Kvinna som håller systemkamera med 70-200 mm objektiv


© Shutterstock

Därför ska du ha ett 70–200 mm-objektiv

Ett objektiv på 70–200 mm hör till favoriterna för många fotografer. Här kan du se varför 70–200 mm-objektiven har blivit närmast legendariska.

Ett zoomobjektiv på 70–200 mm bör vara ett av de första objektiven du investerar i när det gäller din kamerautrustning, eftersom räckvidden öppnar upp för en lång rad möjligheter och motiv. Av samma anledning har i stort sett alla tillverkare av fullformatskameror och många tredjepartstillverkare denna typ av objektiv i sitt modellprogram.

70–200 mm-objektivet tar över precis där det klassiska 24–70 mm-objektivets brännvidd upphör. Det sistnämnda täcker normalområdet, medan det förstnämnda levererar teleområdet och fungerar på både fullformats- och APS-C-kameror. 

> Läs även: Därför är en fullformatskamera bäst

Ofta har objektivtillverkarna både en ljusstark F2.8-version och en billigare F4.0-version i sitt sortiment. Läs nedan om varför du också bör skaffa ett exemplar. Skälen är många!

1. Objektivet är perfekt till porträtt
2. 70–200 mm-objektivet är bra till sport
3. Du kan använda objektivet till många andra motiv
4. Du kan fota utan stativ med 70–200 mm
5. Objektiven håller ljusstyrkan genom hela zoomområdet
6. 70–200 mm-objektivet klarar dåligt väder
7. Bildkvaliteten med 70–200 mm-objektivet är hög

äldre man fotograferad med telezoom på stor bländaröppning ger snygg bokeh

När du fotograferar med de längre brännvidderna i 70–200 mm-objektivet kan du ta snygga porträtt som detta om du håller ett bra avstånd till bakgrunden. 

© Shutterstock

1. Objektivet är perfekt till porträtt

På grund av zoomområdet är objektivet mycket lämpligt för en rad olika motiv. 

Det är ett fantastiskt porträttobjektiv som ger naturliga proportioner i ansiktena.

Objektivet tvingar dig att hålla ett visst avstånd till din modell om du vill ha med mer än bara ögon och näsa i bilden, och det innebär att du kan få i stort sett hela ansiktet skarpt även på stora bländaröppningar som F2.8. 

Om du samtidigt ser till att hålla ett förhållandevis stort avstånd till bakgrunden, får den en snygg oskärpa.

> Läs även: Så tar du porträtt i svagt ljus

2. 70–200 mm-objektivet är bra till sport

Ett annat bra skäl att skaffa sig en telezoom är dess förmåga att fånga snabba action- och sportmotiv.

Zoomobjektiven på 70–200 mm brukar nämligen ha en snabb autofokus som klarar att låsa fast på rörliga motiv.

På de förhållandevis långa brännvidderna och i svag belysning får du möjlighet att fånga utövarna av olika sporter på avstånd.

Zoomen gör även objektivet mycket flexibelt eftersom du kan följa spelare både nära dig och lite längre bort. Speciellt de ljusstarka F2.8-versionerna är dessutom lämpliga inomhus där ljuset är svagare.

Telezoomobjektivet från Nikon AF-S Nikkor 70-200mm F4.0G ED VR

Många 70–200 mm-objektiv, som detta Nikon AF-S Nikkor 70-200mm F4.0G ED VR har en fokusbegränsare. Om man ställer in den på oändligt till tre meter lägger den inte tid och kraft på att söka i närområdet, och därmed kan objektivet ställa in skärpan lite snabbare på avstånd.

© Nikon

3. Du kan använda objektivet till många andra motiv

Ett 70–200 mm-objektiv är också riktigt bra till andra motiv. Det fungerar riktigt bra till djurfoton, och om du vill fotografera landskap kan telet dra ihop perspektivet så att avlägsna inslag i bilden tycks komma närmare varandra.

Du kan också använda objektivet exempelvis till bröllop, arkitektur och gatufoton.

> Läs även: 5 tips för bättre landskapsbilder

4. Du kan fota utan stativ med 70–200 mm

70–200 mm-objektivet är inte större och tyngre än att du kan fotografera utan stativ. Det gör dig mycket mer flexibel när du ska följa exempelvis sportutövare eller vilda djur.

Många 70–200 mm-objektiv har dessutom bildstabilisering som gör det möjligt att använda mycket längre slutartider än annars, utan att riskera skakiga bilder.

> Läs mer: Så fungerar bildstabiliseringen i din kamera

5. Objektiven håller ljusstyrkan genom hela zoomområdet

Till skillnad från många andra zoomobjektiv, som till exempel har ljusstyrkan F4.0 på minsta brännvidden och F5.6 på största brännvidden, bevarar 70–200 mm-objektiven samma ljusstyrka på antingen F2.8 eller F4.0 genom hela zoomområdet.

Därmed kan du behålla samma exponeringsinställningar när du zoomar utan att ljuset ändras i bilden.

6. 70–200 mm-objektivet klarar dåligt väder

Den här typen av objektiv är ofta byggda för att klara fukt och damm, så att du kan använda dem i dåligt väder eller krävande miljöer.

7. Bildkvaliteten med 70–200 mm-objektivet är hög

Objektiv på 70–200 mm är generellt mycket skarptecknande, och den optiska kvaliteten är i regel riktigt hög med få optiska fel och bra kontrast.

Priserna varierar dock en del. Priserna för F4.0-modeller brukar börja lite under 15 000 kronor och gå upp till omkring 20 000 kronor – men det finns även billigare modeller.

F2.8-versionerna kostar som regel någonstans mellan 20 000 och 30 000 kronor.

Få ännu fler råd om objektiv med Bonnier Digital FOTO

Om du är prenumerant har du full tillgång till Fördelszonen, där du kan hämta vår e-bok ”Blickfång”, som är en komplett guide till objektiv. På 47 sidor går vi igenom möjligheterna med alla objektivtyper och tipsar om hur du använder dem så att du får bättre bilder.

Hämta e-boken ”Blickfång” här.

I Bonnier Digital FOTO nummer 11/2019 kan du även läsa ett stort test av objektiv på 70–200 mm. Du hittar även massor av 70–200 mm-objektiv i Prylguiden här på vår webbplats.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av