Fotografi av höstskog med reflektion

Hösten är ett veritabelt ymnighetshorn av vackra motiv, och med hjälp av de här tipsen kan du ta ännu bättre bilder under den fotogeniska årstiden. 

6 tips som ger enastående höstbilder

Som fotograf är det svårt att inte förtjusas av de vackra, brinnande färgerna som hösten klär naturen i. Men hur kan man ta nya, intressanta bilder av årstiden?

17 september 2019 av Sarah Marie Winter

1. På med polfiltret

Ett enkelt och relativt billigt sätt att få djupare och mer mättade höstfärger i dia bilder är att sätta ett polariseringsfilter, eller polfilter, på kameran. 

Ett cirkulärt polfilter är att föredra. Med ett sådant kan du nämligen bestämma färgernas intensitet genom att vrida på filtret. 

Läs också: Få snyggare bilder med polfilter

2. Gå riktigt nära

Makrofotografi av höstlövs struktur

Makrofotografi är roligt året runt, men höstens färger gör helt enkelt allt lite snyggare. De flesta löv har intressanta strukturer som du kan ställa in skärpan på. 

© Shutterstock

När du har tagit bilden av höstskogen på långt håll är det dags att gå på jakt efter färgstrålande höstlöv med intressanta strukturer som ligger på arken.

Du kan undvika att skugga lövet genom att hålla upp det mot himlen med den ena handen och fotografera med den andra. 

Om solen skiner, får du ofta fina resultat genom att hålla upp lövet direkt mot solen.

Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

3. Rikta kameran uppåt

Det kan vara frestande att fokusera på de många nedfallna löven, men glöm inte heller att rikta kameran uppåt. 

Än så länge är det många löv kvar på träden, och en trädkrona med gyllene löv mot en klarblå himmel är ett vackert och kontrastrikt motiv.

Du kan också förbättra kompositionen genom att ta med en bit av trädstammen i bilden. Det ger en linje in i bilden, bryter av och kan användas för att bryta eventuell symmetri.

Läs också: Allt som fotografen behöver veta om komposition

4. Leta efter annat än löv

Bild av mogna höstäpplen

Hösten innebär inte bara att allt vissnar ner och faller av. Mogna äpplen är t.ex. vackra och färgstarka motiv som visar att hösten också är en fruktbar tid. 

© Shutterstock

Även om de gyllene löven är en stor del av hösten finns det även andra fotogeniska motiv som berättar att vi har kommit in i en ny årstid, t.ex. grenar med röda äpplen, rönnbär eller pumpor.

Hösten är också ett perfekt tillfälle att fota snygga porträtt.

5. Lek med speglingar

Bild av vattenpöl i höstskog

Du behöver inte någon trolsk tjärn för att få en fin reflektion av höstskogen – en vattenpöl räcker långt. 

© Shutterstock

Vad är vackrare än ett gyllene landskap? Två gyllene landskap! Om du har möjlighet kan du använda reflektionen från en sjö för att skapa en spegling av en rad med träd i höstfärger.

Ibland gör krusningar på vattnet att du inte kan få en knivskarp spegling. Då kan du använda ett ND-filter för att åstadkomma långa slutartider som gör vattenytan lenare. Glöm inte att ta med stativet.

Om du inte har möjlighet att ta dig till en tjärn, göl eller sjö, kan du också använda en vattenpöl – gå ner på knä, så får du ut mer av av pölen.

Läs också: 5 tips som ger bra bilder av reflektioner

6. Planera dina bilder

På hösten är det visserligen svårt att inte ta snygga bilder, oavsett när på dagen man ger sig ut. 

Men om du vill ha riktigt starka och vackra färger bör du framför allt se till att ta en runda i skogen precis vid soluppgång och solnedgång. De röda och gula nyanserna blir betydligt mer mättade när de badar i ett gyllene grynings- eller skymningsljus.

Du kan naturligtvis också strama upp färgerna i bildbehandlingen

I Fördelszonen kan du bl.a. få full koll på vitbalansen med vår videoguide. (Endast för prenumeranter.)

Redaktionen rekommenderar:
Bli en bättre naturfotograf med Seasons 

I vår videoserie Seasons kan du följa naturfotografen Morten Hilmer när han ger sig ut i naturen för att fotografera storslagna landskap och vilda djur. Följ med på den professionella fotografens fototurer till Finland, Danmark och Norge medan han generöst delar med sig av sina bästa tips.

I vår egen vrå av internet, Fördelszonen, hittar du hela tre säsonger av Seasons samt en massa videokurser, guider, förinställningar och mycket mer. Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO så får du genast åtkomst till Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av