höstporträtt

5 tips för ett perfekt höstporträtt

De vackra höstfärgerna börjar dyka upp och det är nu du ska passa på att ta årets snyggaste porträtt. Följ med ut i naturen och lär dig smarta sätt att ta lyckade porträtt.

26 september 2022 av Christian Trant

På hösten klär sig naturen i fantastiska färger. 

Samtidigt står solen lägre över horisonten, vilket gör att solljuset får en varmare färgtemperatur.

Med andra ord: Det är som upplagt för att ta fantastiska porträtt där du utnyttjar höstens speciella ljus och bakgrundsmiljöer.

1. Hitta den bästa platsen nära dig

Satsa på en äng med sena höstblommor eller en glänta i en skog där du kan fånga de vackra färgerna både i förgrund, mellangrund och bakgrund.

Vissna löv kan också ge massor av fina färger, och om barnen är med älskar de att sparka i lövhögarna och kasta runt vissna löv.

Höstporträtt av liten tjej.

En av höstens stora fotofördelar är att du får en vacker och naturlig inramning av varma färger.

© Malene Mittag

Under hösten får naturen alldeles fantastiska färger. Samtidigt har solljuset fått en varmare färg i och med att solen står lägre över horisonten Detta ger ett perfekt läge för att ta porträtt där du utnyttjar höstens speciella ljus och färgpalett.

1. Hitta en lämplig plats

Försök hitta en äng där de sista sensommarblommorna fortfarande står i blom, eller en skogsglänta där du kan fånga de vackra färgerna i både förgrund, mellangrund och bakgrund.

Vissna löv kan också ge massor av fina färger, och om du ska fotografera barn är det toppen med lövhögar som de kan sparka i eller kasta runt med.

2. Se ljuset

Det bästa ljuset får du på morgonen eller sent på eftermiddagen när solen står lågt. 

Rikta gärna kameran mot ljuset och använd en reflektor (eller i nödfall en blixt) för att lätta upp ljuset i ansiktet om det behövs.

> Läs även: Gör din egen reflektor nästan gratis

Du ska inte vara rädd för linsöverstrålning om ljuset strålar direkt in i objektivet. Det kan ofta ge en bra effekt.

Porträtt med linsöverstrålning.

Ljuset som träffar frontlinsen kan användas till linsöverstrålning, det vill säga en ljusglimt i objektivet. Det kan vara en bra effekt i ett porträttfoto.

© Shutterstock

Unsplash - Scott Webb

2. Se ljuset

Du får bäst ljus under morgontimmarna eller sent på eftermiddagen när solen står lågt. Fotografera gärna i motljus och använd en reflektor (eller en blixt i nödfall) för att ljussätta ansiktet om det behövs.

> Läs också: Tillverka din egen reflektor nästan gratis

Var inte rädd för linsöverstrålning om ljuset går rätt in i objektivet. Det kan ofta ge en fin effekt.

3. Ta fram telet

Välj ett teleobjektiv som exempelvis 70–200 mm och utnyttja den långa brännvidden för att komprimera bilden och dra bakgrunden närmare.

Det hjälper dig också att få ett mindre skärpedjup och därmed en oskarp bakgrund.

4. Välj en stor bländaröppning

Välj en stor bländaröppning på exempelvis F3.5 så att ditt skärpedjup blir litet och bakgrundsfärgerna flyter ihop och ger en vacker och färgrik bakgrund.

> Läs även: 6 tips för enastående höstbilder

Höstporträtt av liten tjej.

Om du försöker dölja solen i bilden kan du lika väl ta bort den helt och hållet ur sökaren. När solen står lågt eller döljs av exempelvis träd får du ett mjukare ljus, vilket är bra för porträttfoton där man gärna vill återge en rik skala av hudtoner.

© Shutterstock

5. Tänk på kläderna

Se till att din modell har rätt kläder för fototillfället – både i förhållande till temperaturen och till färgerna.

En halsduk eller mössa kan bidra till att skapa kontrast till bakgrunden.

Om det är kallt kan du låta modellen behålla en varma jacka på medan du ställer in kameran. Då behöver han eller hon bara frysa under själva fotograferingen. 

3. Plocka fram telet

Välj ett teleobjektiv på exempelvis 70–200 mm och använd den långa brännvidden för att komprimera bilden och flytta bakgrunden närmare huvudmotivet. Det gör också att du lättare kan få ett mindre skärpedjup och därmed en oskarp bakgrund.

> Se 4 test av teleobjektiv på 70–200 mm till Canon och Nikon i Prylguiden.

4. Välj en stor bländaröppning

Välj en stor bländaröppning t.ex. F3.5, så att du får ett litet skärpedjup, vilket medför att bakgrundsfärgerna flyter samman och ger en vacker och färgstark bakgrund.

5. Tänk på kläderna

Se till så att din modell har kläder som passar för tillfället, både med tanke på temperaturen och färgerna. En halsduk eller en mössa kan ge kontrast till bakgrunden och rama in ansiktet.

Om det är kallt kan du först ställa in kameran och låta modellen behålla sin varma jacka på tills det blir allvar. Sedan kan du utan problem ta ett par bilder utan jackan, utan att modellen förfryser sig.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av