Partiell månförmörkelse

I kväll kan du se den partiella månförmörkelsen.

© nofilm2011/Shutterstock

Fotografera månförmörkelsen

En månförmörkelse inträffar när en fullmåne rör sig in i skuggan bakom jorden. Här tipsar vi om hur du kan föreviga fenomenet.

1 juni 2018 av Poul Siersbæk

En månförmörkelse inträffar när en fullmåne rör sig in i skuggan bakom jorden. Månens bana kring jorden lutar cirka fem grader, och därför krävs det speciella förhållanden för att en månförmörkelse ska inträffa.

Det ska vara fullmåne – och så ska solen, jorden och månen ligga helt i linje med varandra. Dessutom ska månen skära jordens bana kring solen.

En partiell månförmörkelse inträffar när bara delar av månen når in i kärnskuggan, eller umbran, bakom jorden. Då kan det se ut som att någon har tagit en tugga av månen.

Den partiella månförmörkelsen börjar redan tidigt i kväll klockan 17.50, när månen rör sig in i jordens halvskugga. Men tyvärr har månen ännu inte gått upp vid den tiden, så du får hålla utkik efter den delvis förmörkade månen vid uppgången som inleds strax efter 20.30 på Gotland. Däremot behöver du, till skillnad från solförmörkelser, inte någon specialutrustning för att titta på månförmörkelser. Mer information inför kvällens begivenhet kan du hitta  här.

Partiell månförmörkelse

Vid en partiell månförmörkelse ser det ut som att någon har tagit en tugga av månen.

© Emkaplin/Shutterstock

Så fotograferar du månförmörkelser

Använd en DSLR- eller kompakt systemkamera och ett teleobjektiv på minst 200 mm. Sätt kameran på stativ, så att skärpan blir optimal. Använd fjärrutlösare eller kamerans självutlösare.

Fotografera i råformat. Vrid programratten till M för att få manuell kontroll över exponeringen. I och med att du ska exponera efter de ljusa områdena i månen som är relativt ljusa kan du välja det lägsta ISO-värdet, t.ex. ISO 100. Välj bländare F11.

Ställ in ljusmätaren på spotmätning som bara mäter efter ett litet område mitt i bilden, och inte mörkret omkring månen. Välj en lämplig slutartid genom att hålla koll på ljusmätaren, t.ex. 1/125 sekund.

Ställ in fokus manuellt. Använd eventuellt live view, så att du kan se motivet på skärmen medan du fotograferar. Då kan du genast se om exponeringen och skärpan blir helt rätt.

När inträffar nästa månförmörkelse?

· 31 januari 2018 – total månförmörkelse

· 27 juli 2018 – total månförmörkelse

· 21 januari 2019 – total månförmörkelse

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av