5 tips på att skapa bra bilder med reflektioner

Speglingar i skogssjöar, husfasader och vinglas. Det finns massor av möjligheter till roliga och coola bilder med reflektioner. Läs vidare och få alla tipsen om att skapa bilder med blänk i.

3 december 2015

Gamla och välkända motiv kan få nytt liv genom att man utnyttjar speglingar. Reflektioner i vattenpölar och fasader kan skapa spännande och levande bilder av alla slags motiv. Här kommer vi med fem tips som är värda att komma ihåg när du ger dig in på reflektionsfotografi.

1. Få med silhuetten 

Fotograferar du människor ska du se till att få med silhuetten i den reflekterande ytan.

2. Undvik det överflödiga 

Huvudmotivet som reflekteras är i sig själv ett starkt motiv. Se därför till att rensa i din komposition för att undvika överflödiga element.

3. Gå nära den reflekterande ytan 

Ofta använder man en kraftig vidvinkel för att skapa rum och djup. Går därför så nära den reflekterande ytan som möjligt.

4. Utnyttja vinden 

En bris i vattenpölen eller en vindpust över sjöns yta förvränger proportionerna i reflektionen. Det kan skapa spännande abstrakta motiv.

5. Tänk i symmetrier 

Glöm allt om det gyllene snittet när du fotar reflektioner. En symmetrisk komposition får speglingen att bli snyggare och mer harmonisk.

Vill du veta ännu mer om att fota reflektioner och vill se läckra bilder från dem som behärskar tekniken bäst – från BMW:n i vattenpölen till skeppsvraket i havsytan – så läs vår artikel ”Bli kär i en spegelbild”, där vi ger både god inspiration och goda idéer och tips om fototeknik.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av