Cyklist i full fart panorering foto
Panorering

Den här bilden är tagen vid en slutartid på 1/125 sekund. Cykeln är helt skarp, medan bakgrunden bakgrunden är oskarp och man ser rörelse i hjulen och cyklistens ben.

© Kristoffer Engbo/Bonnier Digital FOTO

5 tips för perfekta panoreringar i actionbilder

Dina actionfotos får en tydlig fartkänsla när huvudmotivet är skarpt, mot en bakgrund med rörelseoskärpa. Här går vi igenom tekniken.

När du följer ett snabbt motiv med panorering och samtidigt använder en relativt lång slutartid kan du ta sport- och actionbilder där man riktigt känner fartvindarna.

Huvudmotivet blir skarpt eftersom du följer det, medan den stillastående bakgrunden suddas ut med fartränder under exponeringen med en lång slutartid.

Du behöver emellertid ha koll på tekniken, så här får du fem tips som kan ge dig perfekta bilder med panorering.

1. Välj serietagning vid panorering

Ställ in kameran på serietagning, så att den fortsätter att ta bilder så länge som du håller ner utlösarknappen. 

Du kommer säkert att kassera en massa bilder när du kommer hem, men samtidigt maximerar du chanserna för att fånga rätt ögonblick.

Nikon D7500 CH panorering

Med inställningen CH – här på en Nikon-kamera – fotar kameran i högsta hastighet med t.ex. åtta bilder i sekunden. Det är den bästa inställningen för panorering. På vissa kameror ska du välja en symbol med tre bildramar och eventuellt ett H intill.

© Nikon

2. Följ motivet med autofokus

Autofokus ska följa huvudmotivet vid panorering, så välj följefokus som vanligen heter AF-C och som justerar fokusavståndet om motivet rör sig närmare eller bort från kameran. 

På många kameror kan du även välja stödpunkter eller en zon av fokuspunkter som används för att hålla fast motivet även om det flyttar sig uppåt eller nedåt eller mot någon av sidorna i bildramen.

> Läs allt om att fotografera action här

3. Justera slutartiden

Slutartiden är avgörande för hur bra den panorerade bilden blir, och du behöver använda relativt långa slutartider för att få en ordentligt oskarp bakgrund. 

Slutartiden för panorering beror på motivets hastighet, brännvidden, avståndet och hur bra din panoreringsteknik är. 

Här får du prova dig fram. 

Välj slutartidsprioritet och Auto ISO, och utgå ifrån t.ex. 1/125 sekund där du tar ett par testbilder. Sedan justerar du inställningarna utifrån dessa. 

4. Panorera rätt

Fartränderna skapas genom att du panorerar när huvudmotivet passerar dig. Här följer du motivet i sökaren i god tid innan du trycker ned utlösaren. 

Kontrollera att motivet är kvar på samma plats i sökaren under hela rörelsen, och gör en stadig, vågrät rörelse. 

Fortsätt rörelsen en bit efter att du har släppt utlösare, så är sannolikheten bättre att du får en bra panorering. 

> Läs också 3 tips som ger en perfekt panorering

5. Kolla resultatet

När du har tagit de första testbilderna ska du kolla resultaten på kameraskärmen. 

Zooma in på huvudmotivet och kontrollera om skärpan är okej. Om huvudmotivet är oskarpt får du välja en något kortare slutartid. 

Kontrollera även om det finns tillräckligt med fartränder i bakgrunden. Om bakgrunden inte är tillräckligt oskarp medan huvudmotivet är skarpt kan du välja en längre slutartid.

> Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto, totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av