Om du har varit på skidsemester någon gång under de senaste tio åren är det rätt sannolikt att du har sett dem: De små kamerorna som sitter och guppar som antenner på skidhjälmen.
Du kanske har funderat på vad de har för syfte, för kan man alls använda en bild eller ett videoklipp från en så pytteliten kamera?
I den här artikeln tittar vi närmare på vad actionkameror är för något, varför de har blivit så populära – och vad du ska tänka på om du tänker skaffa en actionkamera.
Vad är en actionkamera?
En actionkamera är en digital kamera som är konstruerad för att spela in video och ta stillbilder av actionfyllda situationer i farten.
Därför är den designad för att fästas på hjälmar, surfbrädor, bilar och andra föremål där de kan komma upp i höga hastigheter utan att falla av.
Actionkameror kännetecknas främst av sitt robusta yttre. De är vanligtvis små, kvadratiska och byggda för att stå emot slag, regn och lera. Många av dem kan dessutom användas under vatten och i sträng kyla.
Till skillnad från många andra kameror har actionkameror bara ett fåtal inställningsmöjligheter, vilket gör dem enkla att använda.
De har oftast ett vidvinkelobjektiv och kan ta bilder och spela in video i hög upplösning.
> Läs också: Så får du ut det mesta av vidvinkelobjektivet

Actionkameror har under det senaste året blivit väldigt populära bland extremsportsutövare, men du kan också använda dem för att spara ögonblicken från skidresan, cykelturen eller bilresan.
© ShutterstockVad kan du använda en actionkamera till?
Även om actionkamerornas bildkvalitet stadigt blir allt bättre är den oftast lägre än vad man får med en DSLR-kamera.
Så vad finns det ens för anledning att investera i en actionkamera? Helt enkelt att de här små, robusta kamerorna kan fånga ögonblick som är helt omöjliga för DSLR-kameran!
När det går undan – t.ex. i pisten, på MTB-stigen eller motorcykelturen – är en DSLR-kamera alldeles för stor och tung att ha med sig, och en mobiltelefon är för ömtålig. Här är en actionkamera den perfekta lösningen.
Om du ska klättra i berg, dyka eller hoppa fallskärm kan en actionkamera föreviga äventyret med både stillbilder och video – medan du bara behöver koncentrera dig på att njuta av upplevelsen.
> Se här hur du lyckas med actionfyllda porträtt
Vilken actionkamera ska du köpa?
Amerikanska GoPro sitter tungt på tronen bland actionkameror, och det finns det skäl för. Deras HERO-modeller tar knivskarpa videor och är lätta att använda.
Om du är intresserad av att köpa en GoPro-kamera kan du läsa mer om de olika modellerna här.
Det finns dock även andra märken som kan vara värda att titta närmare på, t.ex. Yi Technology och Garmin. Dessutom har flera av de stora kameratillverkarna släppt modeller som är avsedda för action, bl.a. Olympus Tough.
Vilken kamera som du bör välja beror på vilka behov du har. Om du vill dyka med den måste den vara vattentät och trycksäker, medan en MTB-runda i bergen kräver att kameran tål hårda stötar om du skulle tappa den.

En actionkamera är mindre och lättare än någon systemkamera, så du kan lätt ta med den i väskan när du ska ut på långvandring.
© ShutterstockVad bör du tänka på?
Videokvalitet
I och med att det finns så många olika typer av actionkameror på marknaden finns det också många olika prislägen, så om du inte vill lägga en förmögenhet på en actionkamera kan du fundera på om det finns funktioner som du kan kompromissa med.
Många actionkameror kan t.ex. spela in video i 4K, men behöver du det?
Om du inte äger en 4K-tv eller en 4K-skärm och "bara" tänker lägga upp videorna på Youtube och Facebook, klarar du dig absolut med 1080p och till och med 720p.
Anslutningsmöjligheter
Det är inte alla actionkameror som har en skärm. Å andra sidan är det många som kan överföra bilder på trådlös väg från kameran till t.ex. mobilen.
Fundera på om det är viktigt för dig med en skärm där du kan se vad du precis har spelat in, eller om du kan nöja dig med wifi- eller bluetooth-överföring till mobilen.
Montering och tillbehör
De flesta actionkameror är avsedda att fästas på t.ex. kroppen eller cykelstyret, men tänk på att de olika kamerorna inte har samma möjligheter för montering redan vid leverans.
Hos vissa kameror ingår monteringstillbehöret i priset, men hos andra kameror behöver du själv köpa till monteringstillbehöret.
Därför är det viktigt att du vet vad du ska använda kameran till och hur du vill montera den.