Solnedgång live view
Problem

I en solnedgång får den automatiska vitbalansen ofta problem. Med live view kan du se vilken vitbalansinställning som fungerar bäst. 

5 fördelar med att använda live view när du fotograferar

Det finns massor av goda skäl till att använda kamerans live view-funktion. Inte nog med att den gör det enklare att fotografera en lång rad motiv, utan den ger dig också ännu bättre bilder än med sökaren. Här har vi listat fem av dem.

12 april 2018 av Louise Hagemann

1. Live view ger bättre vitbalans vid fotograferingen

Det kan vara svårt att hitta rätt vitbalans när kamerans automatiska vitbalans får problem, men med live view kan du direkta på skärmen välja vitbalansinställningen som passar bäst innan du tar bilden. 

Därmed kan du lyckats få fram den rätta varma färgen i en solnedgång. 

Om du fotograferar i råformat kan du välja vitbalansen i efterhand, men om du väljer inställning kommer denna även att användas av råkonverteraren. 

Läs också: Så använder du vitbalansen

TIPS

Aktivera live view och kolla färgerna på skärmen. Tryck på WB och använd navigationsknappen eller inställningsratten för att välja vitbalans. 

2. Live view ger skarpare bilder

När du använder sökaren på en DSLR-kamera använder kameran fasdetektering för autofokus. Det är en snabb metod, men den kan också vara lite oexakt och fokusera en aning framför eller bakom det som du vill ställa in skärpan på. 

Stationära motiv kan få bättre skärpa om du använder live view med kontrastdetektering. Den här autofokusmetoden analyserar nämligen bildinformationen som når sensorn och justerar fokuseringen tills bilden blir helt skarp. 

Med live view kan du även flytta fokuspunkten till en valfri plats – även ända ut i kanten.

Läs mer om fasedetektering och kontrastdetektering här

TIPS

På vissa DSLR-modeller kan du välja mellan att använda fas- och kontrastdetektering under live view.

Se till att kameran använder kontrastdetektering som justerar fokuseringen tills motivet är skarpt på sensorn. Det gör du i menyn under Live View.

3. Kontroll över skärpedjupet med live view

Blommor med litet skärpedjup live view
Ljusare tider

När du använder live view blir skärmbilden inte mörkare när du bländar ned för att kolla skärpedjupet. 

Med den optiska sökaren kan du trycka på en knapp så att objektivet bländar ned och du får koll på skärpedjupet. Men samtidigt blir sökaren mörk, särskilt om bländaren är liten. 

Om du trycker på knappen medan du använder live view, kompenserar skärmen för det svagare ljuset och visar fortfarande en ljus bild.

TIPS

Kontrollera att exponeringssimulering är aktiverad i menyn. Aktivera live view och ange bländarvärdet som du tänker utgå ifrån, t.ex. F16.

4. Live view anpassar skärmbilder vid effekter

Med bildstilar kan du lägga till effekter i bilder vid tagningen, för att t.ex. åstadkomma starkare färger eller högre kontrast. 

När du använder sökaren blir det något av en överraskning hur de här effekterna påverkar bilden. 

Live view, däremot, anpassar skärmbilden, så om du har valt att fotografera med hög färgmättnad kommer skärmbilden också att få kraftfulla nyanser. 

TIPS

Aktivera live view och välj bildstilen du tänker använda – antingen via menyn eller genom att trycka på en viss knapp.

5. Få perfekt exponering med live view

När du tittar genom den optiska sökaren ser motivet ut som i verkligheten, men sökaren visar inte hur den färdiga bilden kommer att bli. Om du däremot aktiverar live view simulerar skärmen den valda exponeringen. 

Du kan alltså genast se om bilden kommer att bli för mörk eller för ljus och åtgärda det med t.ex. exponeringskompensationen.

> Läs också: Så funkar exponeringskompensationen

TIPS

Histogrammet visar en grafisk representation över exponeringen. Där kan du snabbt se om delar av bilden kommer att bli helt svarta eller vita. 

Aktivera histogrammet genom att trycka en eller flera gånger på Display eller Info.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av