Skog med höstfärger.

Med de här knepen kan du lätt framhäva höstfärgerna i dina bilder.

© Shutterstock

Grådaskiga höstbilder? Det kan du råda bot på i bildbehandlingen

De vackra höstfärgerna blir ofta för kalla eller matta på bild, men det flera sätt att rädda en tråkig bild i bildbehandlingen.

16 oktober 2017 av Kathrine Anker

Du har säkert någon gång stått mitt i skogen och fotat loss för fullt, för att sedan bli besviken när du kommer hem och ser bilderna på datorskärmen. De tjusiga höstfärgerna är nämligen inte så lätta att fotografera som man skulle kunna tro. 

Lyckligtvis går det att få tillbaka många av de förlorade nyanserna i bildbehandlingen. Här tipsar vi om tre enkla sätt att åstadkomma bättre höstbilder.

1. Öka kontrasten

De snygga höstfärgerna blir ofta matta på bild. Det kan du korrigera genom att göra de mörka tonerna mörkare i bildbehandlingen genom att t.ex. justera Nivåer.

> Bli ett ess på bildbehandling genom att prenumerera på Bonnier Digital FOTO. Du får 2 nummer av tidningen tillsammans av med boken Photoshopskolan med 142 sidor av kurser och tips för Photoshop och Lightroom för bara 49 kronor. 

2. Justera färgerna 

Om de tjusiga, varma höstfärgerna har blivit för kalla på din bild kan du öka färgmättnaden med skjutreglaget Mättnad och lägga till ett filter för att göra färgerna varmare.

När du har tagit den perfekta höstbilden kan du vara med i vår fototävling och kanske få din bild publicerad i tidningen. 

3. Gör hörnen mörkare

Vinjettering ger bättre höstbilder

En vinjetteffekt med mörka hörn kan rikta uppmärksamheten mot ditt huvudmotiv. Se bara upp så att effekten inte blir för uttalad.

© Jeremy Cooper // Unsplash

Öka stämningen i din höstbild genom att lägga till en vinjetteffekt. Photoshop Elements har en enkel vinjetteringsfunktion i modulen Guidad, där du kan justera vinjetteffektens form och intensitet.

Om du vill ta det perfekta höstporträttet, får du fem enkla tips här.

I Bonnier Digital Foto nummer 16, som kommer ut den 24 oktober, får du en steg-för-steg-guide till bildbehandling av höstbilder. 

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen med det samma på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här kan du dessutom läsa de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av