Snowboardåkare

Med rätt fokusinställningar och en kort slutartid kan du ta actionfyllda bilder av vintersport.

© Shutterstock

Så tar du actionbilder i snön

Många nya kameror tar lätt 20 bilder per sekund. I kombination med avancerade fokussystem ger det utmärkta förutsättningar att ta bra actionbilder. Här får du massor av bra tips som gör dig redo att fotografera vinterns aktiviteter.

22 februari 2023

Det finns ingen anledning att sitta inne och ha tråkigt medan snön faller. Det finns nämligen massor av utmanande aktiviteter att fotografera, allt från ishockey, vinterrally och skidåkning till konståkning.

En fototur i snölandskapet kräver dock lite extra eftertanke eftersom utrustningen utsätts för både kyla och fukt. Bland annat ska du se till att batteriet är fulladdat, och ta gärna med ett extra batteri eftersom kylan minskar batteriets kapacitet. Lägg det i byxfickan så att kroppsvärmen håller det varmt. 

Undvik att byta objektiv när det snöar, eftersom du kan få snöflingor på sensorn. Det finns dock många fler tips som hjälper dig att ta perfekta bilder av vintersport. Dem kan du läsa om här.

>Läs även: Här är allt du behöver veta om actionkameror

Konståkning
© Shutterstock

Fånga stämningen vid konståkning

Ljuset är ofta lite dämpat inne i ishallen där du fotar konståkning, så du kommer att behöva pressa utrustningen till det yttersta. Det betyder full bländaröppning och högt ISO-värde. ISO 1 600 är inte onormalt här. Välj bländarprioriterat program och reglera slutartiden genom att ställa in ISO-värdet.

En slutartid på 1/500 sekund eller kortare fryser åkarnas rörelser, men den ger ingen oskärpa på bakgrunden. Oskarp bakgrund får man från omkring 1/340 sekund och längre, men gå inte längre än 1/250 sekund, för då får du svårt att ta skarpa bilder av konståkarna. Man måste hela tiden vara redo med fingret på avtryckaren, eftersom piruetter och andra trick kommer plötsligt och i korta sekvenser. 

Ishockey

Ishockey är fartfyllt och ställer höga krav på slutartid och autofokus.

© Shutterstock

Plåta fartfylld hockey

Ishockey är en väldigt snabb sport som innehåller massor av dramatik. Om du fotograferar från åskådarplats behöver du ett tele, till exempel 200 mm. Välj det manuella programmet och ställ in ISO på Auto ISO. 

Börja med en slutartid på 1/1 000 sekund och en stor bländaröppning, t.ex. F2.8 eller F4.0, och kontrollera att ishockeyspelarna blir skarpa när du panorerar. Välj en längre slutartid om du vill ha mer oskärpa i bakgrunden, eller välj en kortare slutartid om motivet inte blir helt skarpt. Ställ in autofokusen på följefokus och aktivera gärna spårningen om kameran har den funktionen.

Det sitter vanligtvis plexiglasskivor på sargen som kan göra det svårt att ta bilder. Det bästa är att sätta objektivet mot plexiglaset på ett ställe där det inte finns för mycket repor eller smuts. Om plexiglaset är mycket böjt får du vara beredd på reflexer och missteckning i bilden. En brännvidd på exempelvis 24 eller 35 mm är utmärkt om spelarna är nära.

Om du fotograferar med en slutartid på 1/125 sekund nära motivet, får du en aning rörelseoskärpa som förstärker känslan av action.   

>Läs även: Så tar du snygga bilder i svagt ljus inomhus

Snowboardåkare

Du kan öka dramatiken i bilden genom att fota underifrån.

© Shutterstock

Skidåkare i full fart

Om du vill plåta skidåkare som hoppar i hög fart är det bra om du står redo med kamerans ljusmätare inställd på punktmätning. Börja med en slutartid på 1/1 600 sekund för att frysa motivet, välj kontinuerlig autofokus och serietagning.

Ta några bilder av ett par åkare. Kolla bilderna och justera in den bästa exponeringen. Välj sedan det manuella programmet och inställningarna som gav bäst exponering. På så sätt undviker du att exponeringen ändras under tagningen.

Använd gärna vidvinkel så att du får med både förgrund och himmel, vilket förstärker dramatiken.

>Läs även vår e-bok om att ta bättre vinterbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av