Molnfria kvällar och nätter med fullmåne ger de bästa möjligheterna för att ta de allra bästa månbilderna.
Och du kan absolut komma igång med att fotografera månen oavsett vilket objektiv som du använder. Men om du vill att månen ska ta upp en någorlunda stor del av bildytan behöver du en brännvidd på minst 200 mm.
Välj rätt natt och rätt plats
Du får allra bäst förutsättningar för att fotografera månen när himlen är helt molnfri. Även tunna slöjmoln påverkar nämligen resultatet.
Dis från föroreningar och gatubelysning i större städer kan också störa utsikten, så det är en klar fördel att vara ute på landet, där månen också syns betydligt tydligare.
Om du dessutom kan komma upp en bit i luften, t.ex. i ett torn eller på ett tak kan motivet också synas bättre, i och med att mängden störande ljus oftast är mindre.
> Läs också: Så fotograferar du en månförmörkelse
Använd spotmätning eller manuellt program
När du tar bilder där månen tar upp en större del av bildytan, är det lätt att den bara syns som en vit fläck mot den mörka natthimlen. Månen lyses upp av solen, så du behöver till att börja med använda en exponeringen med liknande inställningar som du använder i dagsljus för att fånga månens detaljer.
På slutartidsprioritet får du utmärkta resultat om du använder spotmätning och mäter ljuset direkt på månen.
Alternativt använder du manuellt program och åstadkommer den optimala exponeringen genom att justera bländaren och slutartiden.
> Läs också: Så använder du spotmätning

Du kan även ta fina bilder av månen när det finns intressanta element i landskapet.
© ShutterstockFokusera på månen
Du kan använda autofokus, men manuell fokusering går i regel snabbare. Här är ett stativ också till väldigt god hjälp.
Dessutom är det bra att aktivera live view. Då kan du zooma in ordentligt på detaljerna på skärmen och kolla så att skärpan hamnar helt rätt når du fokuserar.
Månen kretsar kring jorden, som i sin tur vrider sig kring sin egen axel, så den rör sig rätt snabbt över himlen. Samtidigt kan turbulens i luften ge ett flimrande intryck. Om du använder tele bör du med andra ord använda relativt korta slutartider – gärna på 1/250 till 1/1000 sekund.
> Läs också: 5 fördelar med live view

Här kan du se hur stor del av bildytan som månen tar upp vid olika brännvidder om du fotograferar med en fullformatskamera.
Undvik brus när du fotograferar månen
Välj ett så lågt ISO-värde som möjligt, helst ISO 100, för att undvika brus i bilderna. Om din kamera är relativt ny, bör du dock kunna använda högre ISO-värden utan att få problem med brus.
Med tanke på att du behöver använda korta slutartider kan du testa att använda objektivets största bländaröppning om objektivet tecknar skarpt här. De flesta objektiv är dock skarpare på lite mindre bländaröppning, så blända ned och öka ISO något om ditt objektiv är skarpare på t.ex. F8.0. Huvudsaken är att du får skarpa bilder utan alltför mycket brus.
Nedan hittar du ytterligare tre tips som kan vara till god hjälp – även när det inte är fullmåne.
> Vill du få full koll på ISO? Här kan du lära dig massor om ISO.
Kolla månens läge
Det finns flera olika gratis mobilappar, t.ex. My Moon Phase för iOS och Moon Phase Calendar för Android, som visar var månen står på himlavalvet under en viss tidpunkt.
Man kan använda dessa för att planera sin bild i förhållande till förgrund och annan belysning.
Glöm inte att månen kan vara ett fint motiv även när den inte är full.
Fotografera vid fullmåne
När du fotograferar vid fullmåne får du den klaraste bilden av månen.
Om du vill att kratrarna på månytan ska synas i bilden är det bättre att fotografera vid halvmåne och hitta motiv i närheten av månens kant, där månkratrarnas skuggor syns tydligare.
> Läs också: Himlafenomen att fotografera just nu
Glöm inte: Månen ändrar färg och intensitet
När månen går upp och står vid horisonten utgör den ett stämningsfullt motiv med ett vackert rödaktigt sken, tack vare att ljuset då passerar genom en längre sträcka av jordatmosfären.
Månen får däremot det klaraste skenet om man kan fotografera den rakt underifrån.