Bildstabilisering hos Pentax

Bildstabiliseringen i kameran hjälper dig att ta skarpare bilder. Här kan du läsa om vad funktionen gör, men också om olika typer av bildstabilisering.

© Canon

Så fungerar bildstabiliseringen i din kamera

Små skakningar förstör ofta skärpan i dina bilder, men genom att aktivera bildstabiliseringen kan du eliminera skakningarna och öka möjligheten att ta skarpa bilder när du inte använder stativ.

Det skulle vara enkelt om du bara behövde trycka på en knapp på kameran eller objektivet för att få skarpa bilder varje gång du trycker på avtryckaren.

Tyvärr är det inte riktigt så. I den här artikeln kan du läsa om vad bildstabilisering är och hur den fungerar – samt om vilka olika typer det finns.

Vad är bildstabilisering?

Bildstabilisering är en funktion i kameran eller objektivet som motverkar skakningar och ger dig skarpa bilder vid längre slutartider än annars.

Bildstabiliseringen är därmed en ovärderlig hjälp – inte minst när du fotograferar med längre brännvidder, eftersom sådana objektiv ofta är tunga.

På brännvidder över 150 millimeter syns även minsta skakning tydligt om du fotograferar utan stabilisering och utan stativ.

Med bildstabilisering får du ofta mellan tre och fyra bländarsteg extra, vilket innebär att du till exempel kan välja 1/30 sekund istället för 1/250 sekund med ett objektiv på 250 mm – och fortfarande få skarpa bilder.

Läs även: Vilken typ av systemkamera ska jag välja: spegellös eller DSLR

Manlig fotograf

Det är främst när du fotograferar utan stativ som bildstabiliseringen kan hjälpa dig att ta skarpare bilder.

© Shutterstock

Finns det olika typer av bildstabilisering? 

Ja, kameratillverkarna erbjuder olika tekniker och vissa är mer avancerade än andra. 

Skillnaderna mellan de olika tekniska lösningarna är dock små i praktiken, så om du ska köpa en kamera är det viktigare att titta på bildkvaliteten vid högt och lågt ISO, funktioner, ergonomi och autofokus. 

Skillnader på de punkterna spelar större roll för dina förutsättningar att ta optimala bilder. I huvudsak finns det två olika typer av bildstabilisering:

Bildstabilisering på sensorn

När bildstabiliseringen i bildsensorn är påslagen förskjuts hela sensorn i upp till fem plan för att motverka skakningar i kameran. 

Med de bästa kamerorna får man tillgång till 5,5 extra exponeringssteg.

En stor fördel är att stabiliseringen är aktiv oavsett vilket objektiv som används – och du behöver inte betala extra för att få ett objektiv med stabilisering. Denna typ finns hos Canon EOS M och RF, Fujifilm, Nikon Z, Olympus, Panasonic, Pentax och Sony.

Läs även: Nya vinklar på dina mobilfoton

Bildstabilisering hos Pentax

Flera märken, bland annat Pentax, har bildstabilisering på bildsensorn.

© Pentax

Bildstabilisering i objektivet

När bildstabiliseringen i objektivet är påslagen förskjuts en lins i objektivet i upp till fyra plan för att motverka skakningar i kameran. 

Enstaka objektiv ger tillgång till fem extra exponeringssteg. 

Fördelarna är att stabiliseringen kan optimeras efter det aktuella objektivet, långa teleobjektiv får bättre stabilisering och stabiliseringen syns i sökaren.

Denna typ finns hos Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Sigma och Sony E.

Bildstabilisering hos Sony

Stabilisering i objektivet är ganska vanlig, bland annat hos Sony. 

© Sony

Vad är dubbel bildstabilisering? 

Om både kameran och objektivet har bildstabilisering kan skakningar minimeras ännu mer om båda får verka samtidigt. Det kallas för dubbel bildstabilisering.

Flera tillverkare, t.ex. Olympus och Sony, har börjat ha stabilisering både på sensorn i sina systemkameror och i utvalda objektiv. Det ger tillgång till upp till sex extra exponeringssteg. 

När den dubbla stabiliseringen arbetar väljer kameran automatiskt de bästa korrigeringsfunktionerna från den ena typen och kombinerar dem med de bästa funktionerna från den andra typen.

Olika inställningar

Många större tele- och zoomobjektiv med inbyggd bildstabilisering har vanligtvis tre inställningar som används i olika situationer. Var och en av dem har sina fördelar, beroende på hur du rör kameran under exponeringen. Några få, mycket dyra teleobjektiv kan ha fler alternativ. Här kan du se inställningarna hos Canon, Nikon och Sony. Andra märken har liknande inställningsalternativ.

Hos Canon är läget Mode 1 till exempel avsett för stillastående motiv, medan de två andra är bra vid motiv i rörelse. Mode 2 väljs när du ska panorera vid actionfoton. Mode 3 kompenserar både horisontellt och vertikalt, och stabiliseringen aktiveras först när du trycker på avtryckaren.

Nikon brukar ha två inställningar att välja mellan. NORMAL kan användas i de allra flesta fall. ACTIVE används om underlaget rör sig, om du till exempel fotar från en rullande bil. Inställningen SPORT finns på nya stora teleobjektiv och är avsedd för panorering. 

Hos Sony är MODE 1 den normala inställningen eftersom den kompenserar för de vanligaste skakningarna. MODE 2 kompenserar för kameraskakningar vid panorering mot motiv i rörelse, t.ex. en bil.  MODE 3 hjälper dig att ta skarpa bilder när du fotograferar motiv som rör sig oförutsägbart, till exempel vid sport.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av