Undvik att förstöra din kamera

Så här sköter du din kamerautrustning

Om du tar väl hand om din utrustning har du glädje av den längre. Här får du ett par enkla råd som ger din kamera ett längre liv.

3 januari 2018

Det är inte så många som har obegränsade resurser när det gäller inköp av kamera, objektiv och annan utrustning. 

Därför är det viktigt att du tar väl hand om dina grejer, så att du inte behöver köpa nytt alltför ofta. Här får du några goda råd som kanske kan skjuta upp nästa stora retliga investering.

1. Packa klokt 

Oavsett om du korsar landsgränser eller bara villavägen, så är transporten tuff för din fotoutrustning, och det är ofta under transporter som olyckan är framme. 

  • Packa tätt, så att ingenting flyger runt i väskan när du flyttar på den. Packa eventuellt ned en strumpa eller en handduk så att allt stannar på sin plats. 
  • Packa med måtta. Ju mer och ju tyngre utrustning, desto större är risken för en olycka. Fotografer vill gärna vara förberedda på allt och packar gärna ned potentiellt överflödig utrustning. Var realistisk i förhållande till vad du får användning för – och lämna resten hemma.
  • Packa logiskt, så att du lätt hittar de viktigaste sakerna utan att behöva rota igenom hela väskan. När man har bråttom är det lätt att glömma att vara försiktig, och det kan stå dig dyrt.

2. Håll din utrustning ren

Din utrustning utsätts för både det ena och det andra när du fotograferar– damm, fukt och fett tränger med tiden in i springorna.

Kolla igenom din utrustning och rengör den efter varje fototillfälle. Ett par minuter med en bomullspinne kan kanske bespara dig en större utgift senare.

3. Förbered dig inför svåra förhållanden

Om du är övertygad om att du måste klättra huvudstupa nedför ett berg i ösregn för att ta den perfekta bilden, så gör det. Men gör det försiktigt.

Tänk dig för och vidta säkerhetsåtgärder för att undvika olyckor. En kamerarem om nacken, skydda kameran mot regn och ta med en sandsäck om du får användning för stativ i blåst. Låt inte din oro för att förstöra utrustningen förstöra din entusiasm för att ta fantastiska bilder, men var rädd om din utrustning medan du gör det.

4. Välj pålitlig utrustning

Ibland är det inte den bästa lösningen att köpa billig utrustning. I regel håller dyrare utrustning som exempelvis stativ helt enkelt längre och klarar större påfrestningar, så att du sparar pengar i längden på att investera i kvalitet från början.

5. Få rikligt med sömn...

Mänskliga misstag är retfulla, men vi gör alla fel och de felen kan resultera i förstörd utrustning. Ett av lättaste och bästa sätten att undvika olyckor är att vara utvilad och alert när du fotograferar.

Trötta fotografer är lata fotografer och lata fotografer är ouppmärksamma och begår misstag. Gå och lägg dig tidigt i stället för att sitta och redigera långt in på nätterna, och bli mer effektiv när du är vaken.

6. Visa personer andra hur de ska sköta din utrustning

Utrustning går faktiskt ofta sönder när man låter andra använda den. För fotografer faller det sig helt naturligt att hantera utrustningen rätt, men det gör det kanske inte för din kompis eller svärmor.

Om du är rädd att utrustningen ska bli förstörd, gör du bäst i att låta bli att låna ut den. Ingen hanterar din utrustning bättre än du själv.

7. Kom ihåg försäkringen

Kolla upp om din utrustning täcks av din försäkring. En bra försäkring är väl investerade pengar – oavsett om du fotograferar som hobby eller professionellt.

Kort sagt: Tänk dig för och var försiktig!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av