Vinterlandskap med lågt stående sol
© Shutterstock

Vinterutmaning: Fånga vinterns skuggor

Vintermånaderna är lika med en lågt stående sol. Vi utmanar dig till att använda de långa skuggorna för att ta spektakulära landskapsbilder.

5 februari 2020 av Jeppe Vestergaard

Varje entusiastisk fotograf uppskattar alltid en ny utmaning. De gör att du lär dig mer om kameran, samtidigt som de tvingar dig att göra saker och ting lite annorlunda än vad du kanske brukar.

Därför bidrar vi med den här utmaningen som vi hoppas att du kommer att anta: Utnyttja vinterns långa skuggor för att ta annorlunda landskapsbilder. 

Vi hoppas att du vill dela med dig av dina resultat – både på Instagram, där du kan tagga diginordic, och i vår stora fototävling.

Kanske är det just din bild av det här vintermotiv som publiceras i tidningen eller hamnar på Bonnier Digital FOTOs Instagram-konto?

Den lågt stående solen ger massor av dramatik

Solen står lågt under vintermånaderna. Det ger möjlighet att ta intressanta landskapsbilder vare sig landskapet är snötäckt eller om det är barmark där du bor.

Längst skuggor får du under timmarna vid gryning och skymning, och de ger garanterat ett dramatiskt resultat.

Nedan går vi igenom hur du lyckas med bilderna. 

En skugga av ett träd låg sol vinter

Den lågt stående solen under vintermånaderna ger massor av möjligheter att ta annorlunda landskapsbilder.

1. Välj rätt program

Använd bländarprioritet till landskapsbilderna. Ställ in bländaren så att du får så skarpa bilder som möjligt. På de flesta objektiv ger det ett bländarvärde mellan F8.0 och F16. Sedan väljer kameran själv ISO och slutartid för att åstadkomma korrekt exponerade bilder.

Sätt kameran på stativ; slutartiden kan bli så pass lång att det inte går att hålla kameran stilla på egen hand.

> Läs vår nya e-bok i Fördelszonen: Omfattande guide till landskapsbilder.

2. Använd en lång slutartid

Dina kontrastrika landskapsbilder kan bli ännu intressantare om du använder en lång slutartid.

Om du fotograferar i de tidiga gryningstimmarna, kan du absolut använda en relativt lång slutartid som t.ex. ger en smula rörelseoskärpa i molnen. Om du vill använda en ännu längre slutartid, ska du använda ett neutralt gråfilter – även kallat ND-filter.

Filtren definieras vanligen efter hur många bländarsteg som de dämpar ljuset med. De kallas för stopp, och det finns filter med upp till tio stopp.

> Läs också: Allt du behöver veta om långa slutartider.

3. Komponera efter kontrasten

Långa skuggor i ett landskap


© Shutterstock

När du låter skuggorna och kontrasten bestämma bildens komposition, får du annorlunda motiv.

Låt därför skuggorna vara bildens huvudmotiv. De kan ge snygga linjer som leder in blicken i bilden. I bilden ovan har ett annars alldagligt motiv blivit betydligt mer spännande och dramatiskt tack vare de långa skuggorna från träden.

Läs också: Allt du behöver veta om komposition.

Nu är det din tur!

Nu är du redo att ge dig ut och fotografera snygga skuggor i vinterlandskapet. Tänk på att dina bilder absolut inte behöver likna bilderna i den här artikeln.

Vi hoppas att du vill dela med dig av dina resultat. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och genom att skicka in bilderna till vår stora fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av