Wakeboardåkare gör trick på ramp.

Fotografera i serier med t.ex. tio bilder i sekunden när du ska fånga motivet. Då får du ett större urval av bilder och fler chanser att ta en perfekt bild.

© Shutterstock

De bästa kamerainställningarna för action

Det är både kul och svårt att fotografera motiv i höga hastigheter. Det testar dina förmågor som fotograf, men det kräver också att du har koll på kamerainställningarna.

Frys fast motivet med kort slutartid

Den perfekta actionbilden illustrerar både höga hastigheter och dynamik, och det får du med hjälp av en slutartid som passar till motivets hastighet. 

Den optimala slutartiden varierar beroende på om du fotograferar wakeboarding, motorsport eller flygshower. 

För motorsport rekommenderar vi att du utgår ifrån en slutartid mellan 1/500 och 1/3200, medan wakeboarding kräver en slutartid på mellan 1/5 och 1/500 sekund. Slutartiden beror dessutom på hur nära du står motivet. 

> Läs också: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästa vän

Man på wakeboard dras genom luften.

Med den rätta slutartiden kan du få tiden att stanna under bråkdelen av en sekund, så att vattendropparna hänger i luften, vilket ger en känsla av fart i bilden.

© Shutterstock

Vassare action med blixt

Med ultrakorta blixtglimtar kan du lysa upp personer mot en ljus bakgrund. Inställningen High-Speed-Sync, som du väljer på blixten eller i kameramenyn, gör det möjligt att ta välexponerade bilder av personer i rörelse.

Med hjälp av blixten kan man ta bilder med fler detaljer, till exempel personens ansiktsuttryck. Om motivet blir alltför kraftigt belyst, dämpar du helt enkelt blixtens ljusstyrka en aning. 

> Läs också: 3 tips vid fotografering med den inbyggda blixten

Två brottare.

Du ställer in blixtkompensationen på blixten eller via en knapp på kameran med en blixt och ett plus/minus-tecken, varpå man justerar värdet på ratten.

© Shutterstock

Sätt en övre gräns för ISO-värdet

Auto ISO är till god hjälp för att lyckas med välexponerade actionbilder, men du kan med fördel ange ett gränsvärde för hur högt ISO-värdet får bli, beroende på hur väl din kamera klarar av att hantera bruset. 

Du ställer in gränsvärdet i menyn under t.ex. ISO-hastighetsinställningar. 

När du fotograferar med ett teleobjektiv och vet att motivet inte kommer närmare än ett visst avstånd från dig, kan du också öka chansen för att ta en lyckad bild genom att använda objektivets fokusbegränsare. 

Då söker inte fokusen utanför det angivna avståndet, vilket i sin tur gör att kameran snabbare kan lägga skärpan på rätt punkt när det ska gå undan. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av