© Shutterstock

6 tips: Så tar du bra foton under vattnet

Oavsett om du kopplar av i hotellets pool eller utforskar djupare vatten, så vimlar det av spännande motiv. Och om du följer våra goda råd kan du inte misslyckas med undervattensbilderna.

18 januari 2023

Med en actionkamera eller en vattentät kompaktkamera kan du ta nya och annorlunda bilder under vattnet. Nedan följer sex tips som hjälper dig att ta de bästa bilderna nere under ytan.

Se även: Få koll på kamerans inställningar med vår e-bok. Hämta den här.

1. Testa utrustningen först

Innan du hoppar i vattnet ska du kontrollera skydd och lock. Ett sandkorn i en packning kan förstöra kameran. Kontrollera att packningarna är fria från smuts och är stängda. Om du har varit i saltvatten ska du alltid skölja av kameran i en hink med kranvatten. Det rensar bort sand och salt från knapparna på undervattenshuset eller kameran.


2. Starta i lugnt vatten

En swimmingpool är den optimala experimentverkstaden för undervattensporträtt. Här finns massor av ljus och vattnet är klart och utan strömmar. Solljuset reflekteras samtidigt av poolens färgade väggar.

I poolen kan du enkelt experimentera med olika inställningar och träna på att följa huvudmotivet.

© Shutterstock

3. Använd minst 1/125 sekund

I vattnet är allt i rörelse. Därför bör du kompensera med kortare slutartider. 1/125 sekund och snabbare fryser rörelserna, medan långa slutartider som 1/15 sekund riskerar att göra allt som rör sig suddigt.

Gillar du automatik ska du använda bländar- eller slutartidsprioritet om kameran har denna möjlighet. Då kan du justera inställningen efterhand. Ställ in så mycket som möjligt innan du hoppar i. Då kan du koncentrera dig på motiven.


4. Vidvinkel ger renare bilder

Använd alltid vidvinkel när du fotograferar under vattnet. Även i det klaraste vatten finns det många partiklar, och om man använder tele riskerar man att skärpan hamnar på partiklar istället för på huvudmotivet. På grund av ljusets brytning i vattnet får man heller inte lika mycket vidvinkel under vattnet som över vattenytan. Samtidigt behöver man allt skärpedjup man kan få när man tar undervattensbilder.

Med vidvinkel kan du hålla ett kort avstånd till motiven och samtidigt få med mycket.

© Shutterstock

5. Släpp det vågräta

Vatten är ett område med begränsad tyngdkraft, så varför ska alla dina bilder vara i liggande format? Utnyttja den oändliga friheten i vattnet för att ta bilder från alla möjliga vinklar. Om du exempelvis fotograferar fisk kan det vara en fördel att fotografera uppåt. Det hjälper kameran att separera ett mörkt motiv från den mörka botten i bakgrunden.

Genom att rikta kameran uppåt kan du få en snygg enhetlig och ljus bakgrund.

© Shutterstock

6. Bevara färgerna

Nära ytan kan man se alla färger, men de försvinner gradvis ju längre ner du kommer. Är du tre meter ned och motivet ytterligare tre meter ned har ljuset redan färdats sex meter när du tar bilden. Rött försvinner först, medan orange och gult lämnar festen vid cirka 8–15 meters djup. Artificiellt ljus kan rädda färgerna.

Vissa kameror har ett särskilt undervattensläge som förstärker färgerna, som annars försvinner när man dyker flera meter ner.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av