Vindsurfare

Vindsurfning kan ge många snygga actionbilder.

© Shutterstock

Sommarutmaning: Fota sport på vattnet

Under sommaren finns massor av actionfyllda fotomöjligheter vid havet, och de passar perfekt för en sommarutmaning. Här är fyra bra tips som du kan utgå ifrån.

En dag på stranden är inte enbart en möjlighet att njuta av sol och bad. Många av de actionfyllda aktiviteterna som utövas på stranden och i vattnet är nämligen givna motiv och passar perfekt för en fotoutmaning i sommarvärmen. Listan på aktiviteter är lång och du kan testa din förmåga som actionfotograf på allt från snabba vattenskotrar eller kitesurfare till lugnare kajakpaddlare.

För att få en lyckad fotoupplevelse vid vattnet finns det flera saker du kan förbereda dig på. Och allt detta går vi igenom här.

Om du känner någon av utövarna, till exempel en surfare, kan ni komma överens om att du ska ta bilder ur en viss vinkel. Har du en båt kan du eventuellt fotografera från den med en vattentät kamera eller en kamera i ett vattentätt hus. På så sätt kan du komma riktigt nära när surfaren kommer susande förbi.

De flesta bilder tas vanligtvis från stranden och då är det främst din utrustning som sätter gränserna. Med en måttlig zoom kan du fånga aktiviteter nära stranden, medan ett långt tele med en brännvidd på 600 mm räcker för att ta närbilder av surfarna när de är längre ut på vattnet. 

>Läs även: Undvik problem med minneskortet

Jet ski

Vattenskotrar kan nå höga hastigheter och då krävs mycket snabba slutartider.

© Shutterstock

1. Kom ihåg den snabba slutartiden

För att få skarpa bilder av motiv i rörelse behöver du använda en kort slutartid. Det beror på att du måste undvika skakningar som lätt uppstår vid längre brännvidder samt att du måste säkerställa att motivet blir knivskarpt trots hög fart.

Ställ in kameran på kontinuerlig autofokus, välj bländarprioritet, A eller Av, på programratten och största möjliga bländaröppning, t.ex. 4.0 eller F5.6. Din slutartid måste vara minst 1/1 500 sekund för att vattenstänket ska bli knivskarpt på bilden. Med ISO 400 kan du använda 1/2 000 sekund och F5.6 en solig dag.

Alternativt kan du välja manuellt program och Auto ISO, så att kameran själv reglerar ljuskänsligheten medan din slutartid och bländare bibehålls.

Nedan går vi igenom vilken utrustning du behöver i olika situationer och hur du tar bilderna på bästa sätt.

>Läs även: Ta snygga sportbilder

Kitesurfare i motljus

Du kan uppnå en dramatisk effekt genom att fota motivet ända nere vid vattenlinjen.

© Shutterstock

2. Ta bilder från en båt

Om du är ombord på en båt fotograferar du med fördel från låg höjd, gärna även i motljus. Då fångar du huvudmotivet nära vattenytan, vilket ger en dramatisk effekt.

Här behöver du en kamera med ett teleobjektiv som täcker området 70–200 mm. Båda måste tåla vattenstänk. Ett vattentätt hus som dykande fotografer använder är optimalt, men det finns också vattentäta plastpåsar för detta ändamål, och de är ett billigare alternativ.

Surfbräda på strand

Ta även hänsyn till detaljer på stranden som kan ge perspektiv på sportaktiviteterna.

© Shutterstock

3. Fånga motiven nära stranden

Om du vill fota från stranden kan du gå nära inpå motiven i samband med start och förberedelser inför en tävling.

Här behöver du en kamera med ett objektiv som täcker området 28–300 mm. Då kan du både ta vidvinkelbilder och snabbt zooma in detaljer.

Vindsurfare

Ofta krävs det ett kraftfullt tele för att komma nära surfare ute på havet.

© Shutterstock

4. Ta skarpa bilder på långt håll

Vid vattensporter är motiven ofta långt ut från stranden, vilket gör fotograferingen svårare. Plåta gärna från låg höjd för att komma ner på samma nivå som exempelvis surfaren eller vattenskotern.

Du behöver ett kraftfullt tele för att komma riktigt nära motiven, det vill säga ett brännviddsområde på 400–600 mm. Ett enbensstativ är till god hjälp om du ska fotografera under en längre tid. Böj på knäna för att hamna på lagom nivå. Var beredd att panorera när motiven är där du vill att de ska vara.

>Läs även: Allt du behöver veta om actionkameror

Dela dina bästa bilder med oss

När du har tagit dina bilder av sommarstämning är du varmt välkommen att skicka dem till oss. Använd länken här för att delta i vår månatliga fototävling i tidningen.

Vi väljer ut de bästa läsarbilderna och ger konstruktiv kritik på dina bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av