Fotograf med teleobjektiv
© Shutterstock

Knep för skarpa bilder med teleobjektiv

Skakningar och fokusfel avslöjas skoningslöst i bilder som är tagna med teleobjektiv. Vi visar hur du genom att följa tre enkla tips kan ta skarpare bilder med ditt teleobjektiv.

28 november 2018 av Kristoffer Engbo

1. Knapp ger bättre fokusering med teleobjektivet

Många teleobjektiv har en så kallad fokusbegränsare, där du på en knapp väljer vilket område som objektivet ska fokusera i.

Om du t.ex. fotograferar fåglar på långa avstånd finns det ingen anledning för autofokusen att söka i närområdet. I så fall kan du ställa in fokusbegränsaren, så att teleobjektivet ignorerar området närmast kameran.

Det ger snabbare fokusering, och du riskerar inte heller att teleobjektivet lägger skärpan på ett grässtrå eller liknande i förgrunden.

Fokusbegränsare på teleobjektiv från Sony.

Med fokusbegränsaren kan du välja att fokus söker i två eller tre områden, där FULL är objektivets hela fokusområde.

2. Slutartiden säkrar skärpan

Med långa brännvidder på t.ex. 300 mm behöver du använda korta slutartider när du fotograferar på fri hand för att slippa skakiga bilder.

Och ju högre upplösning en kamera har, desto tydligare blir det om du har råkat skaka till kameran.

Om du vill vara på den säkra sidan kan du använda dig av följande tumregler, beroende på objektivets brännvidd, vilken kamera du använder och om du har bildstabilisering eller inte:

  • Fullformat utan bildstabilisering: Använd en slutartid där nämnaren är dubbelt så stor som brännvidden, t.ex. 1/400 sekund vid 200 mm.
  • Fullformat med bildstabilisering: Använd en slutartid där nämnaren är hälften så stor som brännvidden, t.ex. 1/100 sekund vid 200 mm.
  • APS- C utan bildstabilisering: Använd en slutartid där nämnaren är omkring tre gånger brännvidden, t.ex. 1/640 sekund vid 200 mm.
  • APS- C med bildstabilisering: Använd en slutartid där nämnaren är omkring ¾ av brännvidden, t.ex. 1/160 sekund vid 200 mm.

Du kan dock ofta komma undan med längre slutartider när du har bildstabilisering. 

Läs också: Så använder du slutartidsprioritet

3. Fäll upp spegeln för att slippa oskärpa

Om du fotograferar med ett teleobjektiv på en DSLR-kamera som sitter på stativ och använder slutartider mellan cirka 1/400 sekund och två sekunder riskerar du att spegelns rörelser skakar kameran och ger en aning oskärpa.

Det kan du undvika genom att fälla upp spegeln i god tid innan bilden tas. När funktionen är aktiverad fälls spegeln vanligen upp den första gången som du trycker på utlösaren, och när du trycker igen tas bilden.

Funktionen ligger i menyn och heter t.ex. Spegellås eller Mirror Lock-Up, eller som en punkt som t.ex. heter MUP på någon av kamerarattarna.

> Här kan du läsa mer om hur du använder kamerans spegellås.

Få ut mer av teleobjektivet med Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 18/2018 kan du läsa om hur du får ut mest möjliga av teleobjektivet på en lång rad motiv. 

Du kan nämligen dra nytta av teleobjektivets egenskaper till betydligt fler motiv än vad du möjligtvis tror. 

Vi visar bland annat hur du kan använda ditt tele för att fånga små detaljer när du fotograferar makro. 

Om du börjar prenumerera nu kan du genast läsa tidningen på mobilen, surfplattan eller datorn via appen Wype. 

> Just nu kan du få en praktisk fotojacka i fin kvalitet till ett extraordinärt förmånligt pris med Bonnier Digital FOTO. Jackan i sig själv har ett värde på 650 kronor, men du kan få den med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kr + porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

Bonnier Digital FOTO 18/2018

I Bonnier Digital FOTO nummer 18/2018 får du en stor guide till teleobjektivet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av