Landskapsfoto med hav samt lila och blå himmel
Vackrare färger

Få full fart på färgerna genom att använda filter när du fotograferar landskap.

7 tips som ger bättre landskapsbilder

Med ett par enkla fotoknep kan du ta ännu bättre landskapsbilder. Här har vi sammanställt sju tips som omfattar både inspiration och teknik, och som kan hjälpa dig att ta fina landskapsbilder.

Vem älskar inte att fotografera landskap? De finns överallt, och det finns oändligt många möjligheter att ta fantastiska bilder.

Här har vi sammanställt sju av våra bästa tips som boostar din kreativitet och förbättrar din teknik, så att du får ännu bättre landskapsbilder.

1. Använd filter

Med ett filter i väskan ökar dina chanser att få rätt bild redan vid fototillfället snarare än att behöva locka fram den senare i bildbehandlingen. Dessutom finns det också vissa bilder som bara är möjliga att åstadkomma med hjälp av filter.

Det gäller bland annat ND-filter som stänger ute ljuset och möjliggör längre slutartider så att man t.ex. kan åstadkomma en snyggt oskarp havsyta.

Polaroidfilter kan avlägsna reflexer och ge klarare färger till en blå himmel och naturens grönska. Här går vi igenom fyra filter som varje fotograf bör känna till.

2. Fotografera reflektioner

Reflektioner gör sig väldigt fint som förgrund och till och med som det bärande elementet i bilden. Det blir allra bäst i kombination med en intressant och färgsprakande himmel.

Testa också att fylla ut hela bildrutan med reflektionen och sedan rotera bilden 180 grader i bildbehandlingen.

Parkallé landskapsfoto
Mot oändligheten

Linjer som går mot samma flyktpunkt leder blicken in i bilden.

3. Använd flyktpunkter

Ett av de effektivaste kompositionsverktygen är flyktpunkter. Med hjälp av dem kan du visa perspektiv och djup och leda in betraktarens blick i bilden. 

 Bra exempel är vägar, stängsel, järnvägsspår och alléer. Använd punkten där linjerna möts som en del av kompositionen.

4. Fotografera ett panorama

Få med hela vyn i en enda bild genom att ta flera bilder och lägga samman dem i bildbehandlingen. Sätt kameran på stativ och använd manuellt program. 

Du kan experimentera med både vågräta, lodräta och till och med runda panoraman.

Klippformation som ramar in hav
En naturlig inramning

Leta efter naturens egna ramar, t.ex. i klippformationer eller med hjälp av hängande grenar.

5. Utnyttja naturlig inramning

Element i ett motiv kan utgöra naturliga inramningar som kan bidra till en starkare komposition. 

Det kan t.ex. vara dörrkarmar, portar, träd med nedhängande grenar eller klippformationer.

6. Gör en timelapse

Visa långa tidsförlopp på kort tid med en timelapse. Det fungerar väldigt bra vid t.ex. soluppgångar eller blommor som slår ut. 

Om kameran inte har någon inbyggd funktion för timelapse, kan du använda en extern utlösare som du ställer in så att kameran tar en bild i sekunden eller minuten, beroende på vad du fotograferar. Glöm inte stativet.

Solnedgång över landskap med flera lager
Lager på lager

Om du ska fotografera en utsikt är det bra att välja en plats där man ser flera olika lager i landskapet.

7. Håll koll på lagren

Leta upp en högt belägen plats med bra utsikt. Använd ett teleobjektiv för att komprimera landskapet, t.ex. ett på 70–200 mm. 

Det fungerar fint med böljande kullar i landskapet – särskilt om det finns dimma eller dis i motivet. Fotografera när solen står lågt.

Älskar du att fotografera naturen, trots att dina bilder aldrig blir som du hoppades? Då hittar du massor av tips som di kan dra nytta av för att bli en bättre landskapsfotograf här.

Om du fotograderar landskap är en kikare ett oumbärligt verktyg.

Få din egen kikare från Mitilux med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor – du sparar 969 kronor. Läs mer om kikaren här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av