Välj rätt gråfilter

Med ett gråfilter kan man fota med långa slutartider i dagsljus, så att molnen drar snygga ränder på himlen eller porlande vatten får en silkeslen yta.

11 februari 2016

I dagsljus kan man inte utan vidare använda långa slutartider på flera sekunder, men om man sätter ett gråfilter, även kallat ND-filter, på frontlinsen kommer det in mindre ljus i kameran, och då kan man plötsligt göra nya, fina effekter vid exponeringen. Man kan till exempel få molnen på himlen att smetas ut på ett konstnärligt sätt, eller så kan man skapa en slöjad och drömsk effekt på vattnet som porlar fram i en bäck.

Filtren finns i olika styrkor som i olika grad dämpar ljusinsläppet. Filtrens styrka anges med olika beteckningar. Vissa tillverkare anger styrkan i hur mycket ljuset dämpas, t.ex. 4x, medan andra anger filtrets täthet, där samma styrka heter 0,6 ND.

Här ser du hur mycket några av de vanligaste styrkorna minskar ljuset och vad det innebär för slutartiden om den är 1/125 sekund utan filter.

  • Utan filter 1/125 sekund

  • 4x/0,6 ND 1/30 sekund

  • 8x/0,9 ND 1/15 sekund

  • 400x/2,7 ND 4 sekunder

  • 1000x/3,0 ND 8 sekunder

På senare tid och det också kommit variabla filter, där man vrider en ring för att ändra styrkan, som t.ex. kan variera mellan 2x och 1000x. Priserna börjar på omkring 600 kronor och går upp till cirka 5000 kronor om man vill ha högsta kvalitet.

Om du har bilder som inte är tagna med gråfilter kan du i Photoshop skapa en effekt med ungefär samma resultat.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av