skidskytt avfyrar sitt gevär i snön
© Joel Marklund

Historien bakom den häftiga bilden

Den yrkesverksamme sportfotografen Joel Marklund avslöjar hur han tog bilden av kulan som just lämnat pipan.

Det är inte lätt att frysa en gevärskula i luften precis när den lämnat gevärspipan, men sportfotografen Joel Marklund lyckades vid dam-VM i skidskytte i Slovenien 2021. 

Joel tar tiotusentals bilder varje år som ledande fotograf på Bildbyrån, en agentur som levererar bilder till medierna. 

Bilden, som är Joels favoritbild från 2021, föreställer Linn Persson som tränar inför en av de avgörande tävlingarna i mästerskapet. Fotografen är särskilt nöjd med bilden eftersom den skiljer sig från många andra sportbilder han brukar se i media. 

För att ta bilden behövde han krypa ner i ett snöigt dike cirka 10 meter från Linn Persson, så att han fick precis rätt vinkel med de snöklädda trädkronorna i bakgrunden. 

Han använde ett 70-200 mm F2.8 på sin Nikon D6, och zoomade till 200 mm för att komma tillräckligt nära motivet, som han fotograferade på den maximala bländaröppningen.

Det var nödvändigt att använda en väldigt kort slutartid för att kunna fånga projektilen, så Joel ställde in kameran på 1/8 000 sekund. 

Med kameran inställd på serietagning satt han redo och väntade medan skidskytten förberedde sig inför skjutningen, och precis innan hon tryckte på avtryckaren började Joel exponera och fångade bilden överst i denna artikel. 

>Läs mer 4 enkla tips: Så tar du snygga sportbilder

Du kan följa Joel på Instagram, där du bland annat kan se hans bilder från vinter-OS i Peking 2022.

Bästa möjliga utrustning

Som professionell sportfotograf måste Joel Marklund ha bästa möjliga utrustning, som han kan lita på i alla lägen. 

Han är nämligen ute och fotograferar i alla väder, och utrustningen måste fungera oavsett om det är –30 eller +40 grader. 

Men det krävs mer än bra utrustning för att ta bra bilder, anser Joel, som minns hur han medverkade i en Youtubevideo där han skulle använda en leksakskamera istället för den vanliga systemkameran.

Och så skulle han ta bästa möjliga sportbild av en skateboardåkare.

Det slutade med några riktigt bra bilder, och experimentet visade honom att det mycket väl går att ta bra bilder med mycket blygsam utrustning.

Joel är Nikon-ambassadör och har nyligen börjat använda nya Nikon Z 9 som sin huvudkamera, men han har inte gett upp sin Nikon D6. 

>Läs vårt test av Nikons nya toppmodell Z 9

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av