Så får du bättre bilder med GoPro

Små actionkameror som Gopro är populära tack vare de många monteringsmöjligheterna och den kraftiga vidvinkeln, som ger helt nya bilder. Här får du tips om att ta bättre bilder.

9 december 2015

Med en Gopro eller någon annan actionkamera kan du komma riktigt nära händelsernas centrum tack vare ett väldigt litet format och en låg vikt samt möjligheten att montera kameran på allt från bilar och över bröstet till surfbrädor.

Dessutom brukar kamerorna vara utrustade med en kraftig vidvinkel, motsvarande t.ex. 14 eller 17 mm, så man får en bred bildvinkel på omkring 150 grader. Bildkvaliteten ligger inte på spegelreflexnivå, men du kan få mycket roligare bilder än med den dyra och tunga utrustningen. Här får du tips om hur du utnyttjar de små actionkamerorna fullt ut.

Gå nära När man går nära med en kraftig vidvinkel blir effekten väldigt speciell. De föremål som är närmast kameran ser då mycket stora ut jämfört med dem som är längre bort. Du brukar kunna få skarpa bilder på ett avstånd av 50 cm eller ännu mindre. Det kan också ge en kul effekt när du tar porträttbilder, men kom ihåg att t.ex. näsan på den du fotograferar kan komma att se väldigt stor ut.

Skjut från höften Det krävs en del jobb med att ta bort de dåliga bilderna i efterhand, men du får helt säkert också en del pangbilder om du bara håller kameran i handen och fotar på måfå från höften med kameran riktad mot familjemedlemmar eller andra bra motiv.

Öka hastigheten Om det går undan får du utnyttja att man med actionkameror kan fota med t.ex. 30 bilder per sekund. Då kan man fånga det rätta ögonblicket, t.ex. i ett golfslag, i en fotbollsspark eller liknande.

Välj bästa fotokvalitet Ställ in kameran på att fota i högsta upplösning och med bästa kvalitet, så att du får så många detaljer som möjligt. I dag kan de flesta actionkameror fota i mellan 12,0 och 16,0 miljoner pixlar. Det kräver en del plats, men ett förhållandevis snabbt microSD-kort på 32 gigabyte kostar runt 250 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av