Man badar i solnedgången

Ljuset är sällan bäst mitt på dagen när du ska fotografera. Det är i första hand när solen står lågt som ljuset är mjukt och snyggt.

© Shutterstock

3 bra tips vid fotografering i motljus

Motljus är många fotografers värsta mardröm, men i verkligheten kan det hjälpa dig att skapa riktigt intressanta bilder. Vi går igenom hur du kan göra motljuset till din vän genom att välja rätt inställningar till kameran och tänka till när det gäller kompositionen.

12 augusti 2020 av Christian Trant

Enligt en klassisk tumregel blir bilderna bäst när man fotograferar med solen i ryggen, men faktum är att du kan ta fantastiska bilder genom att trotsa den här regeln.

Du kan faktiskt utnyttja det starka motljuset för att ta fantastiska bilder. Det enda som krävs är att du ställer in kameran korrekt för ändamålet och lägger lite extra omsorg på kompositionen.

Här får du 3 tips vid fotografering i motljus:

1. Fotografera vid rätt tidpunkt
2. Flytta ut solen åt sidan
3. Använd speglingar för att skapa fantastiska motljusbilder

1. Fotografera vid rätt tidpunkt

De bästa tidpunkterna för fotografering i dagsljus är strax efter gryningen och strax före solnedgången. Då är ljuset mjukare, himlen är mer dramatisk och så slipper du bilder där modellen står och kisar i det skarpa ljuset.

Om du drömmer om att fotografera vackra silhuetter i t.ex. solnedgången, lämpar sig motljuset väl, men det är viktigt att du ser till så att motivet står fritt mot bakgrunden.

Använd kamerans funktion för spotmätning för att undvika att bakgrunden blir överexponerad.

> Läs också: Så använder du spotmätning

Byggnadsarbetare på byggställning

Du kan ta fantastiska bilder i motljus genom att fotografera igenkännbara motiv i solnedgången.

© Shutterstock

2. Flytta ut solen åt sidan

Om du ska ta en välexponerad bild av solen, kan det hjälpa att flytta ut solen åt sidan av bilden. Bilderna blir ofta bättre när solen är ute i kanten av bilden, eftersom du då inte får in fullt så mycket ljus till sensorn.

När du flyttar ut solen åt sidan av bilden kan du också åstadkomma en intressant komposition genom att aktivt använda dig av motivets skuggor.

Om du har problem med att åstadkomma en bra exponering av både ditt huvudmotiv och solen, kan du använda gaffling och ta flera olika bilder vid olika exponeringar och sedan lägga samman dem i bildbehandlingen till en HDR-bild med detaljer i både skuggorna och högdagrarna.

> Läs också: 4 vägar till annorlunda bilder av solnedgångar

Solnedgång över New York

Du kan göra så att solens strålar syns tydligare genom att bara ha med en del av solen i bilden. På så vis kan du skapa ett annorlunda ljusinfall där strålarna dras ut. 

© Shutterstock

3. Använd speglingar för att skapa fantastiska motljusbilder

Vem säger att en bra motljusbild måste ha mark och växter som förgrund och en ren himmel som bakgrund? Du kan åstadkomma ett snyggt och annorlunda resultat genom att jaga speglingar i sjöar, fjordar och hav.

Det ger en väldigt intressant för-, mellan- eller bakgrund när alla färgtonerna i himlen speglas i vattnet. Effekten är slående, oavsett hur stor del av bildytan som täcks av vattnet.

> Läs också: 7 tips som ger snyggare landskapsbilder

Solnedgång speglas i vattnet

Huvudmotivet som speglas är i sig ett fint motiv. Rensa därför upp i kompositionen för att undvika överflödiga element.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av