Slottet Neuschwanstein
© Shutterstock.com

9 tips för bättre semesterbilder

Med hjälp av några enkla knep kan du ta roligare och mer spännande bilder på semesterresan, oavsett vart du åker. Här är nio tips på bland annat kompositioner, förberedelser och utrustning.

På semestern är kameran ofta en viktig följeslagare, oavsett om den sitter i mobilen eller om du använder en vanlig kamera. Och med några enkla knep kan du snabbt öka chanserna att få bra bilder.

Vi har samlat nio knep som höjer bildkvaliteten, gör bilderna roligare och levererar semesterbilder som sticker ut mer.

> Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

1. Utnyttja förgrunden

Bilder av en sevärdhet blir ofta tråkiga att titta på om det enda man ser är en byggnad. Försök att få med något i förgrunden, som också berättar något om platsen. En Citroën 2CV framför triumfbågen eller en lokalinvånare som går förbi framför Colosseum skapar mer liv i bilden.

2. Sök skugga

I starkt solljus får du hårda skuggor och stora kontraster, vilket gör att de ljusaste och mörkaste partierna blir fattiga på detaljer. Om du tar bilder av personer är det bättre att ta in dem i skuggan av en byggnad, ett träd eller liknande. På så sätt får du mycket mer detaljer i ansiktet och personen behöver inte kisa mot solljuset.

>Läs även: 5 tips som ger dig snyggare bilder av solnedgångar

3. Använd människor

I bland annat landskap kan det vara svårt att uppfatta storleksförhållandena när man bara ser själva landskapet. Därför kan det vara bra att ha människor, bilar eller något annat välkänt inslag som visar motivets dimensioner. Då kan betraktaren av bilden sätta detta i relation till omgivningen.


© Shutterstock.com

4. Utnyttja morgon- och kvällsljuset

Ljuset är mjukare och varmare när solen står lågt på himlen, och det ger som regel ett mycket finare ljus än mitt på dagen. Använd därför ljuset morgon och kväll till att fotografera i staden och ta vackra landskapsfoton.

© Shutterstock.com

5. Ta roligare bilder med en actionkamera

Med en liten actionkamera kan du fotografera på platser där din stora kamera inte kan användas. Du kan till exempel montera den på en cykel eller använda den under vattnet. Det ger roligare och mer spännande bilder – även i form av filmklipp.

>Läs även: Därför ska du ta med dig en actionkamera på dina äventyr

6. Rama in motivet

Du får en snygg effekt om du ramar in exempelvis sevärdheter eller personer genom att fotografera genom portar eller mellan pelare, eller med träd på sidorna i förgrunden.

© Shutterstock.com

> Läs även: Det viktigaste du behöver veta om bildkomposition

7. Använd motljusskyddet

Om solen lyser direkt på kamerans eller mobilens frontlins, kan bilderna få ett missprydande färgstick och låg kontrast. Därför bör du använda objektivets motljusskydd. På telefonen kan du ofta skugga ljuset med handen, så att ljuset inte träffar frontlinsen direkt.

8. Kolla resmålet hemifrån

Google Maps i mobilen är ett smart sätt att utforska din destination innan du reser dit. Med Street View-funktionen kan du se hur det ser ut, och om du ser en bra plats att fotografera på kan du sätta en nål på platsen, så att den blir lättare att hitta på semestern. Tryck på kartan och håll ner ett ögonblick. Tryck på ”Spara” och ”Vill besöka”.

Hämta e-boken som hjälper dig att ta bättre bilder. Den väntar på dig i Fördelszonen.

9. Fjärrstyr mobilkameran

Speciellt när du tar selfies är det praktiskt att använda en liten Bluetooth-fjärrkontroll. Då kan du utlösa kameran med handen som inte håller telefonen. Det ger ett mindre obekvämt grepp om telefonen och minskar risken för skakiga bilder. 


© Shutterstock.com

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av