höstporträtt

5 tips till det perfekta höstporträttet

Höst är lika med starka färger och ett enastående ljus, och det kan du använda för att ta fantastiska porträtt.

10 oktober 2016

Under hösten får naturen alldeles fantastiska färger. Samtidigt har solljuset fått en varmare färg i och med att solen står lägre över horisonten Detta ger ett perfekt läge för att ta porträtt där du utnyttjar höstens speciella ljus och färgpalett.

1. Hitta en lämplig plats

Försök hitta en äng där de sista sensommarblommorna fortfarande står i blom, eller en skogsglänta där du kan fånga de vackra färgerna i både förgrund, mellangrund och bakgrund.

Vissna löv kan också ge massor av fina färger, och om du ska fotografera barn är det toppen med lövhögar som de kan sparka i eller kasta runt med.

Unsplash - Scott Webb

2. Se ljuset

Du får bäst ljus under morgontimmarna eller sent på eftermiddagen när solen står lågt. Fotografera gärna i motljus och använd en reflektor (eller en blixt i nödfall) för att ljussätta ansiktet om det behövs.

> Läs också: Tillverka din egen reflektor nästan gratis

Var inte rädd för linsöverstrålning om ljuset går rätt in i objektivet. Det kan ofta ge en fin effekt.

3. Plocka fram telet

Välj ett teleobjektiv på exempelvis 70–200 mm och använd den långa brännvidden för att komprimera bilden och flytta bakgrunden närmare huvudmotivet. Det gör också att du lättare kan få ett mindre skärpedjup och därmed en oskarp bakgrund.

> Se 4 test av teleobjektiv på 70–200 mm till Canon och Nikon i Prylguiden.

4. Välj en stor bländaröppning

Välj en stor bländaröppning t.ex. F3.5, så att du får ett litet skärpedjup, vilket medför att bakgrundsfärgerna flyter samman och ger en vacker och färgstark bakgrund.

5. Tänk på kläderna

Se till så att din modell har kläder som passar för tillfället, både med tanke på temperaturen och färgerna. En halsduk eller en mössa kan ge kontrast till bakgrunden och rama in ansiktet.

Om det är kallt kan du först ställa in kameran och låta modellen behålla sin varma jacka på tills det blir allvar. Sedan kan du utan problem ta ett par bilder utan jackan, utan att modellen förfryser sig.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av