Fågel i solnedgång
© Shutterstock.com

4 vägar till annorlunda bilder av solnedgången

Vi får in många bilder av solnedgångar till våra tävlingar, och ofta är de rätt likartade. Här får du fyra knep som får dina bilder av solnedgången att skilja sig från mängden.

Även om solnedgången definitivt inte är något sällsynt fenomen, kan man ändå bli helt betagen av den varje gång man ser den. 

Här får du en rad tips som du kan använda för att få dina bilder att skilja sig från mängden när du fotograferar solen nere vid horisonten.

1. Använd silhuetter

Bilden får ett enormt lyft om du har med ett motiv i förgrunden i stället för bara utsikten mot solnedgången. Det kan vara ett djur, en person eller något helt annat som står i silhuett mot den gyllene himlen.

> Läs också: 3 fel som du bör undvika när du redigerar bilder av solnedgången

Exponera efter den ljusa himlen, så att detaljerna inte fräter ur. Välj eventuellt spotmätning och rikta mitten av sökaren, där spotmätningen oftast görs, mot himlen en liten bit vid sidan om solen och mät ljuset.

Surfare i solnedgången

Förgrunden blir näst intill svart när du exponerar efter himlen.

© Shutterstock.com

2. Ta porträtt i solnedgången

Solnedgångar lämpar sig också fint för porträtt i och med att det varma ljuset är väldigt smickrande. Testa att fotografera i motljus, så att ljuset faller in en aning från sidan. När solens strålar når objektivets frontlins, blir kontrasten väldigt låg, vilket ger en snyggt disig effekt.

Du kan även placera din modell mellan solen och kameran, så att personen skuggar kameran. Det ger en högre kontrast, och modellen kan få ett snyggt ljus i håret.

Porträtt i solnedgången

När solljuset faller in mot kameran, kan du få en väldigt låg kontrast som klär många porträtt.

© Shutterstock.com

3. Zooma in på solnedgången

I synnerhet när det finns moln på himlen kan det uppstå fantastiska nyanser, och då får ofta intressantare bilder om du zoomar in på några av de fantastiska mönstren som visar sig på himlen.

> Läs också: 10 tips som gör dig till en ännu bättre fotograf

Det blir emellertid tråkigt om du bara har med himlen i bilden. Se därför till att ha med någon typ av motiv i förgrunden. Det gör också att man får en känsla av storleksförhållandena.

Moln i solnedgången

Den här bilden är tagen vid en brännvidd på motsvarande 216 mm. Trädtopparna i förgrunden ger ett intryck av storleksförhållandena.

4. Använd speglingar i staden

Du behöver inte åka till havet eller hitta vackra landskap till dina solnedgångsbilder. Det finns även massor att fotografera i staden.

Här kan du använda någon av alla speglingarna i glasfasader i västläge för att få ut mer av den glödande himlen. Du kan även fånga speglingar av himlen i vattenpölar eller blanka metallytor.

Se hur du använder det vackra ljuset i den gyllene timmen i det första avsnittet av videoserien "De 10 vackraste naturfenomenen".

Solnedgången speglar sig i en fasad

I staden kan du fotografera himlens varma toner som speglingar i t.ex. glasfasader.

© Shutterstock.com

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av