Cookie- och Sekretesspolicy
Hybridfokus i Sony Alpha6500

Så funkar hybridfokus

Ordet hybridfokus dyker upp allt oftare vid lanseringen av nya spegellösa systemkameror. Men vad betyder det, och hur åstadkommer tekniken perfekt fokusering?

  • 11.10.2016

Många nya spegellösa systemkameror har så kallad hybridautofokus som kombinerar kontrastbaserad autofokus med fasdetekterande autofokus.


Kontrastbaserad autofokus fokuserar direkt på bildsensorn och är väldigt exakt. Den här fokusmetoden är däremot inte så snabb, för kameran måste först registrera både för- och bakfokus innan den kan fokusera helt rätt.

Fasdetektering, som traditionellt har använts i spegelreflexkameror, är däremot blixtsnabb men inte lika exakt. Här används en speciell autofokussensor som delar upp motivet i två bilder med hjälp av två mikrolinser som fokussensorn sedan beräknar skillnaden mellan.

Hybridfokus ger det bästa av två världar

När de båda systemen kombineras får man stor exakthet och hög fokushastighet, till och med vid actionfotografering med snabba motiv. Därmed försöker många tillverkare att använda sig av hybridfokus i nya kameror.

Senast såg vi det i Sony Alpha6500 som inte har mindre än 425 fokuspunkter att jobba med, varav 169 är kontrastdetekterande zoner.

> Läs även: Sony slår rekord med Alpha6500 och RX100 V

Vid hybridfokus försöker kameran alltså först att fokusera med fasdetektering för att få det valda området skarpt så snabbt som möjligt, varpå kameran använder kontrastdetektering för att finjustera fokus.

Vissa kameror kan dock använda fasdetektering direkt på bildsensorn tillsammans med kontrastdetektering. Även här rör det sig om hybridautofokus.

> Läs även om Fujifilm X-T2 med hybridfokus: Fujifilm släpper ny toppmodell i X-serienÅrets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss