Kvinna håller kamera med 70–200 mm-objektiv.


© Shutterstock.com

Därför behöver du ett 70–200 mm-objektiv

Ett objektiv på 70–200 mm hör till favoriterna hos många fotografer. Här går vi igenom varför 70–200 mm-objektiven har blivit närmast legendariska.

Ett zoomobjektiv på 70–200 mm bör höra till ett av de första objektiven som du investerar i till din kamerautrustning. Detta inser också kameratillverkarna; i princip alla tillverkare av fullformatskameror och många tredjepartstillverkare har den här objektivtypen på programmet.

70–200 mm-objektiv tar över där en annan klassisk zoom, 24–70 mm-objektivet, slutar. Om 24–70 mm-gluggen täcker normalområdet, håller 70–200 mm-objektivet till i teleområdet, och det kan användas på både fullformats- och APS-C-kameror. 

Ofta har objektivtillverkarna både en ljusstark F2.8-version och en billigare F4.0-variant i programmet. Här går vi igenom objektivets alla fördelar.

1. Objektivet är perfekt för porträtt

Tack vare zoomområdet lämpar sig objektivet väldigt väl för en rad olika motiv. Bland annat är det fantastiskt för porträtt, där du får naturliga dimensioner i ansikten.

Eftersom du behöver st en bit ifrån motivet, kan du få skärpa på i stort sett hela ansiktet vid en stor bländaröppning. Om du även placerar din modell en bra bit från bakgrunden, får du dessutom en snygg bakgrundsoskärpa.

> Läs också: Så tar du porträtt i svagt ljus. 

2. 70–200 mm-objektivet är bra på sport

Zoomobjektiven på 70–200 mm har i regel en snabb autofokus som kan låsa sig fast på motiv i rörelse. De relativt långa brännvidderna gör också att du kan fotografera idrottsutövare på avstånd.

Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm F4.0G ED VR

På många 70–200 mm-objektiv, som det här Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm F4.0G ED VR, finns det en fokusbegränsare. Om man ställer in den på oändligt till tre meter, lägger den inte tid och energi på att söka i närområdet, vilket ger snabbare fokusering på avstånd.

© Nikon

Zoomen gör också objektiven väldigt flexibla, i och med att du kan följa spelare både nära inpå och lite längre bort. Särskilt de ljusstarka F2.8-versionerna är också utmärkta att använda inomhus i svagare ljus.

3. Du kan använda objektivet för en massa fler motiv

Ett 70–200 mm-objektiv fungerar också riktigt bra för andra motiv. Det lämpar sig fint för djurfotografering, och om du ska fotografera landskap kan telet komprimera perspektivet, så att det ser ut som att avlägsna element befinner sig närmare varandra.

Du kan även använda objektivet till bl.a. bröllop, arkitektur och gatubilder.

> Läs också: 5 tips för bättre landskapsbilder

4. Du kan fotografera på fri hand med 70–200 mm

70–200 mm-objektivet är inte större och tyngre än att du absolut kan fotografera utan stativ. Det ger dig betydligt större flexibilitet när du ska följa t.ex. idrottsutövare eller vilda djur.

Många 70–200 mm-objektiv har dessutom bildstabilisering som gör att du kan använda betydligt längre slutartider än vad som annars vore möjligt utan att få skakiga bilder.

5. Objektiven är lika ljusstarka över hela zoomområdet

Till skillnad från många andra zoomobjektiv som t.ex. har en ljustyrka på F4.0 på den kortaste brännvidden och F5.6 på den längsta brännvidden, bevarar 70–200 mm-objektiven samma ljusstyrka på antingen F2.8 eller F4.0 över hela zoomområdet.

Därmed kan du bevara samma exponeringsinställningar när du zoomar utan att bildens ljushet förändras.

6. 70–200 mm-objektivet klarar dåligt väder

Den här typen av objektiver är ofta konstruerade för att klara fukt och damm, så du kan använda dem i dåligt väder eller i besvärliga omgivningar.

7. 70–200 mm-objektivet ger en hög bildkvalitet

70–200 mm-objektivet tecknar generellt väldigt skarpt, och den optiska kvaliteten är i regel hög med få optiska fel och fin kontrast.

Priserna varierar en hel del. F4.0-modeller kostar vanligen mellan 15 000 och 20 000 kronor – det finns dock billigare modeller. 

F2.8-versionerna kostar i regel mellan 20 000 och 30 000 kronor.

Få ännu mer information om objektiv med Bonnier Digital FOTO

Om du prenumererar på tidningen har du fullständig åtkomst till Fördelszonen där du kan ladda ned vår e-bok "Blickfång" – en komplett guide till objektiv, där vi på 47 sidor går igenom alla de olika objektivtypernas möjligheter och tipsar om hur du kan använda dem för att ta bättre bilder.

Ladda ned e-boken "Blickfång" här.

I Bonnier Digital FOTO nummer 11/2019 kan du även läsa ett stort test av objektiv på 70–200 mm. Du hittar även massor av 70–200 mm-objektiv i Prylguiden här på vår webbplats.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av