Så fotograferar du fotboll

Med de här tipsen kan du bli en mycket bättre fotbollsfotograf – även om du inte ska fotografera någon VM-final. 

5 tips för bra fotbollsbilder

Oavsett om du ska fotografera en VM-match eller barnets fotbollsmatch finns det en del saker du bör tänka på . Här får du fem tips som ger dig bättre bilder när du fotograferar fotboll.

Tips 1: Utlösarknappen är din bästis

Du behöver ta massor av bilder, och du ska vara beredd på att kassera merparten av dem i efterhand.

Försök att förutse om det håller på att inträffa en spännande situation, t.ex. en nickduell eller en spelare som är ensam med målvakten.

Ställ in kameran på serietagning, så att kameran tar bilder så länge som du håller nere utlösaren, och börja fota innan situationen uppstår. Sluta inte förrän den är över. Då får du sannolikt minst en bild som är tagen i rätt ögonblick.

Läs också: Få ut mer av din befintliga fotoutrustning

Tips 2: Håll koll på fokusen

Ställ in fokusen så att den följer motivet när du håller ned utlösarknappen till hälften.

Det gör du genom att välja kontinuerlig autofokus som vanligen kallas för C-AF, AF-C eller AI Servo. Då justerar kameran kontinuerligt fokusavståndet på den valda punkten.

En spelare kan emellertid röra sig runt i bildramen, så därför bör du också aktivera stödpunkter eller följefokus. Då tar fokuspunkterna över för varandra när en spelare förflyttar sig från den ena sidan av bildramen till den andra.

Funktionen har många olika namn beroende på kameratillverkare, men den kan t.ex. heta 3D, C-AF TR, Spårning eller Motivspårning, och den väljs i menyn eller via särskilda knappar.

Se bara till så att spelaren du vill följa ligger på den valda fokuspunkten när du börjar hålla ned utlösarknappen till hälften.

Tips 3: Minska slutartiden och öka bländaren

Action ska helst skildras knivskarpt, så du behöver korta slutartider. Det åstadkommer du med hjälp av en stor bländaröppning som dessutom ger fördelen att bakgrunden blir oskarp.

Ställ in kameran till bländarprioritet, A eller Av, och välj den största bländaröppningen, t.ex. F4.0.

Håll koll på slutartiderna. De ska helst vara på 1/1000 sekund eller kortare. Justera eventuellt ISO-värdet för att åstadkomma kortare slutartider.

Läs också: Här bör du använda bländarprioritet

Tips 4: Ta dig runt planen

De intressanta situationerna uppstår sällan vid mittlinjen, där avbytarna och tränarna befinner sig. Se därför till att hitta någon annan plats att fotografera ifrån.

Ställ dig t.ex. vid kortsidan relativt nära målet, där du kan komma nära de spännande duellerna. Du kan även lägga dig på mage bakom det ena målet och fotografera genom nätmaskorna med ett vidvinkelobjektiv.

Med lite tålamod kan du få en bild av bollen som passerar målvakten och går in i mål. Men se upp så att autofokusen inte hugger tag i nätmaskorna i stället för spelarna.

> Läs allt om actionfoto här

fotografera fotboll tips

Du kan ta bra bilder av spelarna om du fotograferar från kortsidan.

© Bianca Isofache // Unsplash

Tips 5: Slipp skakningarna

För att komma nära de enskilda spelarna behöver du ett teleobjektiv – gärna på 200 mm eller mer.

Kom ihåg att aktivera bildstabiliseringen på antingen objektivet eller i kameramenyn; skakningar förstärks nämligen på telebrännvidderna.

Det kan vara tungt att hålla utrustningen, så ett enbensstativ – även kallat monopod – är en stor fördel. Det tar upp vikten, men ger även extra flexibilitet när du ska följa action med kameran.

> Få en snygg och praktisk fotoväska till ett extraordinärt pris med Bonnier Digital FOTO. Du får den samt två nummer av tidningen för bara 49 kronor. HÄR.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av