Terry O'Neill fotograferar Amerikas första dam Laura Bush i Vita huset 2001

En av de fem rutinerade fotograferna som delar med sig av sina tips är Terry O'Neill som du ser fotograferad här. 

© Terry O'Neill

5 tips från de bästa fotograferna

En rad extremt erfarna fotografer har delat med sig av sina bästa tips i Bonnier Digital FOTO. Här får du fem användbara tips från proffsen som du kan använda för att ta bättre bilder.

14 maj 2018 av Louise Hagemann

1. Charlie Waite

Grundare av fotoskolan "Light and Land"

TIPS: Hitta formerna

"Träd framträder bäst i ett landskap om deras former upprepas av andra inslag i landskapet, så att det uppstår ett mönster, som här i norra England där trädet förstärker bergets linjer."

Läs också: De viktigaste punkterna du som fotograf behöver veta om komposition

Träd framför berg, Charlie Waite
Dubbelt upp

I den erkända fotografen Charlie Waites bild upprepas trädets former av berget, vilket förstärker linjerna i bilden.

© Charlie Waite

2. Bruno Ehrs

Fotograf för bl.a. den svenska kungafamiljen

TIPS: Börja med bakgrunden

”När jag ska ta ett porträtt börjar jag så att säga i fel ända. Jag skaffar mig först en känsla för hur miljön skapar harmoni, och sedan placerar jag personen. Ofta finns det bara en optimal plats, där den porträtterade kan stå. Om hon eller han flyttar sig bara tio centimeter åt ena eller andra hållet så rubbas balansen i bilden.” 

Läs också: 5 tips som ger snyggare bakgrund i bilderna

3. Terry O'Neill

Legendarisk mode- och porträttfotograf

TIPS: Slå an tonen
”Ta reda på vilken musik folk gillar, och sätt på den när de kommer för att bli fotograferade. Det får dem att slappna av, och då är halva jobbet gjort.” 

Läs också: Så lockar du fram det naturliga leendet i porträttbilder

Terry O'Neill
Kom närmare

Terry O’Neill håller här på att fotografera Amerikas första dam Laura Bush i Vita huset 2001. Han blev känd får sina bilder av bland andra The Beatles och Brigitte Bardot.

© Terry O'Neill

4. Paul Sanders

Landskapsfotograf

TIPS: Utnyttja oturen
”Släng inte ett objektiv bara för att det har gått sönder. Om du tappat det i marken och det främsta lins­elementet har blivit förskjutet, kan du ta bilder med snygga och oväntade effekter.”

Läs också: Använd glas för att skapa vackra och fascinerande effekter

5. Erik Johansson

Fotograf med inriktning på bildmanipulationer

TIPS: Studera hur föremålet används
”Jag skapar ofta bilder där jag sätter in föremål som har förstorats upp till surrealistiska proportioner. Om det ska se någorlunda realistiskt ut är det viktigt att studera föremålet som man arbetar med. Till exempel kan man söka efter bilder på nätet för att se hur skuggorna faller när en känga vidrör marken, och vad som händer på marken.”

Läs också: Möt fotografen som retas med din hjärna

Förvuxna kängor på åker
En kort promenad

Kängorna är fotograferade i dagsljus bakifrån. I mulet väder får man ett mjukt, jämnt ljus där man kan simulera solen genom att ställa en blixt bakom föremålet.

© Erik Johansson

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO 8/2018 kan du läsa ännu fler tips från några av Sveriges och världens bästa fotografer.

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera. Som prenumerant får du genast möjlighet att läsa det aktuella numret och de senaste nio numren via vår tidningsapp Wype.

Just nu får du två nummer av Bonnier Digital FOTO och vår stora kursbok om bildbehandling "100 tips och kurser" för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av