På med mössa och vantar och ta kameran under armen!
På vintern stannar vi gärna hemma i värmen. Men årstiden erbjuder också vackra motiv för dig och din kamera.
Här listar vi fem snygga vintermotiv och ger dig våra bästa tips, så att du kan vara säker på att ta bra bilder.
Ta snygga bilder av vinterns fåglar
När frosten slår till kommer fåglar från skogen fram till bebyggelsen för att söka mat. Det ligger därför nära till hands att du placerar fågelmat på en strategisk plats i trädgården, så att du och din kamera får fri sikt mot fåglarna.
De övervintrande fåglarna har fullt upp med att leta efter mat och samlas därför kring det som serveras. I din trädgård kan du till exempel se blåmes, talgoxe, domherre, gulsparv, grönsiska och gråsparv.
Sätt kameran på stativ och vänta på att fåglarna kommer till foderplatsen. Håll dig lugn och studera fåglarna så att du får en uppfattning om var och hur de sitter runt maten. Komponera sedan motivet och börja plåta.
Använd gärna ett teleobjektiv så att du kommer nära fåglarna utan att störa dem. Skydda din utrustning mot regn och snö genom att paketera in kamera och objektiv i en plastpåse.
> Läs även: Så tar du snygga familjefoton på vintern

Enstaka rödhakar övervintrar i södra Sverige. De allra flesta flyttar till Medelhavet på hösten.
© ShutterstockNär minusgraderna slår till kommer fåglarna ut från skogarna och ger sig in till städerna för att leta föda. Därför är det perfekt att placera fågelmataren på en strategisk plats i trädgården, så att du och kameran har fri sikt till fåglarna.
De fåglar som övervintrar i Sverige har fullt upp med att hitta föda, och samlas därför gärna när det vankas mat. Vanliga gäster vid fågelmataren är talgoxe, blåmes, pilfink, gråsiska, domherre och gulsparv.
Sätt kameran på stativ och vänta tills fåglarna samlas kring fågelmataren. Håll dig stilla och betrakta fåglarna, så att du får ett hum om var och hur de placerar sig omkring mataren. Komponera sedan bilden och sätt igång att fotografera.
Använd gärna teleobjektiv, så att du kommer nära fåglarna utan att störa dem. Om du sitter utomhus kan du skydda utrustningen mot regn och slask genom att slå in kameran och objektivet i en plastpåse.
> Läs också: Prova på den här fotoutmaningen i vinterkylan.
Nyårets färgstarka fyrverkerier
Vintern bjuder också på massor av färgstarkt ljus i mörkret – och på nyårsafton kulminerar det med massor av färgsprakande fyrverkerier.
För att ta bra fyrverkeribilder ska du använda långa slutartider. Slutartiden avgör hur långa ljusränder fyrverkerierna skapar i bilden. När du använder långa slutartider bör du ha kameran på stativ.
Tänk på att välja en slutartid som inte får ljuset från en närliggande stad att lysa upp bilden för mycket. Vanligtvis blir fyrverkerier snyggast vid en slutartid på omkring två–tre sekunder.
Ställ in kameran på det manuella programmet. Börja med ett ISO-värde på 100 och bländare F10. Ta några testbilder för att kolla om slutartiden ska vara två eller tre sekunder.
Använd till sist ett redigeringsprogram för att ge fyrverkeriets alla färger en extra touch.

Fotografera det vackra färg- och ljusspelet på nyårsafton. Det är garanterat ett snyggt motiv.
© ShutterstockSnötäckta landskap
När landskapet kläs i ett vitt snötäcke kan du ta unika landskapsbilder.
Det är framför allt två faktorer som är viktiga när du fotar snölandskap. Motivet gör att kamerans autofokus ofta råkar i svårigheter, och detsamma gäller ljusmätaren.
När solen skiner direkt på snön riskerar du ofta att få underexponerade bilder. Ljusmätaren i kameran tror att ytor normalt reflekterar mindre ljus än exempelvis snö.
Därför måste du själv gå in och tala om för kameran hur mycket ljus den ska släppa in. Dessutom bör du fotografera i råformat, så att det blir lättare att justera ljuset i ljusa och mörka områden när du bildbehandlar.
När du ställer in fokus ska du placera en fokuspunkt på ett ställe med kontrast. Välj till exempel en del av en gren som inte är helt täckt av snö. Du kan även välja ett ställe där en skugga kontrasterar mot den vita ytan på en snödriva.
> Läs även: Så tar du hand om din fotoutrustning i vinterkylan

När du fotograferar snötäckta landskap har autofokusen svårt att ställa in skärpan. Lös problemet genom att fokusera manuellt eller placera fokuspunkten på ett ställe med kontrast. I den här bilden är kontrasten mellan mörka och ljusa detaljer i träden den bästa platsen att placera fokuspunkten på.
© ShutterstockLandskap med isformationer
Under mycket kalla dagar med kraftig vind kan pirar, räcken, bryggor, bänkar och andra föremål vid havet svepas in i ett tjockt islager.
Fenomenet uppstår när lufttemperaturen sjunker samtidigt som temperaturen i havsvattnet fortfarande är så hög att det inte fryser till is.
När vågorna slår in mot kusten bildar vattnet isformationer som kan bli vackra och ibland sällsamma motiv.

Om du fotar med vidvinkel är det viktigt att du placerar ett element i förgrunden, helst så nära frontlinsen som möjligt.
© ShutterstockSjörök över skogssjöar
När det blir riktigt kallt kan ånga stiga upp från vattenytan på havet eller en sjö, som om vattnet kokade.
Fenomenet kallas sjörök och uppstår vanligtvis först när temperaturen är under 10 minusgrader.
Då förångas det varmare vattnet i den kallare luften och bildar rökpelare som kan bli upp till en meter höga.
> Läs även: Fånga vinterns skuggor

Det kan vara frestande att zooma in på vattenytan för att fylla bilden med den märkliga röken, men bilden blir mer intressant om du inkluderar igenkännbara element.
© Shutterstock