kampsportare på tävling
© Shutterstock

4 misstag som förstör dina bilder av sport och action

När du fotograferar sport och action är det mycket du måste tänka på, så det är lätt att glömma något eller göra ett misstag. Här hjälper vi dig att undvika de vanligaste tabbarna.

När du fotograferar snabba motiv och action är det viktigt att du får knivskarpa bilder av de avgörande ögonblicken. 

Tyvärr är det lätt att missa pangbilderna om du inte har bra koll på genren och vet hur kameran ska ställas in. 

Därför har vi samlat de vanligaste misstagen som vi ser hos nya actionfotografer, så att du kan undvika dem i framtiden. 

1. För lång slutartid

Ett av de klassiska misstagen som många gör när de börjar fotografera action och sport är att använda en för lång slutartid. 

De flesta motiv i actionkategorin kräver en kort slutartid – ofta kortare än 1/1 000 sekund.

Om du ska fotografera en sport som ishockey rekommenderar vi att du ställer in kameran på 1/1 200 sekund eller kortare, eftersom spelarnas rörelser på isen är så snabba. 

Använd gärna det manuella programmet. Då får du nämligen full kontroll över bländaren och ISO-värdet samtidigt som du kan hålla slutartiden tillräckligt kort. 

>Läs även: Få ut mer av det manuella programmet

löpare med suddiga ben

En lång slutartid kan ge snygga och annorlunda resultat. Det är inte alldeles lätt och kräver att du panorerar i samma tempo som idrottaren.

© Shutterstock

2. För korta brännvidder och för lite ljus

Vid actionfoto är ljusstarka teleobjektiv ofta bäst, eftersom de kan komma nära motiven och har tillräcklig ljusstyrka för att fånga och frysa de snabba rörelserna.

Professionella sport- och actionfotografer sitter på sidlinjen med enorma objektiv vid till exempel OS och fotbollsmatcher.

Anledningen till att objektiven är så stora är att de måste släppa in stora mängder ljus till kamerans bildsensor på långa brännvidder, och det kräver mycket tungt och dyrt glas.

Ju större maximal bländaröppning, desto lägre ISO-värde kan man använda vid samma korta slutartid. Det ger högre bildkvalitet.

Mindre objektiv kan också användas, och du kan få ut mycket av kortare, billigare brännvidder.

Om du kan komma nära motivet, till exempel kampsport eller fäktning, kan du använda ljusstarka objektiv med en fast brännvidd runt 85–135 mm F1.8–2.8, som ofta är både skarpa och billigare än de ljusstarka teleobjektiven.

Stuntflygplan i looping

Ju längre bort ditt motiv befinner sig, desto större blir skärpedjupet i motivet, även på långa brännvidder. 

© Shutterstock

3. För lågt ISO-värde

Oftast vill man använda ett lågt ISO-värde för att slippa bildbrus. Men när det gäller sport och action får man tänka om.

Ett för lågt ISO-värde förlänger i de flesta fall slutartiden, så att du får bilder med rörelseoskärpa.

Ett högt ISO ger visserligen mer bildbrus, men det är ett mycket mindre problem idag än för bara fem år sedan, eftersom nyare kameramodeller är mycket bättre på att hantera detta.

Du behöver alltså inte oroa dig för att använda ISO-värden på 1 600, 3 200 och på många nyare kameror till och med 6 400.

En annan anledning till att ett högt ISO-värde är viktigt för sport- och actionbilder är att autofokusen i de flesta kameror fungerar bäst när det finns tillräckligt med ljus, så om du vill vara säker på att få lyckade bilder ska du vrida upp ISO-värdet.

>Läs mer Enkelt fokustrick räddar din bild

Simmare under vattenytan

Bildbrus spelar mindre roll ju närmare du är ditt motiv, så försök att fylla bilden så mycket som möjligt med action. 

© Shutterstock

4. Fel fokusmetod

Eftersom man ofta måste fotografera action med bländaröppningar på F2.8 eller större blir skärpeplanet oftast mycket begränsat. 

Därför kan det göra stor skillnad vilken fokusinställning du använder när du fotograferar sport och action. Om din kamera är inställd på att fokusera med en enda fast punkt, kommer motivet snabbt att röra sig vidare och ut ur det begränsade fokusområdet. 

Använd istället kontinuerlig autofokus, som vanligtvis heter AF-C eller AI Servo. Då ställer kameran in skärpan kontinuerligt så länge du håller avtryckaren nedtryckt halvvägs.

Du kan hjälpa kameran att ställa in skärpan snabbare genom att ange var i bildramen du vill att kameran ska fokusera, till exempel genom att använda inställningen Zon.

Med många nyare kameramodeller kan du även använda ögonfokus, som själv hittar och fokuserar på det närmaste ögat om det finns människor i din bild. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av