3 tips för skarpare bilder vid tagningen

Du kan optimera skärpan redan när du planerar dina bilder. Här får du tips på hur du kan bära dig åt för att få så skarpa bilder som möjligt.

1. Använd de mellersta bländarvärdena Man får oftast inte riktigt lika skarpa bilder med de allra största bländaröppningarna som F2.8 och de allra minsta bländaröppningarna som F22, som man får på de mellersta värdena.

En tumregel är att man får skarpast bilder om man bländar ner två steg från t.ex. F2.8 till F5.6. Dessutom ger F8.0 också ofta fin skärpa.

2. Använd live view När man fotograferar landskap och stillastående motiv med en spegelreflexkamera kan man få en aning skarpare bilder om man använder live view i stället för den optiska sökaren.

Då kollar kameran fokus direkt på bildsensorn, vilket innebär att man kan vara säker på att få optimal skärpa.

3. Lås spegeln Om du använder stativ med slutartider mellan 1/400 sekund och 2 sekunder kan du få något skarpare bilder om du låser spegeln så att den inte fälls upp precis innan bilden tas. Därmed undviker du skakningar som beror på spegelns rörelser.

Det är bra att använda fjärrutlösare, så att man inte rubbar kameran när man trycker på utlösarknappen. Funktionen finns oftast i menyn, men på många Nikon-kameror har den en egen inställning som heter MUP och sitter på kransen vid programratten. En annan bra lösning är att använda sig av 2 eller 10 sekunders självutlösning.

I den här artikeln, som du kan ladda ner gratis om du prenumererar på tidningen, får du ännu fler tips på hur du kan åstadkomma skarpare bilder redan vid exponeringen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av