Två små fåglar sitter på en gren
© Shutterstock

Vinter: Det ska du fotografera just nu

Vintern är här. Vi tipsar om tre motiv som du kan fotografera just nu.

23 december 2019 av Jeppe Vestergaard

På med mössa och vantar och ta med dig kameran ut!

Vintern handlar inte bara om att sitta inne och mysa, utan den bjuder också på fina upplevelser med din kamera.

Vi har sammanställt tre givna vintermotiv och tipsar om hur du kan bära dig åt för att lyckas med bilderna.

Ta fina bilder av vinterns fåglar

En rödhake på en gren

I sydligaste Sverige övervintrar många av landets rödhakar, medan de övriga flyttar längre söderut. Andra färggranna fåglar att fotografera under den här årstiden är domherre, sidensvans och nötskrika.

© Shutterstock

När minusgraderna slår till kommer fåglarna ut från skogarna och ger sig in till städerna för att leta föda. Därför är det perfekt att placera fågelmataren på en strategisk plats i trädgården, så att du och kameran har fri sikt till fåglarna.

De fåglar som övervintrar i Sverige har fullt upp med att hitta föda, och samlas därför gärna när det vankas mat. Vanliga gäster vid fågelmataren är talgoxe, blåmes, pilfink, gråsiska, domherre och gulsparv.

Sätt kameran på stativ och vänta tills fåglarna samlas kring fågelmataren. Håll dig stilla och betrakta fåglarna, så att du får ett hum om var och hur de placerar sig omkring mataren. Komponera sedan bilden och sätt igång att fotografera.

Använd gärna teleobjektiv, så att du kommer nära fåglarna utan att störa dem. Om du sitter utomhus kan du skydda utrustningen mot regn och slask genom att slå in kameran och objektivet i en plastpåse.

> Läs också: Prova på den här fotoutmaningen i vinterkylan.

Nyårsfyrverkerierna

Fyrverkeri i staden

Fotografera de vackra fyrverkerierna på nyårsafton. Det är garanterat ett vackert motiv.

© Shutterstock

Vintern kommer också med massor av färgstrålande ljus i mörkret – och nyårsafton slår alla de andra vinternätterna med hästlängder. 

För att lyckas med fyrverkeribilder behöver du använda en lång slutartid. Slutartiden avgör hur långa streck fyrverkeriet bildar i bilden. Som alltid när du använder långa slutartider, bör du sätta kameran på stativ.

Se upp så att du inte väljer en slutartid som t.ex. gör så att ljuset från en närliggande stad lyser upp bilden alltför mycket. Oftast blir fyrverkeribilderna bäst vid en slutartid på omkring två–tre sekunder.

Ställ in din kamera på det manuella programmet. Utgå ifrån ett ISO-värde på 100 och bländare F10. Sedan kan du låta resultatet avgöra om du bör använda en slutartid på två eller tre sekunder.

Använd slutligen ett bildbehandlingsprogram för att piffa till de många olika färgerna från fyrverkerierna.

> Läs också: Fortsättningskurs i Lightroom.

Snötäckta landskap

När landskapet skrudas i vitt kan du ta unika landskapsbilder.

Det är framför allt två saker man bör tänka på när man fotograferar snöiga landskap. Det ena är att autofokusen får problem, och det andra är att ljusmätaren också ofta haltar.

När solen är framme och skiner på snötäckta ytor riskerar du ofta underexponerade bilder. Kamerans ljusmätare utgår nämligen ifrån att en yta reflekterar mindre ljus än vad bl.a. snö gör.

Därför behöver du själv ta kommando över hur mycket ljus som kameran släpper in. Dessutom bör du fotografera i råformat; då blir det lättare att i efterhand reglera bildens ljushet.

När du ska fokusera ska du lägga en fokuspunkt där det finns kontrast. Det kan vara en gren som inte är helt täckt av snö, eller en plats där en skugga skapar kontrast mot den vita snön.

> Du som prenumererar kan ladda ned vår stora nya e-bok om landskapsfoto här!

Snölandskap fotograferat i motljus

När du fotograferar snötäckta landskap får autofokusen problem. Fokusera därför manuellt eller placera en fokuspunkt på en kontrastrik del av bilden. Här skulle brytpunkten mellan de ljusa och mörka delarna av träden vara en bra plats att placera fokuspunkten. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av