Undvik att förstöra din kamera

Öka livslängden på din kamera och utrustning

När det perfekta motivet dyker upp får utrustningen inte fallera. Med dessa enkla knep undviker du förödande smuts och håller kameran i toppform, så att dina dina älskade prylar håller längre.

14 februari 2022 av Christian Trant

Kameror och objektiv är ofta dyra investeringar som ska hålla länge.

Därför är det viktigt att du tar hand om dina saker, så att du slipper köpa nytt alltför ofta. 

Här är våra bästa tips, som kanske gör att du kan skjuta upp nästa stora, irriterande investering – alltså de där pengarna du tvingas lägga ut av nöd och inte av lust.

1. Packa klokt och tätt

Oavsett om du reser internationellt eller bara några kilometer, så är transporten en påfrestning för din fotoutrustning, och det är ofta under transporten som den går sönder. 

  • Packa tätt så att inget flyger runt i väskan när den flyttas runt. Packa gärna med strumpor eller handdukar mellan prylarna så att de ligger fast. 
  • Packa smått. Ju mer utrustning, desto tyngre blir packningen och risken för olyckor ökar. Fotografer vill i allmänhet vara förberedda på allt och packar gärna ner all utrustning som skulle kunna komma till användning. Men du måste vara realistisk med vad du behöver – och lämna resten hemma. 
  • Packa logiskt så att du lätt hittat de viktigaste sakerna utan att behöva rota igenom hela väskan. När man har bråttom glömmer man lätt att vara försiktig och det ökar chansen för dyra olyckor.

Fördelszonen hittar du alla våra recensioner av fotoutrustning. Det gäller även väskor och annan utrustning som skyddar din kamera och dina objektiv när du är ute och reser.

Väska från Manfrotto

Ett exempel är väskan från Manfrotto som har mjuka fack som ger stöd åt dina objektiv. Läs om väskan här.

© Manfrotto

2. Håll din utrustning ren

Din utrustning utsätts för lite av varje när du fotograferar.

Bland annat kommer den i kontakt med damm, fukt och fett som så småningom tränger in i sprickor och springor. 

Se över din utrustning och rengör den varje gång du har använt den. Några minuter med en bomullspinne kan kanske rentav bespara dig en större räkning senare.

3. Förbered dig för svårigheter som kan dyka upp när du fotar

Om du måste klättra upp på en klippa med huvudet nedåt i ösande regn för att få din perfekta bild, så gör det. Men gör det försiktigt.

Tänk efter före och vidta alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att undvika olyckor. 

En kamerarem runt halsen gör underverk, och glöm inte att skydda kameran mot regn.

Låt inte din rädsla för att förstöra utrustningen dämpa din entusiasm för att skapa fantastiska bilder, men var rädd om utrustningen medan du gör det.

> Läs även: 4 oumbärliga tillbehör till din nya kamera

Crumpler håller ordning på de små prylarna.

Crumpler FrontRow Camera Organiser gör det enkelt att skydda och hålla ordning på alla småprylar. Läs vår recension av produkten här.

© Crumpler

4. Välj bra utrustning

Att köpa billig utrustning är inte alltid en lönsam affär.

Dyrare utrustning som t.ex. lite dyrare stativ håller helt enkelt längre och klarar påfrestningar bättre. Du kan spara pengar i det långa loppet genom att köpa kvalitet från början. 

Därmed inte sagt att man alltid ska köpa det dyraste. Spana in Prylguiden, där vi recenserar kamerautrustning så att du alltid kan köpa den bästa utrustningen för dina behov.

5. Glöm inte försäkringen

Kontrollera om din utrustning omfattas av din försäkring. En bra försäkring för din utrustning är väl använda pengar – oavsett om du fotograferar på hobbynivå eller professionellt.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av