Polfilter mot en blå himmel.

Med ett polfilter får du snyggare färger och färre reflexer.

© Shutterstock // Marco Crupi

Få snyggare bilder med polfilter

När solen skiner får du mycket snyggare färger i bilderna om du använder ett polfilter. Här förklarar vi hur du använder filtret i praktiken.

20 april 2017 av Poul Siersbæk

Om du vill få bilder med en riktigt blå himmel och frodigt grönt gräs i dina landskapsbilder är det en god idé att sätta ett polfilter på objektivet.

Du kan naturligtvis justera färgerna i bildbehandlingen, men polarisationsfilteret avlägsnar också reflexer i bl.a. vatten och glas, och det är inte lika lätt att åtgärda i efterhand. 

Tre kriterier måste vara uppfyllda för att du ska få full effekt av polfiltret:

  1. Det ska finnas direkt solljus – om det är mulet har filtret ingen effekt. 
  2. Det ska finnas reflexer att avlägsna – detta kan både röra sig om en vattenyta och de mikroskopiska vattendroppar som finns i luften.
  3. Kameran ska vara placerad så att solljuset faller in från sidan. Du får optimal effekt om solen befinner sig i en vinkel på 90 grader i förhållande till kameran. 
Bild tagen utan polfilter
Låg effekt

Här är polfiltret inställt på den lägsta effekten. Här får vi fler reflexer i vattnet och lägre kontrast.

© Kenko
Bild tagen med polfilter
Hög effekt

Här har man vridit på filtret för att få maximal effekt. Då försvinner reflexerna i vattnat, och himlen blir mörkare och kontrastrikare än tidigare. 

© Kenko

Tydligast på vidvinkel

Den synliga effekten av ett polfilter minskar efter hand som brännvidden blir längre.

Med en vidvinkel (t.ex. 24 mm) kan du få en enorm effekt, medan den i bästa fall blir blygsam med ett teleobjektiv (t.ex. 200 mm).

Anpassa effekten genom att vrida

Polarisationsfiltret justeras genom att du vrider på det. Medan du vrider kan du se effekten i sökaren.

Polfiltret är ett extremt användbart verktyg att ha med sig i fotoväskan – däremot får man tänka på att det inte fungerar i alla situationer. 

HOYA Fusion Antistate CIR-PL

Polfiltret har en ring som man kan vrida på för att optimera effekten.

© HOYA

Att tänka på innan du köper ett polfilter

Objektiv har olika diametrar, och det är viktigt att kolla storleken innan du köper ett polfilter. Det innebär också att du i regel behöver köpa olika polfilter till olika objektiv. 

En annan fördel med filtret är att det skyddar frontlinsen på ditt objektiv när det är monterat. 

Du kan efterlikna effekten med ett glas från ett par solglasögon som du roterar framför objektivet tills du åstadkommer den önskade effekten. Den här lösningen fungerar bra om du använder en kompaktkamera eller mobilen, där du inte kan montera ett filter. 

Frågan om polfiltrets effekt kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 7/2017. Du som prenumererar kan läsa hela Fråga oss på mobilen eller surfplattan med appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av