det kan vara bra att ha en kall yta, t.ex. ett snö- eller istäckt trädgårdsbord som du kan blåsa in bubblorna mot frånnära håll. Annars riskerar du att de fryser i luften och spricker när de landar.

  2. Ställ in kameran så att fokuspunkten ligger ungefär där bubblan kommer att landa. Sätt kameran på stativ, så att du har händerna fria till att blåsa bubblor.

  3. Doppa sugröret i såpblandningen och blås en bubbla. Blås försiktigt och undvik att göra bubblan alltför stor. När såpbubblan har landat kan du justera kamerans fokus efter behov för att få skärpa i detaljerna. 

  4. Fota loss! När du har lärt dig att frysa dina bubblor kan du testa att göra en timelapsevideo som den nedan. Här har fotografen tagit 96 bilder med cirka en halv sekunds intervall. 

Du kan även testa att fotografera de frysta bubblorna med mobilen. Om du sätter ett makroobjektiv på mobilen kan du komma riktigt nära. 

Just nu får du ett användbart 3-i-1 objektivpaket till mobilen tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Läs mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av