3 bra tips vid motljus


3 bra tips vid motljus

Motljus kan vara både en fiende och en vän. Många undviker motljus helt, men samtidigt finns det flera bra motiv som kan få en intressant twist om du lär dig att bemästra det.

4 juli 2016

1. Vackra silhuetter 

Om du använder motljuset för att göra fina silhuettbilder är det allra viktigaste att motivet inte krockar med bakgrunden.

Använd kamerans funktion för spotmätning; annars kan du få en överexponerad bakgrund.

Om du vill ha en mer dramatisk bild kan du med fördel använda ett vidvinkelobjektiv.

2. Ta kontroll över ljuset 

Du får bäst arbetsförhållanden under morgonen och kvällen. Då står solen lägre, och ljuset är svagare än mitt på dagen.

Detta ger ett mjukt och snyggt ljus som gör att det blir enklare att undvika urfrätta bilder. Detta är anledningen till att många fotografer talar om ”den gyllene timmen”.

3. Utnyttja skuggorna 

En motljusbild kan mycket väl ge en hård silhuett utan detaljer, men om du vill ha det bästa av båda världar kan du med fördel rikta ljus tillbaka på motivet.

Det ger porträtt en vacker, extra dimension som inte är svår att åstadkomma.

Den billigaste varianten är ett stort, vitt pappersark, men vi rekommenderar en reflektor. En sådan kostar ett fåtal hundralappar.

Om du har en eller flera fjärrstyrda blixtar får du ännu fler möjligheter – både till att ljussätta motivet, men även till att få loss en silhuett från bakgrunden. En välplacerad blixt ger oanade möjligheter.

I artikeln från  Digital FOTO, som du som prenumerant kan ladda ner här på sidan, får du 12 tips att tänka på när du fotograferar i motljus.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av