Time lapse video klipp himmel

När du väl har ställt upp kameran och gjort alla inställningarna, sköter den själv alla timelapse-tagningarna.

© giphy

Så gör du en timelapse-video

Genom att ta en massa bilder under loppet av en kortare eller längre period kan du skapa en egen snygg timelapse-film där t.ex. molnen susar förbi. Här visar vi hur du gör.

30 november 2018 av Poul Siersbæk

Timelapse-klipp är i själva verket videor som består av en lång rad enskilda stillbilder. 

När du tar bilderna i bestämda intervaller går det att sedan lägga samman dem till en video där tiden verkar ha snabbats upp. 

Bilder som tas av en himmel under ett par timmar kan i regel ge några få minuters timelapse-video.

Time lapse video

En timelapse-video är ett bra sätt att visa en långsam händelse på kort tid. 

Skapa timelapse oberoende av kameratyp

Numera har även flertalet mobil- och actionkameror en inbyggd timelapse-funktion som dessutom själv lägger samman bilderna till en timelapse-video. Funktionen finns också i vissa systemkameror. 

Om din kamera inte har någon automatisk timelapse-funktion när du ska fotografera i sekvenser, kan du använda en fjärrutlösare med inbyggd timer.

Gemensamt för alla bilderna till din timelapse är att du ska ha kameran på stativ eftersom du fotograferar under en längre tid. Bildutsnittet ska helst också vara precis detsamma. 

Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Kom igång med timelapse

Her får du fem gode råd til, hvordan du indstiller kameraet og optager dine timelapse-billeder. Til slut forklarer vi, hvordan du sætter dem sammen i Photoshop eller Lightroom.

Time lapse video smartphone

Många nya mobiltelefoner har inbyggda timelapse-program.

© Shutterstock

1. Fokusera rätt i timelapse-tagningarna

Fokusera på motivet och ställ in fokus på manuell, annars kommer kameran att försöka fokusera för varje bild, och det kan lätt bli fel om t.ex. ljuset ändrar sig. 

Fokus ska ligga på samma punkt.

2. Koll på exponeringen med manuellt program 

Välj manuellt program, annars blir det för stor variation mellan varje exponering. Bilder som är olika exponerade ger en blinkande effekt på den färdiga timelapse-filmen. 

Stäng av Auto ISO.

3. Få konsekventa färger med fast vitbalans

Ställ in färgtemperaturen (vitbalansen) på ett fast värde t.ex. omkring 5600 Kelvin i dagsljus – eller kamerans inställning "dagsljus"

Ljuset ändras mycket vid t.ex. solnedgångar, och den gradvisa förändringen vill vi få med på timelapse-filmen.

Läs också: Så använder du vitbalansen

4. Sätt igång timelapse-tagningen

Om kameran har en inbyggd timelapse-funktion, kan du ställa in den så att den t.ex. tar en bild var fjärde sekund. Välj sedan antal bilder, t.ex. 500. 

Fotografera i jpeg, såvida du inte är beredd på att lägga lång tid på att bildbehandla råfiler innan du kan använda dem till timelapse-videoen.

Så gör du bilderna redo för timelapse

Om din kamera inte kan skapa timelapse-videon på automatisk väg behöver du använda ett program på datorn. 

Det går t.ex. bra att använda Lightroom i kombination med Photoshop. Här går vi igenom hur du gör i de båda programmen.

Bli ett ess på Photoshop och Lightroom på nolltid med vår kursbok "100 Tips och kurser". Få den med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du hittar erbjudandet här.

Timelapse i Lightroom:

  1. Importera bilderna till Lightroom i Bibliotek och markera dem genom att trycka på Ctrl + A. Gå sedan till modulen Framkalla. Justera eventuellt bildernas färger och ljushet, så att de har ett enhetligt uttryck.
  2. Beskär: Klicka på Beskär övertäckning. Vid Proportioner väljer du 16 x 9. Flytta eventuellt markeringen på bilden för att välja rätt utsnitt. Tryck på Enter.
  3. Exportera: Välj sedan Arkiv och Exportera... för att spara kopior av alla bilderna på en gång. Vid Exportera till väljer du en tom mapp där du ska spara bilderna. Under Filinställningar väljer du JPEG, sRGB och en hög kvalitet, t.ex. 90.
  4. Namnge: Under Ange storlek på bild markerar du Anpassa. Vi tänker spara i 4K, så vi väljer pixlar i rullmenyn och skriver 3840 vid B och 2160 vid H. Se till så att filerna namnges löpande, t.ex. timelapse_001, timelapse_002 och så vidare.

Timelapse i Photoshop:

  1. Öppna Photoshop. Gå till Arkiv och Öppna. Välj mappen med dina redigerade timelapse-filer. Markera den översta filen i mappen. Markera kryssrutan Bikdsekvens. Klicka på Öppna.
  2. I dialogrutan ska du nu välja 24 fps vid Bildhastighet, varpå du klickar på OK. Nu öppnar Photoshop filerna som en timelapse-fil som kan redigeras som ett videoklipp. Välj Fönster och Tidslinje. Nu kan du se hela videon som en tidslinje.
  3. Välj nu Arkiv, Exportera och Återge video... I dialogrutan kan du namnge din timelapse-video samt välja var den ska sparas och välja format och storlek. Formatet H264 är en bra utgångspunkt. Ställ in Bildhastighet på 24 fps. Klicka på Återge för att få din färdiga timelapse-video.

Med lite övning kan du kanske också bli lika bra på disciplinen timelapse, som fotografen Jonas Høholt som ligger bakom den imponerande timelapse-videon från Köpenhamn nedan. 

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer i bildbehandlingen? Annars är det kanske nu som du ska lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser för Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Med andra ord får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder. Med boken till hands kan du lätt lyfta dina bilder till nya höjder med hjälp av de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsalternativen och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av