Perfekt panorering vid inomhussport

Så åstadkommer du en perfekt panorering av inomhussport

I sporthallen hittar du spännande motiv i full fart, men också svagt ljus med ett fult färgstick. Här tipsar vi om hur du kan åstadkomma perfekta panoreringar.

Om du ska fotografera snabb action i en sporthall möter du oftast utmaningar i form av dåliga ljusförhållanden och blixtsnabba motiv. Det ställer krav på både din utrustning och din kompetens som fotograf.

När ljuset är en bristvara kan man med fördel använda sig av panoreringar för att fånga rörelsen. Då använder du nämligen längre slutartider medan du följer motivet med kameran. 

Ställ in kameran på serietagningar och följande autofokus. Använd eventuellt slutartidsprioritet (tv/S) och börja med en slutartid på omkring 1/100 sekund (när du får lite rutin kan du välja en ännu längre slutartid).

Perfekt panorering vid inomhussport
EXIF

1/50 sekund - F2.8 - ISO 1250 - 105 mm

De här fyra stegen ger dig en perfekt panorering

  1. Ställ dig med fötterna en bit isär, så att du står stabilt. Sätt sökaren för ögat och följ motivet så att det ligger vid den aktiva fokuspunkten.
  2. Följ motivets rörelse, tryck ner utlösaren och håll ner den så att kameran fortsätter att ta bilder medan du följer motivet.
  3. Vrid överkroppen för att följa motivet medan du håller ner utlösarknappen.
  4. När du släpper utlösarknappen ska du fortsätta följa rörelsen en liten bit. Det ökar chansen för att även de sista bilderna blir lyckade.

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 3/2017 kan du läsa mycket mer om att fotografera inomhussport när vi besöker en cykelvelodrom.

Om du börjar prenumerera nu, kan du läsa de senaste fem numren av tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av