Kvinna fotograferar med långt tele
© Shutterstock

Så räddar du bilden med ett enkelt fokustrick

Autofokusen i din kamera blir ibland lurad att fokusera om och om igen, även om skärpan redan är bra. Genom så kallad Back Button-fokusering kan du undvika problemet och få fler skarpa bilder.

Många sport-, natur- och actionfotografer använder idag en speciell fokusteknik som gör att de aldrig missar det avgörande ögonblicket, till exempel när bollen passerar mållinjen eller när rovfågeln slår sitt byte. 

Metoden heter Back Button Focus på engelska, och det syftar på att man använder en knapp på kamerans baksida för att fokusera istället för att använda avtryckaren. 

Detta är ett smart sätt att få full kontroll över fokuseringen – man avgör exakt när kameran ska fokusera och inte minst när den inte ska fokusera. 

De flesta fotografer har upplevt att autofokusen börjar söka efter fokus vid de mest olyckliga tidpunkter, även om bilden redan hade bra skärpa. Men med Back Button-fokusering kan du ta bilder så länge ditt motiv är i fokus, och du behöver bara aktivera autofokusen när du behöver den.

Det ger fler skarpa bilder och dessutom hinner du ta fler bilder när kameran inte behöver lägga tid på att fokusera i onödan.  

 > Läs mer 9 tips för att bli en ännu bättre fotograf

Fäktning i arena med konstljus

Ju större skärpedjupet är i dina bilder, desto bättre fungerar metoden. Därför är det bra att blända ner till mellan F8.0 och F11 om ljuset tillåter det.  

© Shutterstock

Situationer där knepet ger bäst effekt

Om du till exempel fotograferar en fäktmatch vid F4.0–F8.0 så kommer fäktarna att röra sig från sida till sida, men de kommer sällan närmare eller längre bort från kameran.

De kommer alltså i huvudsak att stanna i samma fokusplan, och därför behöver kameran inte lägga tid på att fokusera konstant.

Det tar lite tid att vänja sig vid att använda en annan knapp än avtryckaren för att fokusera, men det är värt det när man ser resultaten. 

Back Button-fokusering används också av många natur- och fågelfotografer, bland annat eftersom många fåglar ofta flyger i samma fokusplan över himlen. 

När man väl har ställt in fokus med knappen på kamerans baksida och följer fågeln i sökaren, kan man vänta på att den ska dyka efter fisk eller insekter och hålla in avtryckaren. 

> Läs även Så får du ännu bättre naturbilder

Sothöna lyfter från vattnet

Med Back Button-fokusering kan du även följa fåglar när de landar eller lyfter, som den här lilla sothönan. 

© Shutterstock

Hitta funktionen på kameran

På de flesta nyare kameror kan man välja en knapp på kamerans baksida som fokusknapp. Det gäller bland annat Sony, Fujifilm, Canon och Nikon.

Först måste du dock inaktivera fokuseringen på avtryckaren, och beroende på vilken kamera du har finns funktionen på olika ställen i kamerans menysystem.

På Canon-kameror måste du till exempel öppna snabbmenyn och välja Egna inställningar. Där klickar du på den första punkten, Avtryckare halvt nedtryckt, och avaktiverar genom att trycka på Set-knappen.

Välj sedan alternativet i mitten, Starta ljusmätning. Sist men inte minst väljer du punkt nummer två från Egna inställningar-menyn, AF-ON-knapp, och väljer Starta ljusmätning och AF.

När du har gjort det fokuserar kameran bara när du trycker på AF-ON-knappen på kamerans baksida, och du kan nu fotografera snabba motiv på samma sätt som proffsen.

Om du har en annan kamera kan du ofta hitta funktionen i användarhandboken. Det kan även löna sig att söka på Google efter din kameramodell tillsammans med Back Button Focus och följa instruktionerna om hur du aktiverar funktionen på just din kamera.  

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av