Programratt på manuellt program

M på programratten betyder manuellt program, där du själv ställer in bländare och slutartid.

4 nybörjarfel med det manuella programmet

Med kamerans manuella program tar du själv kontroll över bländare och slutartid och undviker att kameran blir lurad. Här hjälper vi dig att ta de bästa bilderna.

2 mars 2022 av Kristoffer Engbo

När du ställer in kameran på det helmanuella programmet riskerar du inte att kamerans ljusmätare blir vilseledd av exempelvis mörka eller ljusa kläder på någon du fotograferar, eller att bilder tagna i samma ljus exponeras olika.

Istället väljer du en fast exponering som passar ljuset i motivet. Det kan vara en stor fördel om du arbetar i ljus som inte förändras hela tiden.

>Läs även: Här är de bästa inställningarna för porträtt

Det finns dock några saker du bör tänka lite extra på när du använder det manuella programmet, så här har vi samlat några av de vanliga misstagen.

1. Du använder Auto ISO

Även om du ställer in bländare och slutartid själv, är det fortfarande kameran som bestämmer hur ljus eller mörk bilden blir, om ISO står på Auto. Då justerar kameran nämligen ISO-värdet för att ändra exponeringen.

Istället bör du ställa in ISO-värdet manuellt. Då riskerar du inte att exponeringen förändras mellan bilderna.

Auto ISO kan dock vara bra i situationer där du vill ha fast bländare och slutartid, samtidigt som du låter kameran sköta exponeringen.

ISO-knapp på kamera

2. Du litar blint på skärmen

Skärmen och sökaren är till stor hjälp när du fotograferar på det manuella programmet, men de kan lura dig om de visar bilden lite för mörk eller ljus.

Genom att ta fram ett histogram på skärmen får du en grafisk överblick över ljusets fördelning i motivet. På så sätt kan du enkelt se om det finns partier som fräter ur till vitt eller blir helt svarta. I denna video i Fördelszonen kan du se hur du använder histogrammet.

På exponeringsskalan i sökaren, som visar en nolla med negativa siffror på ena sidan och positiva på den andra, kan du också få ett intryck av exponeringen. Om pilen pekar på 0 har du samma exponering som kameran skulle välja.

Sökarbild i kamera

Histogrammet, som här syns nere till vänster, får du vanligtvis fram genom att trycka på Info- eller Disp.-knappen. Exponeringsskalan visas här nedtill med en pil som indikerar var din exponering ligger i förhållande till den som kameran skulle välja, vilken ligger vid värdet 0.

3. Du använder för långa slutartider

Om bilden blir för mörk och du redan använder den största bländaröppningen, kan du göra bilden ljusare genom att välja en längre slutartid. Men då är det lätt hänt att slutartiden blir så lång att bilderna blir suddiga. Håll därför ett öga på slutartiden när du justerar.

Om slutartiden blir för lång, anpassar du istället exponeringen genom att höja ISO-värdet.

>Läs även: Så tolkar du bländarvärdena på objektivet

4. Du fotograferar endast i jpeg

Om du inte hittar den perfekta exponeringen med dina manuella inställningar, kan du rätta till det genom bildbehandling. I förhållande till jpeg-foton ger råfiler betydligt bättre möjligheter att göra justeringar utan att bildkvaliteten försämras.

Därför är det en stor fördel att fotografera i råformat, vilket du väljer i kamerans meny. Du kan eventuellt välja att spara bilderna i både jpeg- och råformat.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av