Så fotograferar du en månförmörkelse

En månförmörkelse fotograferad i Sotkamo i nordöstra Finland. 

© Shutterstock

Så fotograferar du en månförmörkelse

En månförmörkelse inträffar när en fullmåne rör sig in i skuggan bakom jorden. Under en total månförmörkelse uppstår den så kallade blodmånen. Se här hur du förevigar det vackra fenomenet.

15 januari 2019 av Poul Siersbæk

Det krävs speciella förhållanden för att en månförmörkelse ska inträffa.

Det ska vara fullmåne – och så ska solen, jorden och månen ligga helt i linje med varandra. Dessutom ska månen skära jordens bana kring solen.

Månförmörkelser är alltså ett relativt sällsynt fenomen som alltid lockar ivriga fotografer över hela världen. Och det finns det skäl för: Vid de rätta förhållandena kan man få fantastiska bilder när månen rör sig in i jordens skugga.

Till skillnad från solförmörkelser behöver du inte någon skyddsutrustning för att titta på en månförmörkelse, och du kan också använda den kamerautrustning som du har till hands.

Om du vill få detaljer i månens yta, behöver du dock ett teleobjektiv.

> Läs också: Få skarpare bilder med teleobjektivet

Så fotograferar du en månförmörkelse

Med et teleobjektiv på minst 200 mm och ett stadigt kamerastativ är du redo att fotografera månförmörkelse och blodmåne. 

© Shutterstock

Så fotograferar du en månförmörkelse och blodmåne

Använd en systemkamera och ett teleobjektiv på minst 200 mm. 

Sätt kameran på stativ, så att skärpan blir optimal. Använd fjärrutlösare eller kamerans självutlösare.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ.

Fotografera i råformat. Vrid programratten till M för att få manuell kontroll över exponeringen.

Undvik att månen fräter ur genom att exponera efter de ljusa områdena. Om månen är ljus kan du välja det lägsta ISO-värdet, t.ex. ISO 100. Välj bländare F11.

Ställ in ljusmätaren på spotmätning som bara mäter efter ett litet område mitt i bilden, och inte mörkret omkring månen. 

Välj en lämplig slutartid genom att hålla koll på ljusmätaren, t.ex. 1/125 sekund.

Ställ in fokus manuellt. Använd eventuellt live view, så att du kan se motivet på skärmen medan du fotograferar. Då kan du genast se om exponeringen och skärpan blir helt rätt.

Blodmåne

En blodmåne är ett tilltalande motiv

© Shutterstock

Få koll på olika typer av månförmörkelser

Den totala månförmörkelsen är inte den enda typen av månförmörkelse.

Då och då träffas månen bara av delar av jordens kärnskugga vilket leder till en partiell månförmörkelse.

Vid en partiell månförmörkelse kan det se ut som att någon har tagit en tugga av månen. Om du använder samma kamerainställningar som vid en total månförmörkelse kan det ge snygga bilder.

Om månen bara förmörkas genom att den kommer in i jordens halvskugga, umbran, visar det sig genom att månens ljus blir en aning svagare än vanligt.

En sådan här så kallad penumbral månförmörkelse kan vara svår att fånga på bild, men om man gör en timelapse av månen syns fenomenet tydligt.

Gör en effektfull timelapse av en månförmörkelse

Om din kamera redan har en funktion för timelapse, är det enkelt att ordna. Annars får du fotografera först och lägga samman bilderna i efterhand.

Du behöver ett stativ och helst en intervallometer om kameran inte har någon inbyggd funktion för det. På så vis kan du utlösa kameran utan att ändra position.

Se till att hitta en lämplig plats att fotografera ifrån.

Ljusföroreningar från städer, hus och bilar ger ett sämre resultat, så det blir absolut bäst om du ger dig ut på landsbygden – gärna någonstans där det blir helt mörkt.

Läs om hur du skapar en timelapse här.


Redaktionen rekommenderar: Kraftfull kikare för fotografen

Med en bra kikare hittar du lätt alla tänkbara motiv, bl.a. fåglar, på långa avstånd. Den här kikaren från Mitilux har nyligen släppts i en ny och mycket förbättrad version.

Den förstorar 8x, vilket innebär att du kan se djur och andra motiv som du aldrig skulle upptäcka med blotta ögat. Objektivdiametern på 40 mm medför också att kikaren är ljusstark nog att användas i skymningsmörkret.

Den är gummiarmerad, har inbyggt skydd för frontlinserna och kan justeras för användning både med och utan glasögon. På kikarens undersida sitter en gänga som du kan använda för att fästa den på stativ. Med Mitilux 8x40 får du en robust följeslagare med fokusknapp och ett synfält på inte mindre än 149 meter på 1000 meters avstånd.

Tack vare den kompakta designen kan kikaren lätt följa med i kameraväskan. Väska, rem och linsskydd medföljer. Värde: 850,00 kronor.

> Just nu kan du få kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 976 kronor. Se mer här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av