GoPro-kamera vattentät GoPro Hero6 Black
© Shutterstock

Allt om GoPro kameror

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta, kan de monteras på en drönare? Vilken är bäst, GoPro-kamera ska jag köpa? Här hittar du alla svar.

1 november 2017

Det är kul att filma med en GoPro kamera

Med små actionkameror som GoPro HERO6 kan man ta bilder spela in videoklipp som är omöjliga att åstadkomma med andra kameror.

Det som gör GoPro-kamerorna så populära är att de är extremt små, har en kraftig vidvinkel så att man får med massor av motiv, samt att de med hjälp av tillbehör kan monteras på drönare, bilar, hjälmar och cyklar

GoPro-tillbehör

De senaste GoPro kamerorna är vattentäta ner till tio meter utan undervattenshus, och de kan även användas med undervattenshus som antingen ingår i köpet eller kan köpas som GoPro-tillbehör. Det ger bilder och klipp som man inte kan åstadkomma med dyr kamerautrustning, och dessutom är en actionkamera från GoPro relativt billig.

I normalfallet kan man fjärrstyra GoPro-kameror från en mobiltelefon. De senaste GoPro-modellerna har även röststyrning. Det innebär att när du t.ex. har monterat kameran på hjälmen kan du sätta igång en inspelning genom att säga "GoPro start recording."

Namnet GoPro har närmast blivit synonymt med den här typen av actionkamera, men i dag finns det även flera alternativ till GoPro, bland annat kameror från tillverkare som Sony, Panasonic, Garmin, TomTom och Ricoh.

Nedan kan du se en översikt av de senaste GoPro-modellerna:

GoPro HERO6 Black GoPro kamera

Det senaste nytillskottet, GoPro Hero6 Black, lanserades i september 2017.

GoPro HERO6 Black

GoPros senaste actionkamera kan filma med hela 200 bilder i sekunden. Det är dubbelt så snabbt som tidigare GoPro-kameror, och det gör att GoPro Hero6 Black lämpar sig perfekt för extrema slow motion-inspelningar.

Den här GoPro-kameran kan dessutom spela in 4K-video med en bildfrekvens på 60. Kameran har bildstabilisering i tre led, vilket ger lugna inspelningar när man springer och cyklar.

Upplösningen är fortfarande 12,0 megapixel.

Här kan du se våra testklipp med GoPro Hero 6 Black i slow motion. Läs mer i Prylguiden när vi senare lägger ut en fullständig recension av kameran.

GoPro pris

GoPro Hero6 Black kostar ca 6000 kronor.

GoPro Fusion GoPro 360-graderskamera

GoPro Fusion kan spela in video och ta stillbilder i 360 grader.

© GoPro

GoPro Fusion

Tillsammans med GoPro Hero6 Black lanserades en helt ny typ av GoPro kamera som har två objektiv, så att den kan spela in video och ta stillbilder i 360 grader. I likhet med HERO6 är GoPro Fusion en kompetent GoPro kamera med många av samma funktioner.

Den här GoPro-kameran har även en funktion som GoPro kallar för OverCapture, där du kan korrigera kompositionen efter tagningen, tack vare att kameran fotograferar åt alla håll samtidigt.

GoPro pris

GoPro Fusion kan förbeställas för 7599 kronor.

GoPro Hero5 Black GoPro-kamera vattentät

Med GoPro Hero 5 Black fick vi möjlighet att fotografera i råformat.

© GoPro

GoPro HERO5 Black

GoPro HERO5 Black var först ut bland GoPros kameror med att kunna fotografera i både råformat och jpeg. Det gör att man kan åstadkomma effektivare brusreducering genom att råformatera filerna i Photoshop, Elements eller Lightroom.

Den här GoPro-modellen fick även en ny, tryckkänslig skärm på två tum. Dessutom har menyn, inställningarna och kamerans tätningar även blivit bättre sedan HERO4.

Från och med 5-serien är alla GoPro kameror vattentäta ner till 10 meter. Upplösningen är på 12 megapixel.

Här kan du läsa vår recension av GoPro Hero5 Black och se vilket betyg vi gav kameran.

GoPro pris

GoPro Hero 5 Black kostar ca 4000 kronor.

GoPro Hero5 Session är en liten och vattentät GoPro-kamera.
Garmin Virb undervandskamera © GoPro

GoPro HERO5 Session

Den här GoPro-kameran är hälften så stor som den större modellen HERO5 Black, och den har en upplösning på 10 megapixel. Kameran har inte någon skärm som man kan kolla bilderna på, och inställningarna görs med hjälp av endast två knappar och en textdisplay på 5 x 18 mm.

Session har 4K-video och röststyrning, och den kan använda sig av fisheye-perspektiv.

Detaljåtergivningen på den här GoPro-kameran är inte riktigt lika bra som hos GoPro Hero5 Black, så Sesson-modellen är bara ett bra val om du behöver en mindre kamera.

Här kan du läsa vår recension av GoPro Hero5 Session och se vilket betyg som vi gav kameran.

GoPro pris

GoPro Hero 5 Session kostar ca 3000 kronor.

GoPro Hero4 GoPro kamera

Go Pro HERO4 finns i tre modeller. Bilden visar GoPro HERO4 Silver.

© GoPro

GoPro HERO4

GoPro Hero4-serien omfattar tre modeller som numera kan köpas för ett överkomligt pris jämfört med en ny GoPro-kamera.

GoPro HERO4 Session är den minsta Go Pro-kameran, och den spelar in video i upp till 1440p och tar stillbilder på 8,0 megapixel. Den är vattentät ner till 10 meter.

GoPro HERO4 Silver har inbyggd tryckkänslig skärm och kan spela in i 4K, men bara med 15 bilder i sekunden. Den här GoPro-kameran kan spela in Full HD med upp till 60 bilder i sekunden, och det ingår ett undervattenshus som GoPro-tillbehör.

Det får man även till toppmodellen GoPro HERO4 Black som inte har någon skärm. Här spelar man in 4K-video med 30 bilder i sekunden och tar stillbilder på 12,0 megapixel. Kameran kan ta 30 stillbilder i sekunden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av