Panorering av snabb racerbil

Camden Thrasher är välkänd i motorsportsmiljön för sina fasinerande bilder av vrålande racerbilar. Här får du hans bästa tips för genren. 

© Camden Thrasher

Få motorsportfotografens bästa tips för dunderbra bilder

När världens snabbaste racerbilar viner iväg från startlinjen, står amerikanska Camden Thrasher redo på första parkett med in kamera. Här får du tre gyllene tips på hur du kan fånga farten och energin från racerbanan.

23 augusti 2019 av Sarah Marie Winter

Som barn bodde Camden Thrasher tio minuter från en racerbana, så det var inte så underligt att den 23-åriga amerikanen redan tidigt i livet fängslades av de snabba bilarna.

Däremot var det något av en slump att han började fotografera, och om någon vid den tidpunkten hade sagt att han en vacker dag skulle stå på första raden vid världens största racerlopp, hade han skakat på huvudet. 

Det som först och främst har gjort Camden till en erkänd motorsportfotograf, är hans sinne för omgivningarna och hans sätt att panorera när han fotograferar. Här får du hans bästa tips.

> Läs också: Få perfekta bilder med ett måttligt teleobjektiv

1. Leta efter tydliga former och färger

En bild på en helt skarp bil som är fastfrusen på en racerbana är inte nödvändigtvis särskilt intressant. Därför försöker Camden alltid att hitta något i omgivningarna som kan användas för att skapa en annorlunda förgrund, så att han inte bara får en bild av en bil. 

Han har bl.a. fotograferat mellan färgglada t-shirts som åskådarna runt honom hade på sig, genom lövverket på träd nära banan m.m.

Det viktigaste är att hålla ögonen öppna och ge alla infall som du får en chans. Allting på och omkring banan kan i teorin användas för att skapa en intressant förgrund.

> Läs också: Ta bättre sportbilder med de här 5 tipsen

2. Använd lång slutartid och panorera

De flesta av Camdens bilder av bilar är tagna genom att han panorerar längs med racerbanan med kameran inställd på en relativt lång slutartid. På det viset får han en massa rörelseoskärpa, vilket ger en abstrakt bild med en massa färger och dramatik. 

> Läs också: 3 tips vid fototekniken panorering

Välj slutartidsprioritet och serietagning, och prova dig fram med slutartider mellan 1/60 sekund och 1/10 sekund. Håll armbågarna tätt intill kroppen, och rör kameran stadigt och jämnt i samma vågräta riktning som bilen.

Se till att hålla bilen på mer eller mindre samma plats i sökaren genom att använda kamerans fokuspunkt som sikte. 

> Läs också: 5 tips för perfekta panoreringar i actionbilder

3. Fotografera på kvällen och natten

Om du fotograferar ett lopp som fortsätter in på kvällen eller natten, bör du låta bli att packa ner kameran när dagsljuset försvinner. 

Även om det tekniskt sett är mer krävande att åstadkomma en korrekt exponering, finns det också många fler möjligheter att fara kreativ i och med att du kan leka med de artificiella ljuskällorna. 

Camden använder t.ex. ljuset från gatlyktorna och bilarna, men använder gärna också andra ljuskällor om tillfälle ges, t.ex. ljusslingor. 

Här kan det vara bra att ha med ett stativ om det går, eller hitta ett räcke som du kan luta kameran mot. Då slipper du att använda överdrivet höga ISO-värden.

> Läs också: Ta knivskarpa actionbilder med följande autofokus

Racerkører bag refleksion

Camden brugte refleksionen fra lysstofrørene i den garage, bilen holdt i, til at skabe en spændende forgrund til sit portræt. Det er faktisk ikke køreren, men mekanikeren, der sidder i bilen. 

© Camden Thrasher

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av