Fotografi av äldre man som säljer godsaker vid Doongri-festival i Himachal Pradesh, Indien

Om du ber om lov får du betydligt större chanser till att ta en bra bild. Du behöver ofta inte ens säga något, utan det räcker att peka på din kamera med en frågande min. 

© Shutterstock

Så kan du ta bättre gatufoton på semestern

Vart man än reser finns det intressanta människor att fotografera. Men det finns också många kliché-fällor som man kan gå i. Därför har vi sammanställt fyra snabba tips om gatufotografi som du kan dra nytta av på semestern.

17 juli 2018 av Sarah Marie Winther

Ett bra sätt att ta intressanta bilder som skiljer sig från övriga turisters är att rikta kameran mot människorna som man går förbi. 

Men om du vill ta bilder som gör mer än att dokumentera var du befann dig under dagen i fråga är det viktigt att du funderar på vad du tänker fotografera och inte minst hur. 

Vi har satt samman en handfull snabba tips på had du bör och inte bör göra när du ger dig ut i gatans vimmel med din kamera:

1. Be om lov att fotografera

Vi vet – det kan vara ångestframkallande att kontakta en främmande person eftersom du vill ta en bild av dem. Och i många fall är det enklare att bara plocka fram kameran, trycka på utlösaren och skynda vidare. 

Men du kommer att bli överraskad över hur ofta du får ett mycket bättre resultat när ditt motiv vet att hen blir fotograferad och har accepterat det. 

Då har du nämligen tid att ändra kamerainställningarna, hitta rätt vinkel och kanske till och med instruera personen.

Naturligtvis är det inte alltid som det är bäst att be om sov. Om du ser en intressant person som inte har sett dig kan du ibland få en bättre och naturligare bild om du bara trycker på utlösaren snarare än att kontakta personen i fråga.

Men oftast är det alltså bäst att be om lov. Annars kan du till och med råka ut för att människorna som du fotograferar lägger märke till det och blir förnärmade över att bli fotograferade utan deras tillåtelse. Därför är det bäst att fråga. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

En metod som oftast fungerar för oss är att berätta att du jobbar på ett projekt där du ska fotografera intressanta människor. 

Ge gärna komplimanger om personens kläder, smycken, skor eller någon annan detalj som sticker ut. De flesta blir smickrade och säger ja. 

om du är i ett land där du inte pratar språket kan du nöja dig med att peka på din kamera med en frågande min och sedan le stort. De flesta förstår vad det betyder och kan då säga ja eller nej. 

Läs också: Här är de 10 mest fotograferade städerna

2. Leta efter karaktär snarare än skönhet

Porträtt av kvinnlig bonde med färgglad scarf och hatt


© Shutterstock

Det kan vara frestande att fotografera vackra eller eleganta människor, men de ger inte de intressantaste bilderna.

Leta i stället efter människor som sticker ut från mängden – en äldre kvinna i en färgglad klänning, en man med ett stort skägg och cigarr, en gatuförsäljare som har fallit i sömn.

Se däremot upp så att du inte faller i den klassiska fällan där du uteslutande fotograferar de mest udda och uppseendeväckande existenserna i staden – jonglören, mimaren, den hemlösa personen med alla sina tillhörigheter i en kundvagn, och så vidare.

De mest intressanta människorna kan absolut vara vanliga invånare. Leta efter fascinerande kläder och uttrycksfulla ansikten.

Läs också: 3 sätt att visa semesterbilderna

3. Hitta intressanta bakgrunder

Man med stråhatt fotograferad på Kuba

Det lönar sig ofta att hitta en snygg bakgrund och sedan vänta på att rätt person kommer förbi. 

© Shutterstock

Så vad händer när du har hittat en person som du gärna vill fotografera, denna har sagt ja och du ska ta bilden ... men så är bakgrunden full av störande element som skyltar, telefonstolpar och andra turister?

Om du redan har tagit bilden är det inte så mycket att göra. Annars kan du hitta en bakgrund i närheten som är lugnare och be personen att ställa sig framför den. Det är viktigt att den är platsen är så nära inpå att det inte är några besvär för din modell att gå dit.

En annan metod är att leta efter intressanta bakgrunder och sedan helt enkelt vänta med kameran tills det går förbi en lämplig person.

En fördel med den här metoden är att du kan slippa kontakta folk, för här tror de flesta att du fotograferar det som finns i bakgrunden.

Du kan också leta upp en lämplig plats, vänta på att det kommer en intressant person och sedan artigt fråga om du får fotografera dem framför bakgrunden. Detta ger ofta bra resultat eftersom du då har kontroll över både bakgrunden och motivet.

Läs också: 3 små förbättringar som ger bättre arkitekturbilder

4. Undvik att fotografera barn

Barn fotograferade i Indien

I länder där det inte är så vanligt med turister, blir barnen ofta begeistrade över att bli fotograferade, men det finns flera skäl till att vara restriktiv med fotandet. 

© Shutterstock

Om du inte är van vid att fotografera främmande personer, kan det vara frestande att hålla sig till att fotografera barn. De älskar ofta att bli fotograferade, särskilt i länder där utlänningar är relativt sällsynta.

I regel blir de här bilderna däremot sällan de bästa eller mest minnesvärda, och i vissa länder kan du även riskera att andra ser på dig med misstänksamhet om du fotograferar andra människors barn. Därför är det oftast bäst att undvika att fotografera dem.

Vill du ta bättre bilder med mobilen? Få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO med det praktiska 3-i-1-objektivpaketet som du lätt kan fästa på mobiltelefonen för bara 49 kronor. Här kan du läsa mer om erbjudandet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av