Sportfotografi är en speciell disciplin. Här ligger känslorna utanpå kläderna, och det är gott om fart och action. Det är kul, men definitivt också utmanande, även för rutinerade fotografer.
Därför har vi sammanställt våra bästa tips om hur du lyckas med kompositionen, väljer rätt utrustning och inte minst vilka inställningar som hjälper dig att ta de perfekta bilderna av barnens fotbollsmatch eller svägerskans första maratonlopp.
1. Sätt in dig i idrottsgrenen
2. Välj rätt utrustning
3. Var noga med kompositionen
4. Välj rätt inställningar
1. Sätt in dig i idrottsgrenen

När du kan det mesta om din favoritsport vet du när de bra situationerna uppstår.
© ShutterstockDet kan låta som en självklarhet, men inte desto mindre är det ett enormt användbart tips. Om du är välbekant med idrottsgrenen vet du också när de spännande fotomöjligheterna dyker upp.
Vid en fotbollsmatch är t.ex. en nickduell alltid ett intressant motiv.
Om du inte är så insatt i sporten som du fotograferar, rekommenderar vi att du låter kameran ligga kvar i väskan en stund, tills du börjar förstå spelet och när du kan ta de bra bilderna.
Dessutom är det också väldigt bra om du har möjlighet att planera i förvägen.
Du kan t.ex. ta reda på var du får bäst översikt vid ett cykellopp eller maraton, så att du inte riskerar att personen som du ville fotograferar far förbi dig utan att du märker det.
> Läs också: 5 enkla tips för bättre actionbilder.
2. Välj rätt utrustning

Ett zoomobjektiv på 70–200 mm är en bra utgångspunkt om du vill fotografera sport.
© ShutterstockNär det gäller kamerautrustningen är det inte helt enkelt att säga vad som fungerar bäst. Alla idrottsgrenar är ju som bekant inte likadana.
Det finns emellertid några generella tips som kan vara värda att tänka på. En bra utgångspunkt är ett 70–200 mm zoomobjektiv.
Ofta tar man dock sportbilder på långa avstånd, t.ex. när du fotograferar en fotbollsmatch. Här har du bra nytta av objektivets 200 mm. Vid den här brännvidden kan du komma tillräckligt nära för att ansiktsuttryck och små detaljer blir synliga på dina bilder.
Vill du komma ännu närmare kan du alltid köpa till en telekonverter som t.ex. kan göra dina 200 mm till 400 mm. Då kan du komma riktigt idrottens stora känslor och detaljer, men till ett betydligt lägre pris än en äkta 200–400 mm-zoom.
> Läs också: Därför behöver du köpa ett 70–200 mm-objektiv.

Här har man använt en vidvinkel som också fångar omgivningarna. I det här exemplet fungerar vidvinkeln bra, eftersom den den också visar uppmärksamheten som riktas mot gymnasten som fortfarande är bildens huvudperson.
© Jeppe Vestergaard JensenOm du har ett vidvinkelobjektiv gör du oftast bäst i att låta den stanna hemma – såvida du inte vet exakt vilka situationer som du kommer att hamna i. I sportfotografi blir bilderna oftast bäst när de visar specifika situationer, t.ex. en duell, som ger mest action och spänning.
Däremot kan vidvinkelobjektivet absolut försvara sin plats på kameran när en cykelklunga susar förbi dig eller när du fotograferar en idrott där du kan komma riktigt nära motivet.
> Läs också: Få ut det mesta av ditt vidvinkelobjektiv.
Slutligen rekommenderar vi att du stabiliserar kameran och objektivet. När du använder brännvidder mellan 200 och 400 mm blir bilderna nämligen lätt skakiga.
Ett enbensstativ är därför en bra investering för sportfotografen. Det är lätt och snabbt att hantera och ger det extra stöd som man behöver.
> Läs också: Därför är det smart med ett enbensstativ.
3. Var noga med kompositionen

Här har fotografen lämnat utrymme i den vänstra delen av bilden, vilket är riktningen som hästarna är på väg till. Tillsammans med linjen som bildas av räcket förstärker det känslan av fart.
© ShutterstockI sportfotografi är kompositionen extremt viktig för att du ska lyckas förmedla känslorna och situationen på önskat sätt. Det spelar till exempel stor roll var du placerar idrottsutövaren i bildytan.
En klassisk kompositionsregel är att lämna utrymme i bilden i riktningen som motivet rör sig åt. Det förstärker känslan av fart. Glöm bara inte att observera om bakgrunden blir störande. Ju renare bakgrund, desto bättre blir oftast bilden.
En annan bra tumregel är att fokusera knivskarpt på det som du vill visa. Utelämna det överflödiga och visa t.ex. bara ansiktet av en utmattad svägerska efter maratonloppet.
Slutligen är det bra att tänka igenom kompositionen i förväg. Om du vill visa ett samlat fält av ekipage på hästkapplöpningen är det bra att fotografera i början av loppet. Om du vill isolera ett enskilt ekipage är det bättre att vänta tills fältet har spridit sig.
Om du vill fotografera rena dueller i en fotbollsmatch kan du ställa dig nära mittlinjen, där spelarna ofta har mer plats omkring sig.
> Läs också: Allt du behöver veta om komposition.
4. Välj rätt inställningar

Använd följande autofokus, så att kamerans fokus följer idrottaren hela vägen från ansatsen till landningen.
© ShutterstockVid sportfotografi kan du med fördel låta kameran hjälpa dig att fokusera på motivet. Sportfotografi har nämligen blivit betydligt enklare i och med att dagens kameror har blivit otroligt hjälpsamma när det gäller att fånga snabbrörliga motiv.
Vid all typ av idrott är det därför bra att du lär dig hantera din kameras funktioner för kontinuerlig autofokus. Ställ in kameran till AF-C, som är kontinuerlig autofokus, för att ta skarpa bilder av t.ex. löpare. Nu är autofokusfunktionen hela tiden aktiv och bibehåller fokusen på din valda löpare hela vägen.
> Läs också: 5 tips för perfekta panoreringar i actionfoton.
Det kan också vara bra att använda bländarprioritet. Om du vill ha ett visst skärpedjup för att t.ex. isolera en löpare från ett stort fält, ställer du då in kameran till det önskade bländarvärdet. Sedan väljer kameran ISO och slutartid för att åstadkomma en välexponerad bild.
Om du fotograferar en idrott där allt går väldigt snabbt, kan du ställa in kameran till slutartidsprioritet.
Om du vill fånga en BMX-cyklist i ett hopp eller en gymnast på en språngbräda, behöver du en tillräckligt kort slutartid för att fånga ögonblicken. Välj då en slutartid på omkring 1/500 sekund – gärna ännu kortare.
Här kan du också ställa in kameran till det högsta eller lägsta bländar- eller ISO-värdet som den får använda.
> Läs också: Allt om kamerans programratt.