Varför inte ge föräldrar och mor- och farföräldrar en bild av familjen nästa gång det blir dags att ge bort en present?
Familjefotot är en bra present som är både rolig och billig att göra – och dessutom håller den i många, många år.
Att ta familjebilder kräver ingen fin fotostudio. Faktum är att resultatet oftast blir mer informellt och äkta i naturliga miljöer.
Det finns dock vissa saker du bör tänka på när du fotograferar utomhus i kallt väder.
Både tekniska saker, men också praktiska detaljer som säkerställer att du faktiskt kan ta bilder utan att motiven står och huttrar med rinnande näsor.
1. Leta upp en bra bakgrund till bilden i förväg
De flesta människor blir mer otåliga när det är riktigt kallt ute, så som fotograf måste du arbeta snabbt för att få en bild där alla är glada och trivs.
Det första du ska göra när ni har kommit överens om att träffas för att ta en bild, är alltså att omedelbart hitta den eller de platser du vill ta bilden på. Om du inte har tillgång till en stor trädgård kan du använda parker, skogar och öppna fält.
Gå ut och rekognoscera vid samma tidpunkt som ni planerar att ha fotograferingen, så att du vet att ljuset är bra.
Precis som vid vanlig utomhusfotografering är det bäst att hitta en plats i skuggan.
På så sätt undviker du kisande ögon och hårda skuggor i ansiktet. Det är också bra att satsa på en lugn och jämn bakgrund, till exempel träd som växer tätt.

Bakgrunden behöver inte vara klädd i snö för att du ska kunna ta bra familjeporträtt på vintern. Du kan enkelt hitta bra bakgrunder i skogen, på stranden eller i backen med utsikt över landskapet.
© Shutterstock2. Undvik hård vind
Du kan ta familjebilder när det är kallt ute, men om vinden är väldigt hård bör du skjuta upp fotograferingen.
Annars får du troligen kämpa mot rinnande näsor och hår som hela tiden blåser in över ansiktet – och sådant är svårt att rädda i Photoshop.
> Läs även: Så tar du naturliga porträtt
3. Koordinera ytterplaggen
Det är inte livsnödvändigt med ytterkläder som passar ihop färgmässigt, men det gör familjebilden renare och mer harmonisk att se på.
Om du tar porträttbilder av enskilda familjemedlemmar, kan det vara en fördel att använda starka färger som erbjuder en skarp kontrast till bakgrunden.

Din bländare beror naturligtvis på vilket uttryck du vill ha i ditt porträttfoto. Men om du vill ta ett klassiskt porträtt där modellen framträder tydligt mot en mjuk bakgrund, ska du utgå från en stor bländaröppning.
© Shutterstock4. Ta med en filt
... Eller be någon annan i familjen att ta med sig en.
Det är ett enkelt sätt att skapa lite omväxling och kan framför allt ge fina bilder av familjens minsta medlemmar, om du sveper in dem i filten.
Den är också bra att ha om du vill att personerna ska sätta sig eller lägga sig på den kalla marken.
5. Ta bilder med och utan ytterkläder
Vinterkappor och tjocka jackor är ofta rymliga och tar stor plats i en bild, så försök att övertala dina modeller att ta av sig ytterkläderna på ett par av bilderna.
Men glöm inte att även ta familjebilder med jackorna på.
Jackorna ger ett mysigt, vintrigt uttryck och är ju trots allt naturliga i situationen.

Man kan ta roliga bilder om familjen springer mot kameran. På så sätt blir det lättare att undvika ett statiskt, stillastående uttrycket, som kan kännas lite tråkigt i ett familjefoto.
© Shutterstock6. Ta ”måstebilderna” först
De flesta mor- och farföräldrar vill ha snygga, klassiska porträtt av sina barnbarn, så börja med att klara av dem.
Använd en stor bländaröppning, t.ex. 2.8, och ta bilder i stående format av vart och ett av barnen.
När ni är klara kan du vara kreativ och till exempel få barnen att kasta upp snö i luften eller på varandra, så att ni får en rolig bild med naturliga ansiktsuttryck.
7. Använd stativ och självutlösare
Om du själv ska vara med på någon av bilderna så behöver du ett stativ.
Använd resten av familjen som modeller medan du ställer in exponering och lägger fokus, och ställ in självutlösaren på tio sekunder.
> Läs även: Därför ska du använda självutlösare på din kamera

Du kan själv vara med på bilden så länge du använder stativ och ställer in kamerans självutlösare på 10 sekunder.
© ShutterstockNär du är klar trycker du på avtryckaren och skyndar dig till de andra. Be dem att ställa upp sig så att det finns en ledig plats för dig, utan att någon måste flytta på sig.
På så sätt riskerar du inte att någon i familjen hamnar utanför bild eller att bilden blir oskarp eftersom ni har råkat komma lite närmare eller längre bort från kameran.
8. Tänk på utrustningen
Kameror och objektiv är i allmänhet inte särskilt förtjusta i minusgrader, så ta gärna med en extra halsduk eller tröja som du kan vira runt kameran för att hålla den varm mellan bilderna.
Batterier håller inte heller särskilt länge när det är kallt, så det kan vara bra att ta med ett eller flera extrabatterier.
Förvara det i innerfickan på din jacka eller i byxfickan, så att det håller sig så varmt som möjligt innan det ska användas.
> Läs även: Förläng livslängden på kameran och utrustningen